Kelet-Közép-Európa Blog

A blog Kelet-Közép-Európa és a Balkán történelmével, kultúrájával és hétköznapjaival foglalkozik. Itt olvashatsz programokról, eseményekről, könyvekről és tanulmányokról. Fedezz fel egy ismeretlen, de annál izgalmasabb régiót!

Képek

Hozzászólások

A "Szabadság 20 éve" - EU-s propaganda film a rendszerváltásokról

2009.06.15. 10:01 :: kelet-europa

Az Európai Unió is fontosnak érezte, hogy megemlékezzen az 1989-es kelet-európai rendszerváltásokról. Tette mindezt egy 2 perc 47 másodperces videóklipp elkészítésével, amelyet az EU-tube videómegosztón tettek közzé. A "1989-2009: Szabadság 20 éve" (1989-2009: 20 years of Liberty!) című videó a legrosszabb propaganda filmek kategóriájába tartozik. A film néhány másodperces bevágásokkal kezdődik a magyarországi '56-os eseményekről, a prágai tavasz leveréséről, illetve az 1981-es lengyelországi hadiállapotról, végül a balti-államok rendszerváltásáról és a romániai eseményekről. Ezután következik a film fő "mondanivalója": a Berlini fal leomlása és vele párhuzamosan egy gyermek születése. A forgatókönyvírókat nyilvánvalóan nem zavarta az a kronológiai bukfenc sem, hogy a Berlini fal előbb ledőlt, mint ahogy a romániai forradalom kirobbant volna... Aztán szemtanúi lehetünk a kisgyermek (a demokrácia gyermeke?) életének, képeket láthatunk a szovjet katonák Magyarországról való kivonulásának és az első litvániai választásoknak (miért pont ezeket az eseményeket választották ki?), majd láthatjuk, hogy az 1995-ös!!! határnyitás után akár Franciaországba is elutazhat a kelet-német család. Majd a kissrác 13. születésnapja valamiért fontos esemény a rendezők számára (vagyis 2002. év, de miért is? Ki tudja...), aztán 2004-ben "Európa újraegyesítését" láthatjuk. Ez a rész is teljesen érthetetlen, hiszen az események fő szála Németországban játszódik, az NDK pedig már 1989-ben egyesült Németország nyugati felével, vagyis Európával, ha úgy tetszik. Természetesen itt az Unióhoz csatlakozó 10 új országra gondoltak. Ja, hogy Németországtól keletre is van még "valami"? Amúgy meg felmerül a kérdés, hogy milyen "újraegyesítés" történt? Korábban mikor volt egységes Európa? Talán a középkorban? De, hogy nem az ún. "kommunizmus" szakította szét Kelet- és Nyugat-Európát, azt még egy általános iskolásnak is tudnia kellene. A befejezés pedig a Brandenburgi kapu előtt játszódik, ahol a 20 éves fiatal srác a születésnapját, a húsz éves szabadságot ünnepli barátaival.

A videó "mondanivalója" ellen Lengyelország határozottan tiltakozott, hiszen említés sincs a Szolidaritás mozgalom tíz éves küzdelméről, egyetlen képet sem mutatnak II. János Pál pápáról, de még Lech Wałęsa sem tűnik fel a filmen. A lengyel véleményről bővebben itt olvashatsz!

A film egyébként nem említi meg a bolgár rendszerváltást, és egy "szó" sincs a jugoszláviai eseményekről sem. Mintha a Délszláv-háború nem a rendszerváltás része lenne... A Szovjetunió és utódállamai (leszámítva a Balti országokat) pedig szintén nem léteznek. Ezek szerint ezekben az országokban nem történt rendszerváltás (az Unió szerint), vagy nem Európa részei. Pedig nem volt olyan régen, amikor még az egész nyugati világ ünnepelte Borisz Jelcint, aki a "demokrácia nevében" szétlövette a legitim orosz parlamentet! Ma már sem Gorbacsovra, sem Jelcinre nem "emlékezik" az Unió...

A film tökéletes példája annak az európai liberális mainstream vonulatnak, mely egyedül a "polgári szabadságjogok kivívására" és a "kommunizmus megdöntésére" szűkíti a kelet-európai rendszerváltások történetét.

A film:

11 komment

Címkék: 1989 eu rendszerváltás kelet európa berlini fal

A bejegyzés trackback címe:

https://kelet-europa.blog.hu/api/trackback/id/tr21185765

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

srácz 2009.06.22. 19:22:44

Én látom a Szolidaritás zászláját a filmben, nem tudom mi a baja a lengyeleknek...
"majd láthatjuk, hogy az 1995-ös!!! határnyitás után akár Franciaországba is elutazhat a kelet-német család" - a filmben "open borders 1995" van, és az látható, ahogy vámellenőrzés nélkül simán "átsuhannak" Franciaországba, ugye 1995-ben lépett érvénybe a Schengeni egyezmény, ami a határok szabad átjárását teszi lehetővé.

Szerintem ne fikázzunk mindent eszetlenül, nekem tetszik.

Robee06 2009.06.22. 20:06:03

Nekem is teccik ez a kis video.

miki78 2009.06.23. 07:21:20

OK, 1995-nek van értelme, bár éppen egy német család tengerparti nyaralását annyira nem érinti a vámmentesség...

A Szolidaritás tényleg benne van egy pillanatra, de 1989, hanem 1980-81-ből és ott is Jaruzelskit mutatják.
Ha már rendszerváltás, akkor a lengyeleknél: II. János Pál pápa, Lech Walesa és a Kerekasztal minimium ért volna 5 mp-et és nem a szovjet katonák kivonulása a legfontosabb Magyarországról..

A lengyeleknek az a bajuk, hogy a berlini fal lebontására van kihegyezve az egész rendszerváltás, amikor ők már 9 éve vagy még több, küzdöttek a rendszer ellen.. erről nem sok szó esik.. Ez szerintem jogos!
Az NDK lakossága hol lázadt a rendszer ellen? OK, 1953-ban! De, akkor meg miért nem ezzel kezdték?

A film amúgy tényleg figyelemfelkeltő, jó zene stb... de esetlegesek a bevágások és német túlsúly van benne...

anita79. · http://www.kalkulus.hu 2009.06.25. 21:14:23

Miért, nincs német túlsúly Európában? A blog tényleg túlságosan fikázó, nem biztos, hogy meg kellene sértődni azon, hogy azok, ott nyugaton így látják ezeket az eseményeket. Pozitívabban, mint a való...

Budapester81 2009.06.25. 22:24:54

honnan szeded hogy ez egy német család?

nekem ez a filmből nem jött le

sőt az jött le nekem hogy ezt a filmet jellemzően a 2004-ben csatlakozott (hasonló utat bejárt) posztkommunista országok
állampolgárai számára tették átélhetővé.

nagyon jó filmnek tartom még ha propaganda

kimondta azt hogy a demokráciának vagy az uniónak nincs szüksége reklámra?

nem gondolom hogy egy ilyen visszaemlékezés azért mert szubjektiv - és az évforduló kapcsán megbocsájtható módon a pozitiv részét emeli ki az Európai integrációnak - hazug lenne

aki ilyet állít az rosszindulatú és csak a rosszat látja és még az ilyen kerek évfordulók kapcsán sem képes ünnepelni, szánom sajnálom őt.

mert nem tudja értékelni, hogy ami van az mennyivel több mint ami volt vagy ami lehetne EU integráció és rendszerváltás nélkül

kelet-europa 2009.06.26. 07:22:18

@anita79.: Szerintem nem sértődött meg itt senki :) ez egy vélemény volt. Így látom.

@Budapester81: Nem tudom, szerintem az jön le a filmből, hogy németek, hiszen a berlini fal leomlása közben születik a gyerek és 20 évesen is oda megy ünnepelni.. nem tudom, milyen nemzetiségű lehetne még?
Amúgy elsősorban a lengyel állam tiltakozott ellene (lásd linket), szerintem jogosan! És nem hinném, hogy a lengyelek ne tudnának ünnepelni...

A lényeg, hogy a rendszerváltás nem teljesen erről szólt, bár erről is!

kelet-europa 2009.06.26. 07:23:57

@anita79.: erre még annyit, hogy a poszt második részében leírtak miatt annyira nem lehet ezt pozitívan nézni, csak elhallgatással!!!

Budapester81 2009.07.07. 10:05:20

@kelet-europa:
az én környezetemben meg nem. Mindenkinek egyértelmű volt hogy ez lehet magyar vagy lengyel vgy bármelyik csatlakozó állam.

szerintem a lengyelek túlságosan érzékenyek van benne solidaritás zászló, walesa-t én is beszerkesztetem volna.

a rendszerváltás szerintem a szabadságról és a demokráciáról szól szerintem. a film is ezt mutatja be szabadság európában és az integráció kiterjesztése ami még több szabadságot add a volt kelet eu állampolgároknak, akik ha anyagi értelemben nem is de jogi értelemben fokozatosan (munkavállalók szabadáramlásának kiterjesztése fokozatosan valósul meg) egyenrangú állampolgárok lesznek.

szerinted miről szólt a rendszerváltás ha nem erről.

ne gyere azzal hogy a korrupcióról meg hogy nőtt a szegénység meg hogy rosszabbul élünk mint 89 előtt mert ez nem igaz!

kelet-europa 2009.07.07. 14:04:44

@Budapester81:
A rendszerváltás elsősorban a gazdasági és az ezzel járó politikai átalakításról szólt. A privatizációról szólt, arról, hogy a nómenklatúra hogyan tudta az állami tulajdont a saját magántulajdonává átalakítani. Arról szólt, hogy az IMF mit tartott jónak. Arról szólt, hogy az eladósodott kelet-európai államok hogyan jöhetnek ki a válságból a nemzetközi pénzügyi szervezetek és bankok kívánságainak megfelelően.
Ennek érdekében a társadalom széles rétegeit kizárták az események irányításából! Ez így volt még Lengyelországban is, bármily hihetetlen...

Tőlünk kicsit délre arról szólt a rendszerváltás, hogy ezrek haltak meg a semmiért, hogy a hatalmi és gazdasági ambíciók mögé, hogyan lehet etnikai töltést tenni, hogyan lehet régi sérelmeket előhozni és azzal mozgósítani.

Rosszabbul nem élünk, illetve minden relatív.. van, aki rosszabbul él, van aki jobban és olyan is van, aki ugyanúgy él. Az tény, hogy a jövedelemkülönbségek nagyobbak, de ez "normális" a kapitalizmusban.

Szabadság? Ez is relatív fogalom. Kinek és milyen szabadsága van? De fontosabb a kérdés: ki, mennyire tud élni a papíron meglévő szabadságával?

Ez a film nem arról szól, ami valójában történt, hanem arról, amit el akarnak hitetni az emberekkel. Látható, hogy a többséggel nem sikerült. Én kint voltam a Hősök terén június 16-án. Kevesen voltak.. nagyon kevesen...

Budapester81 2009.07.07. 18:30:52

@kelet-europa: Sajnálom hogy így érzel. Valószinűleg nem lehetsz boldog ember hiszen te még az alapvetően jó dolgokban is a rosszat látod! vagy keresed?

20 éve kelet-európa egy új pályára került. a tervgazdaságból a piacgazdaságba tért át. Ennek az átállásnak legalább 3 féle módját ismerjük a cseh kuponos munkavállalói résztulajdonos programon alapuló a magyar drasztikus nagyrészt külföldi tulajdonba adó privatizáción alapuló gazdasági váltást és a lengyel sokkterápiát. (mindegyiknek megvolt a maga előnye és hátránya) Ez a gazdasági része. De ez csak az egyik meghatározó vetülete. Amelynek igen eredménye volt az eredeti tőkefelhalmozás az ügyesek és főként az ügyeskedők jól jöttek ki belőle ők voltak kisebbségben és ott voltak a milliók akik kénytelenek voltak a gazdasági szerkezetváltást és a vállalatátalakitásokat elszenvedni. sokan elvesztették a munkahelyüket és a életszinvonaluk sokat csökkent. Nőttek a jövedelmi különbségek a rendszerváltást megelőzőekhez képest.

De a gazdasági átalkitások kezdeti sokkja után a GDP és életszinvonal folyamatosan nő
minden társadalmi csoportban. persze lehet irigykedni hogy a gazdabbak jobban gazdagodtak mint a középosztály vagy a segélyekből élők.

De ha végignézel az utcán akkor sajnos több és jobb autókat látsz az több ember és többet utazik külföldre. több diák tanul külföldön és az emberek többet fogyaszt mint bármikor valaha.

Vannak nagy vesztesei a rendszerváltásnak kétségtelen (alacsony iskolázottságúak, vidéki kis településen élők, 50 felettiek, nyelveket nem beszélők stb. akik ezzel a szabadsággal lehet hogy nem tudtak úgy élni.
de meggyőzödésem hogy a rendszerváltásnak több a nyertese mint a vesztese.

Szabadság az is hogy nem kell attól félned hogy politikai véleményedet kinyilvánithatod, feltéve ha nem törsz zúzol bár az utóbbi 3 évben azok is kinyilvánithatják.

én is kint voltam 16-án és nekem is fájt hogy kevesen voltak. pedig én csak 8 éves voltam 89-ben. De most a felvéteket látva katartikus élmény lehetett.

Szerbeknek egy trianonnal felérő sokk volt a rendszerváltás, bosnyákoknak, horvátoknak, koszovóiaknak, szlovénoknak pedig a nemzeti önrendelkezésé, függetlenséggé amire vágytak megkapták vér és áldozatok árán jutottak idáig, ahelyett hogy Milosevics rezsimje alatt kellett volna élniük. szerintem jobban jártak mint a szerb dominanciával.

horvátország és szlovénia szépen fejlődik. koszovó és Bosznia sokkal problémásabb, és lehet hogy a függetlenség számukra nem a jobb létet csak a több szabadságot fogja jelenteni.

Mégegyszer nagyon sajnálom hogy te így élted meg. valószinűleg mi nem egy generáció vagyunk én 20-on éves vagyok lehet hogy nekem több lehetőséget jelent a szabadság a piacgazdasg és a demokrácia mint neked.

kelet-europa 2009.07.07. 21:08:35

@Budapester81:
Először is: mi szerintem egy generáció vagyunk, ha a 3 évvel több az még annak számít :)
Másodszor: én boldog vagyok, nem sírok vissza semmit, nem is sírhatok, hiszen 1989-ben 11 éves voltam.
Harmadszor: én nem "megélem" a történetet, hanem objektívan próbálom értelmezni.
Negyedszer: a szabadság mint írtam relatív, ha nincs pénzed, akkor lehet bármilyen jogod papíron, nem tudsz pl. céget alapítani.
Ötödször: a fejlődés azért nem töretlen, elég a mai GDP csökkenést nézni.. Az, hogy mi a fejlődés, az is kérdés, hiszen ez a neoliberális alternatíva valósult meg. Nem tudjuk, hogy ha más alternatíva valósul meg, akkor milyen lenne a "fejlődés". Majd a történelem eldönti.
Hatodszor: Én éppen abban látom a legnagyobb demokratikus deficitet, hogy minden országban az elitek (ellenzéki együtt a párttal) lebonyolították a rendszerváltást, a tömegeket pedig szépen kizárták a folyamat alakításából! Ez egy fontos momentum. Persze tudom, hogy nem lehet milliók megkérdezésével fontos döntéseket hozni, de itt éppen arról volt szó, hogy semmilyen részvétel nem volt a döntésekben! Ráadásul ezeket a döntéseket, ha úgy tetszik az IMF és társai rákényszerítették a hazai elitekre.. A rendszerváltás tehát inkább kívülről jövő kényszer volt, mint belülről..
süti beállítások módosítása