Kelet-Közép-Európa Blog

A blog Kelet-Közép-Európa és a Balkán történelmével, kultúrájával és hétköznapjaival foglalkozik. Itt olvashatsz programokról, eseményekről, könyvekről és tanulmányokról. Fedezz fel egy ismeretlen, de annál izgalmasabb régiót!

Képek

Hozzászólások

Emlékek az eltűnt szomszédságról – zsidók Budapesten és Pozsonyban a második világháború vége után

2012.05.16. 12:09 :: kelet-europa

Egy új projekt kezdődött el Magyarországon és Szlovákiában a német „Erinnerung, Verantwortung und Zukunft” alapítvány „Geschichtswerkstatt Europa” programjának (www.geschichtswerkstatt-europa.org) támogatásával. Két történész, Slávka Otcenášová és Zahorán Csaba kutatása a program 28 másik európai projektje közé illeszkedik, amelyek közös témája a „Háború, a háború utáni időszak és hidegháború”.

Logo GWE.jpgAz Emlékek az eltűnt szomszédságról – zsidók Budapesten és Pozsonyban a második világháború vége után nevű projekt azt az univerzálisnak is nevezhető történetet próbálja meg bemutatni, hogy egy közösség általában véve milyen módon reagál a politikára, hogyan változik meg és az emberek életmódja, miközben megpróbálják meghaladni a háború traumáját és újjáalakítani a szétzilált közösségeket, szembenézve a társadalomból való kizárással, és a korábbi otthonaikba való reintegrálódásukat kísérő mindennapi problémákkal.

A kutatás célja, hogy rámutasson a megbélyegzés és a sztereotípia-képzés káros következményeire, illetve ezek kihatására egy csoport viselkedésére. A két történész a kiválasztott emberekkel elkészített interjúk és a szakirodalom alapján egy olyan didaktikai anyagot állít össze, amely workshopok keretében nyújthat majd segítséget a diákok készségeinek fejlesztéséhez – a múlt kritikai megértéséhez és a különféle nézőpontok alkalmazásához a környező világ értelmezése során.

BA.JPG Slávka Otcenášová és Zahorán Csaba úgy vélik, hogy valószínűleg a tizenkettedik órába léptünk, ami a szemtanúkat illeti, hiszen egyre kevesebb azoknak a száma, akiknek saját emlékeik vannak a holokausztról és arról, ami azután következett. Az ő tapasztalataik és szubjektív benyomásaik így végérvényesen elvesznek. Bár a holokauszt és túlélőinek témája sok kutatót foglalkoztat, a két történész egy kevésbé gyakori megközelítést alkalmaz: inkább a következmények „orvoslásának” módjaira és az európai társadalmakat a második világháborúban ért tragédiák feldolgozására koncentrálnak. Beleértve a többségi, vagyis „nem zsidó” közösségeket is, hiszen a holokauszt rájuk nézve is komoly csapást és veszteséget jelentett. Ráadásul a diszkrimináció, bizonyos csoportok és közösségek kizárása a társadalomból, a kollektív bűnösség, a nacionalizmus és a rasszizmus sajnos olyan jelenségek, amelyek a történelemben – kisebb-nagyobb mértékben – rendszeresen megismétlődnek, következményeiket pedig mindig újra és újra kezelni kell, egyre új és új sebeket látva el. Ezért a koncentrációs táborokból és gettókból visszatért emberek tapasztalatai ma is nagyon hasznosak lehetnek, például a Jugoszlávia felbomlását kísérő konfliktusokat követően vagy a kevésbé drámai, de időnként nem kevésbé súlyos és traumatikus következményekkel járó társadalmi változások és válságok után.

A kutatásról és más projektekről többet is megtudhat a következő honlapon: www.geschichtswerkstatt-europa.org

Slávka Otčenášová, Zahorán Csaba

Logo EVZ and Institute de.png

 

Szólj hozzá!

Címkék: budapest történelem magyarország szlovákia zsidók pozsony zahorán csaba Slávka Otcenášová

A bejegyzés trackback címe:

https://kelet-europa.blog.hu/api/trackback/id/tr994516235

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása