Kelet-Közép-Európa Blog

A blog Kelet-Közép-Európa és a Balkán történelmével, kultúrájával és hétköznapjaival foglalkozik. Itt olvashatsz programokról, eseményekről, könyvekről és tanulmányokról. Fedezz fel egy ismeretlen, de annál izgalmasabb régiót!

Képek

Hozzászólások

ÉSZT HÉT - film, kiállítás, zene, felolvasószínház

2011.05.02. 19:58 :: kelet-europa

2011. május 4–10.
Budapest, Szeged, Szentendre, Szombathely
A Magyarországi Észt Intézet és a Szimplafilm közös rendezvénye
 
A kortárs észt film egyik legígéretesebb alkotója, Veiko Õunpuu filmjével (Szent Antal megkísértése) indul május 5-én az idei Észt hét budapesti programja, melynek forgatókönyvéért a rendező 2008-as cannes-i filmfesztiválon elnyerte az Európai Tehetség díjat. Az Észt hét hagyományosan a legújabb észt játék- és dokumentumfilm-termésből válogat, de láthatók lesznek az Észt Művészeti Akadémia animáció tanszék diákjainak vizsgafilmjei is. A filmek után lehetőség lesz eszmét cserélni Martinus Klemet és Liina Paakspuu rendezőkkel.
Az Észt hét harmadik vendége, Mart Kivastik többféle minőségében lesz jelen: az Egy barátom c. film forgatókönyvírójaként és rendezőjeként, illetve a Toldi mozi kávézójában május 7-én 17 órakor felolvasandó Nokia3310 című egyfelvonásos szerzőjeként.
Május 10-én a Merlin Színházban ad ingyenes koncertet Észtország egyik legnépszerűbb zenekara, a VÄGILASED, melynek egyedülálló hangzású zenéjében az archaikus népi dallamok és ritmusok modern hangszerelésben jelennek meg.
Kiállítások is színesítik az Észt hét programját. Május 6-án Szentendrén a Péter-Pál Galériában észt-finn-magyar textil- és ékszerkiállítás nyílik a hagyomány és modernitás összefonódása jegyében. Fred Jüssi észt természetfotós Kőminták című kiállítása az Agora – Savaria Filmszínházban teremti meg a borongós észt hangulatot a filmek mellé.
Május 7-én és 8-án pedig az Európa Napon az egész  Millenáris Park területén bele lehet majd botlani Peeter Langovits: Visszaszámlálás – Tallinn 2011 c. fotókiállításának tablóiba, melyeken azt örökítette meg, hogyan készülődtek a tallinniak az Európa Kulturális Fővárosa évre. Annyit elárulhatunk, hogy minden hétre jutott egy meglepetés…
Vállakozó szelleműek az Észt hét alatt játékban vehetnek részt, a feladatokat helyesen megoldók között egy Valódi Észt Ajándékcsomag kerül kisorsolásra. A játékhoz szükséges feladatlap május 5-én 17 órától hozzáférhető a Toldi mozi pénztárában.
Részletes program: www.esztorszag.hu

További információ: Kreet Paljas (kreet@cine.hu)  és Segesdi Móni (moni.segesdi@estinst.ee)  

  

Szólj hozzá!

Címkék: zene film kultúra irodalom kiállítás észtország balti államok észt intézet

A bejegyzés trackback címe:

https://kelet-europa.blog.hu/api/trackback/id/tr932865320

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása