Kelet-Közép-Európa Blog

A blog Kelet-Közép-Európa és a Balkán történelmével, kultúrájával és hétköznapjaival foglalkozik. Itt olvashatsz programokról, eseményekről, könyvekről és tanulmányokról. Fedezz fel egy ismeretlen, de annál izgalmasabb régiót!

Képek

Hozzászólások

Borsi-Kálmán Béla - Az Aranycsapat és a kapitánya

2008.12.10. 20:05 :: kelet-europa

Borsi-Kálmán Béla az ELTE BTK Kelet-Európa Története Tanszék történész docense maga is futballozott a Fradi kettőben. Nem meglepő tehát, hogy a történelem kutatása közben a futballtörténelem felé is elkalandozott. A magyar foci és a magyar társadalomtörténet jó ismerőjeként egy élvezetes, sokszor meglepő fordulatokban gazdag, még a futball elkötelezett hívei számára is sok újdonságot tartalmazó művet tett le az asztalra.

A munka középpontjában természetesen Puskás Öcsi, a magyar futball alfája és omegája, az Aranycsapat csapatkapitánya áll. Azonban nem csak Öcsi bácsiról szól ez a könyv, hanem utódairól, sőt elődjeiről is. Azokról, akik a nyomdokaiba léptek, vagyis azt a szerepet kapták a sorstól, hogy be kell tölteniük az utána maradt űrt (Albert Flórián), és azokról, akik azt kapták a sorstól, hogy - bár tehetségük meg volt hozzá - mégsem léphettek a nagy előd nyomdokába (Varga Zoltán). Szól ez a könyv a Rákosi- és a Kádár-rendszer társadalmáról, politikájáról, de éppen úgy rólunk, magyarokról, a nemzetkarakterek különbözőségeiről, társadalompszichológiáról és azok hatásairól a futballra. Egy lehetséges választ kapunk, hogy mi miért történt és mi miért nem történt meg velünk és a focinkkal. Megismerjük a csapatkapitányok lélektanát, de betekintést nyerünk az örök cserék lelkivilágába is, miközben egymással kontrasztba állított sorsokat ismerünk meg. Láthatjuk miként használták/használják fel a politikai rendszerek a futballt, milyen a futballisták viszonya a hatalomhoz.

Puskás Öcsiről (Panchoról) pedig a könyv fülszövegében olvasható két másik futball legendát idézem:

"Mi volt a titka? Semmi. Remekül futballozott. Százezreknek szerzett mérhetetlen örömöt és önbecsülést egy mostoha korban. Ez által sokat használt az országnak és nemzetének!” (Sándor Károly)

„Milyen ember volt? Ellentmondást nem tűrő, utolérhetetlen stratéga a pályán. Kitűnő humorú, sodró egyéniségű, szeretetet és töretlen optimizmust sugárzó bandavezér az öltözőben. Társaival szolidáris, érdekeiért oroszlánként küzdő csapatkapitány, a hatalom képviselőivel szemben. Ő volt és marad a Futballista prototípusa.” (Dr. Fenyvesi Máté)

Könyvbemutató: ELTE BTK Kelet-Európa Tanszék

2008. december 16-án 18 óra

 

 

 

Szólj hozzá!

Címkék: könyvajánló elte btk kelet európa története tanszék borsi kálmán béla

A bejegyzés trackback címe:

https://kelet-europa.blog.hu/api/trackback/id/tr83815718

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.