Kelet-Közép-Európa Blog

A blog Kelet-Közép-Európa és a Balkán történelmével, kultúrájával és hétköznapjaival foglalkozik. Itt olvashatsz programokról, eseményekről, könyvekről és tanulmányokról. Fedezz fel egy ismeretlen, de annál izgalmasabb régiót!

Képek

Hozzászólások

A Napvilág Kiadó ajánlja: A délszláv háborúk

2011.05.05. 16:36 :: kelet-europa

Az 1991 utáni délszláv háborúk az európai történelem 1945 óta legvéresebb – talán ma is csupán szünetelő – eseményei voltak, s méltán állnak mind a szakmai, mind a közérdeklődés előterében. Nem véletlen, hogy a jugoszláv kérdés az elmúlt évek európai publicisztikájának leggyakoribb témáihoz tartozott. Néhány írás ugyan megjelent már a magyar könyvpiacon e témában, de a történetírás és a politológia eszköztárán alapuló összefogás még nem született.
A szerző a jugoszlávizmusnak és a délszláv államok önrendelkezési törekvéseinek egymáshoz való viszonyát történetileg bemutató bevezető után részletesen tárgyalja az ország nacionalizálódásának folyamatát és okait az 1970-1980-as években, majd elemzi a titói föderációt gyakorlatilag már megsemmisítő ún. antibürokratikus forradalmat és a köztársaságok politikai vitáját Jugoszlávia átszervezéséről. Ezt követően – e kötet terjedelmének csaknem a felében – az 1991-1995-ös háborús évek eseményeit foglalja össze. A könyv bemutatja a háború kronológiáját és politikus főszereplőit, majd a délszláv államok néhány jellemző adatsorát ismertető függelékkel és térképsorral, valamint névmutatóval zárul.
 
Az ismeretek összefoglalásával és rendezésével hiánypótló munka reményeink szerint hozzájárul a Magyarországgal szomszédos és sok hasonló problémával küzdő délszláv régió (amely régióban a magyar nemzet egy rész közvetlenül is érintett) jobb megismeréséhez. A kötet hasznosítható a felsőoktatásban, s a téma tragikus közelmúltbeli aktualitása miatt számot tarthat a szélesebb olvasóközönség érdeklődésére is.
ISBN: 9639082112
Megjelent: 1994
Oldalak száma: 158

 

Szólj hozzá!

Címkék: könyv történelem horvátország szlovénia szerbia könyvajánló jugoszlávia délszláv háború juhász józsef

A bejegyzés trackback címe:

https://kelet-europa.blog.hu/api/trackback/id/tr62880105

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása