Kelet-Közép-Európa Blog

A blog Kelet-Közép-Európa és a Balkán történelmével, kultúrájával és hétköznapjaival foglalkozik. Itt olvashatsz programokról, eseményekről, könyvekről és tanulmányokról. Fedezz fel egy ismeretlen, de annál izgalmasabb régiót!

Képek

Hozzászólások

Felvidék – Horná zem

2014.04.17. 08:38 :: kelet-europa

A Felvidék – Horná zem Vladislava Plančíková vizsgafilmje, amelyen hat éven át dolgozott. A rendező dédszülei Tótkomlósról áttelepült szlovákok, akik életük végéig visszavágytak szülőfalujukba.

A második világháború utáni „szlovák–magyar sakkjátszmáját” feldolgozó film elsősorban azt vizsgálja, hogyan változtatta meg a politika olyan emberek életét, akik nem is értették, mi történik velük. Hogyan kommunikálta a lakosságcserét az akkori sajtó? Mit tudnak minderről a mai fiatalok, magyarok és szlovákok?

felvidek_horna_zem_plakat.jpg

Az animációs megoldásokat is felvonultató dokumentumfilm az első olyan hazai projekt, amelynek készítői adománygyűjtés útján igyekeznek előteremteni az országos terjesztés anyagi hátterét. Olyan helyeken is készek levetíteni a filmet, ahol nincs mozi. Szeretnék nyakukba venni az országot, és ha kell, lepedőből csinálnak vetítővásznat, illetve saját autóval szállítják a kópiát oda, ahol érdeklődnek a film iránt.

Peter Gašparík, a Filmtopia képviselője elmondta, hogy már eddig is sok pozitív visszajelzést, gratulációt kaptak a legnagyobb internetes közösségi oldalon, illetve levélben. 2500 euróra lenne szükségük a vándormozi útnak indításához. Eddig mintegy 1500 euró gyűlt össze az Indiegogo.com portálon keresztül, ami jelentős összeg, de még nem elég céljaik megvalósításához. Azok az intézmények, klubok, vagy akár magánszemélyek, akik 250 eurót adományoznak, megszabhatják a vetítés helyét és idejét. Az adakozók között a film DVD-it, emléktárgyakat, illetve Koszorús Rita festőművész egyik képét sorsolják ki. A gyűjtés vasárnapig tart.

Forrás: Új Szó

A Film hivatalos oldala

Felvidék (Trailer)

Szólj hozzá!

Címkék: film szlovákia Felvidék

A bejegyzés trackback címe:

https://kelet-europa.blog.hu/api/trackback/id/tr866045201

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása