Kelet-Közép-Európa Blog

A blog Kelet-Közép-Európa és a Balkán történelmével, kultúrájával és hétköznapjaival foglalkozik. Itt olvashatsz programokról, eseményekről, könyvekről és tanulmányokról. Fedezz fel egy ismeretlen, de annál izgalmasabb régiót!

Képek

Hozzászólások

Thatcher az egységes Németország ellen!

2009.09.28. 08:09 :: kelet-europa

Kelet-Európa destabilizálódásától tartott Margaret Thatcher egykori brit kormányfő a berlini fal leomlása előtti időszakban, és ezért igyekezett rávenni Mihail Gorbacsov akkori szovjet vezetőt a német egyesülési folyamat megakadályozására - egyebek mellett ez derül ki a Gorbacsov-alapítvány archívumából Londonba került feljegyzésekből.
Az iratok másolatait a pénteki The Times ismertetése szerint egy Pavel Sztroilov nevű fiatal író hozta magával néhány éve, amikor Londonba költözött. Sztroilov a volt szovjet elnök moszkvai alapítványánál kutatott, és "felismerte ezeknek a feljegyzéseknek a hatalmas történelmi jelentőségét".

A vezető brit napilap által idézett részletek szerint Thatcher - aki 1979-től 1990-ig állt az akkori konzervatív brit kormány élén - 1989-ben, a berlini fal leomlása előtt két hónappal tett moszkvai látogatása során azt mondta Gorbacsovnak: sem Nagy-Britannia, sem Nyugat-Európa nem akarja Németország újraegyesítését. A brit miniszterelnök világossá tette: azt szeretné, ha a szovjet vezető minden tőle telhetőt elkövetne a német egyesülés megakadályozásáért.

A Gorbacsovval tartott "rendkívül őszinte" megbeszélésen - amelynek tartalma teljes egészében eddig nem került nyilvánosságra - Margaret Thatcher kifejtette azt is, hogy Kelet-Európa destabilizálódása és a Varsói Szerződés felbomlása sem áll a Nyugat érdekében. A The Times ismertetése szerint Thatcher elismerte, hogy amit mond, az "meglehetősen különbözik" a nyilvános nyugati közleményektől és a hivatalos NATO-kommünikéktől, de azt tanácsolta Gorbacsovnak, hogy ezekre "ne figyeljen oda".

A feljegyzések árulkodnak arról is, hogy a Kremlben milyen zavarodottságot okoztak a kelet-európai megmozdulások, valamint keletnémetek ezreinek menekülése Magyarországra és Csehszlovákiába. Ugyancsak kitűnik az iratokból, hogy Gorbacsov mennyire gyűlölte az öreg kelet-európai kommunista vezetőket; a The Times idézete szerint a szovjet államfő Erich Honeckert, az NDK akkori vezetőjét egy ízben "seggfejnek" nevezte. A brit lapban közzétett részletek szerint az iratok feltárják emellett, hogy a szovjet vezetés maga is fontolóra vette a berlini fal lebontását. Eduard Sevardnadze akkori szovjet külügyminiszter a Politikai Bizottság 1989. november 3-i ülésén vetette fel, hogy "jobb lenne, ha mi magunk döntenénk le a falat".

A The Times szerkesztőségi kommentárjában megállapítja, hogy Margaret Thatchernek nem volt igaza: az újraegyesült Németországnak megingathatatlan helye van a demokratikus országok nyugati családjában, és ez "ünneplésre ad okot".

Forrás: Múlt-kor Történelmi Portál, Financial Times

Dokumentumok: Times Online

 

BBC: Margaret Thatcher on Mikhail Gorbachev (1984)

 

1 komment

Címkék: anglia politika történelem németország rendszerváltás kelet európa szovjetunió

A bejegyzés trackback címe:

https://kelet-europa.blog.hu/api/trackback/id/tr561412091

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.