Kelet-Közép-Európa Blog

A blog Kelet-Közép-Európa és a Balkán történelmével, kultúrájával és hétköznapjaival foglalkozik. Itt olvashatsz programokról, eseményekről, könyvekről és tanulmányokról. Fedezz fel egy ismeretlen, de annál izgalmasabb régiót!

Képek

Hozzászólások

A Molotov-Ribbentrop paktum 70. évfordulója

2009.09.09. 15:33 :: kelet-europa

Nagy felzúdulást keltett Lengyelországban a Rosszija orosz állami televízió „dokumentumfilmje", amelynek vetítését a Molotov-Rib­ben­trop-paktum (1939. augusztus 23.) hetvenedik évfordulójára időzítették. A negyvenöt perces műsorszámban orosz történészek nem kevesebbet állítottak, mint hogy Lengyelország felelős a II. világháború kitöréséért, hiszen nem fogadta el a Szovjetunió segítő szándékú közeledését. Sőt, korábban éppen Németországgal közösen tervezett szovjetellenes katonai akciót Ukrajna keleti része visszaszerzésének, illetve Litvánia meghódításának szándékával. Miután a Hitler-ellenes koalíció összekovácsolásában a szovjet vezetés magára maradt, nem volt más választása, mint hogy az 1934-es lengyel-német megnemtámadási szerződés mintájára hasonló egyezményt írjon alá Berlinnel. Néhány hónappal korábban Szergej Kovaljov hadtörténész pedig annak a véleményének adott hangot, hogy a lengyel politika hibázott, amikor Hitler „mérsékelt követeléseit" nem fogadta el, s ezzel kiváltotta a német támadást.

A teljes cikk itt olvasható: Egy paktum furcsa évfordulója

A szóban forgó film: Тайны секретных протоколов. Документальное кино.

1939. német-szovjet katonai parádé Breszt-Litovszkban

1 komment

Címkék: politika film történelem lengyelország szovjetunió

A bejegyzés trackback címe:

https://kelet-europa.blog.hu/api/trackback/id/tr231371184

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Qfajka 2009.09.28. 22:07:04

A cikk utóélete:
UNGVÁRY KRISZTIÁN: Egy paktumról - www.es.hu/index.php?view=doc;24011
MITROVITS MIKLÓS: A történelem átértelmezése? - www.es.hu/?view=doc;24085
süti beállítások módosítása