Kelet-Közép-Európa Blog

A blog Kelet-Közép-Európa és a Balkán történelmével, kultúrájával és hétköznapjaival foglalkozik. Itt olvashatsz programokról, eseményekről, könyvekről és tanulmányokról. Fedezz fel egy ismeretlen, de annál izgalmasabb régiót!

Képek

Hozzászólások

Zbigniew Herbert: Barbár a kertben és más esszék

2010.05.11. 14:24 :: kelet-europa

A Budapesti Lengyel Intézet és a Kalligram Kiadó
2010. május 17-én, 18.00-kor bemutatja
 
Zbigniew Herbert
Barbár a kertben és más esszék
 
című könyvét.
„Éjszaka, mikor a máglyán még parázslik az emberi test, a merőleges déli falon három albigens ereszkedik le; eddig Montségur föld alatti üregeiben rejtőztek. Magukkal viszik a megmaradt kincseket, szent könyveket és a mártíromság bizonyságát.
 Nehéz, émelyítő szag száll a völgybe, és szétfoszlik a történelemben.”
(Albigensek, inkvizítorok és trubadúrok)
A kötetről Pályi András, a könyv szerkesztője,
Pálfalvi Lajos, irodalomtörténész, műfordító,
és Mészáros Sándor, a Kalligram Kiadó szerkesztője beszélget. 
 
Elsősorban költő volt Zbigniew Herbert, vagy esszéíró? Már maga a kérdés is blaszfémikus, hisz a XX. századi lengyel líra óriásáról van szó, akinek elfogadottsága és ismertsége, még nemzedékének legkiválóbbjaihoz mérve is, nem mindennapi” – írja Pályi András az utószóban a jelen kötet kapcsán, amely a hetvenes években nálunk is értelmiségi bestsellerként forgatott Barbár a kertben mellett bepillantást enged a költő gazdag esszéírói hagyatékába. Hisz a posztumusz napvilágot látott esszékötetek nem egyszerűen szerves részét képezik az életműnek, de mondhatni, ezekben rejlik az „ismeretlen Herbert” szíve. Egyfajta szemérmes konfesszionális attitűd jellemzi írásait, amelyek így sajátos ars poeticává válnak: az európai kultúrtörténet egykori, mára nemegyszer feledésbe merült ösvényeit járva, a megidézett, letűnt világ által mintegy önmagát vallja be.
Azt a kort, amelyben élt, és azokat az emberi feszültségeket, amelyek ma is kínoznak bennünket.
 
Zbigniew Herbert: Barbár a kertben, Kalligram Kiadó 2010
Ford: Gimes Romána, Keresztes Gáspár, Pályi András, Pályi Sándor Márk
2010. május 17 (hétfő), 18.00 óra
Lengyel Intézet (1065 Budapest, Nagymező utca 15.)

 

Szólj hozzá!

Címkék: könyv irodalom lengyelország könyvajánló lengyel intézet

A bejegyzés trackback címe:

https://kelet-europa.blog.hu/api/trackback/id/tr701992467

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.