Kelet-Közép-Európa Blog

A blog Kelet-Közép-Európa és a Balkán történelmével, kultúrájával és hétköznapjaival foglalkozik. Itt olvashatsz programokról, eseményekről, könyvekről és tanulmányokról. Fedezz fel egy ismeretlen, de annál izgalmasabb régiót!

Képek

Hozzászólások

Új sorozat indult: Kelet-Európai Tanulmányok

2009.02.11. 13:44 :: kelet-europa

Az ELTE BTK Kelet-Európa Története Tanszék a L’Harmattan könyvkiadóval közösen új sorozatot indított Kelet-Európai Tanulmányok címen. A sorozat célja, hogy lehetőséget biztosítson a tanszék hallgatói számára a legújabb kutatási eredményeik publikálására. A sorozat nem titkolt célja, hogy szakítson azon hagyományokkal, mely csak egy szűk tudós társaságnak szánta írásait. Így lehetőség nyílik arra, hogy a szigorúan vett történelmi tanulmányok mellett aktuális, a szélesebb olvasóközönséget is érdeklő témák kerüljenek elő.
 
A sorozat első kötete: A történetírás új tendenciái a rendszerváltás után. Szerk.: Csaplár-Degovics Krisztián - Krausz Tamás, Budapest, L"Harmattan - ELTE BTK Kelet-Európa Története Tanszék, 2007.
 
Tartalom:
 
HISTORIOGRÁFIAI FORDULAT
  • Benedek Gábor: Pillanatképek a prágai Szlavisztikai és Kelet-európai Tanulmányok Intézetének életéből
  • Ring Éva: Új irányzatok a lengyel történetírásban a rendszerváltás után
  • Juhász József: A „rendszerváltó történetírás” a délkelet-európai historiográfiában
  • Bartha Eszter: „Good bye, Lenin?” Az eltűnő munkásosztály nyomában
 
KUTATÁS ÉS TÖRTÉNETSZEMLÉLET
  • Krausz Tamás: Lenin élete a historiográfia tükrében
  • Zahorán Csaba: Az 1918–1919-es impériumváltás ábrázolása az új cseh és román történeti szintézisekben
  • Borsi-Kálmán Béla: Adalékok az első román koncepciós per történetéhez
  • Mitrovits Miklós: A lengyel–szovjet viszony 1945 után a legújabb orosz historiográfiában
 
MELLÉKLET
  • Csaplár-Degovics Krisztián: Hungarikum Tiranában
  • Sinahi, Shaban: Eredeti Liszt-iratok Albániában
 
E könyvünkkel, a „Történetírás új tendenciái a rendszerváltás után Kelet-Európában” egy új sorozatot indít útjára az ELTE BTK Kelet-Európa Története Tanszék a L’Harmattan könyvkiadó támogatásával. A kötet merész célt tűzött ki maga elé: kísérletet tesz arra, hogy a magyar érdeklődők is betekintést nyerjenek térségünk történeti gondolkodásának változásaiba. A sematikus felfogás számára Nyugat-Európa mechanikus módon ma is mintaként szolgál, de magunkat és környezetünket belőle és rajta keresztül megérteni aliga lehet. Önmagunk folyamatos definiálása csak annak a térségnek az ismeretével (elfogadásával és befogadásával) lehetséges, amelyben élünk. A kötet szerzői és várhatóan a további kötetek is szűkebb régiónk, az új Kelet-Európa kialakulásával kívánják megismertetni az olvasót.
 
A sorozat második kötete: A játék hatalma: futball - pénz - politika. Szerk.: Krausz Tamás - Mitrovits Miklós, Budapest, L"Harmattan - ELTE BTK Kelet-Európa Története Tanszék, 2008.
 
Tartalom:
 
  • Krausz Tamás: Bevezetés. A magyar futball „szétglobalizálása”
  • Juhász Gergely: A játékon túl … A foci forradalma és a globalizáció
  • Szabados Gábor: A labdarúgóklubok stratégiái
  • Erdélyi Zsuzsanna: A Ferencváros üzleti története a rendszerváltozástól napjainkig, avagy „száz kisleány egy befektetőre vár …”
  • Grúber Mihály: Újpesti labdarúgás 1990-2007, avagy apró tartós siker a magyar futballvalóságban?
  • Mitrovits Miklós: Az orosz foci múltja és jelene
  • Borsi-Kálmán Béla: A megbocsátás (Puskás huszonöt év után újra hazai pályán)
  • Krausz Tamás: Futball = politika és üzlet? Puskás Ferenc halálára

 

A kötet szerzői azt a kérdést járják körül, hogy miféle okok idézték elő a kelet-európai - s benne a magyar - labdarúgás hanyatlását, miközben Nyugat-Európában e játék különös, sajátos felvirágzása ment végbe. Van-e összefüggés e jelenségek között? Miben áll a nyugati "előrelépés", és vajon mi okozza a mi régiónk focijának "hanyatlását"? Utolérhető-e a Nyugat? Egyáltalán, érdemes-e erre törekedni? Az üzlet-futball-politika hármasságában van-e még esély a kibontakozásra?

 

A sorozat kötetei megvásárolhatóak a L'Harmattan Kiadónál: www.harmattan.hu/kategoria_5.html#ser102

Az Írók Boltjában: http://www.irokboltja.hu/index.php?t=fo

 

Szólj hozzá!

Címkék: politika futball könyvajánló lharmattan krausz tamás elte btk kelet európa története tanszék kelet európai tanulmányok csaplár degovics krisztián mitrovits miklós historiografia

A bejegyzés trackback címe:

https://kelet-europa.blog.hu/api/trackback/id/tr93811010

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása