Kelet-Közép-Európa Blog

A blog Kelet-Közép-Európa és a Balkán történelmével, kultúrájával és hétköznapjaival foglalkozik. Itt olvashatsz programokról, eseményekről, könyvekről és tanulmányokról. Fedezz fel egy ismeretlen, de annál izgalmasabb régiót!

Képek

Hozzászólások

Horvátország és a foci EB

2012.05.13. 19:01 :: gjudit88

Csökkenő érdeklődés

Alig egy hónappal a lengyel-ukrán közös rendezésű labdarúgó Európa-bajnokság előtt a horvát szövetségi kapitány, Slaven Bilić kijelölte 27 fős bő keretét, amelyből majd kiválasztja azt a 23 játékost, aki elutazhat a kontinensviadalra. Az EB iránt azonban Horvátországban jóval kisebb az érdeklődés, mint 2004-ben vagy 2008-ban volt. A Horvát Labdarúgó Szövetség (HNS) becslései szerint 2008-ban Ausztriába közel 220 ezer horvát szurkoló utazott el, míg Lengyelországba kevesebb mint 50 ezer horvát érkezését várják. Az érdeklődés megcsappanására a HNS és a horvát sportújságírók több okot is felhoztak. A horvát válogatott a C csoportban előbb Poznanban, majd pedig Gdanskban játssza meccseit, így a nagy távolság is szerepet játszhat abban, hogy a korábbiaknál kevesebben indulnak majd útnak az EB helyszínére. Ennek ellentmond, hogy 2004-ben, amikor még távolabb, Portugáliában rendezték az Európa-bajnokságot jóval többen utaztak el, mint az várható az idei EB-n. Abban a szövetség és az újságírók is egyetértenek, hogy az érdeklődés visszaesésében nagy szerepet játszott a gazdasági világválság is: a magas jegyárakat és a hosszú utazást kevesebben engedhetik meg maguknak, mint korábban. A horvát szurkolók lelkesedésének nem használtak a horvát labdarúgást övező botrányok sem.

Slaven Bilić hat év után távozik

Az Európa-bajnokság kezdete előtt az is eldőlt, hogy a nyári világverseny eredményétől függetlenül távozik a horvát kispadról Slaven Bilić. Már a sikertelen 2010-es világbajnoki kvalifikáció után is felmerült a távozása, most viszont maga a szövetségi kapitány jelentette be, hogy a következő világbajnoki selejtezősorozaton nem ő fog a horvát kispadon ülni. Bilić jövőjéről már megindultak a találgatások, az orosz sajtó szerint meg is egyezett Dzsudzsák Balázs csapatával, a Dinamo Moszkvával, és az EB kezdete előtt fogják bejelenteni az új edző szerződtetését. A horvát sajtóban korábban felröppentek olyan hírek is, hogy Angliában folytathatja pályafutását, de egyelőre kérdéses a horvát edző jövője.

FRISSÍTÉS: Slaven Bilić végül nem a Dinamóval, hanem a városi rivális Lokomotiv Moszkvával kötött három éves szerződést.

Horvát szurkolók, induló nélkül

A horvát szurkolók lelkesedésének visszaesését a HNS adatai mellett más is alátámaszthatja. A korábbi labdarúgó világversenyek alkalmával gyakran készültek szurkolói himnuszok, indulók. A sort 1998-ban a Baruni zenekar Neka pati koga smeta (Szenvedjen, akit zavar…) című dala nyitotta.

A 2004-es portugáliai EB kapcsán a szurkolói indulót a volt horvát válogatott jégkorongozó Marko Lasić – Nered szerezte. Az Ako zabijemo gol (Ha gólt lövünk) című szám a korábbi horvát szövetségi kapitány, a világbajnoki bronzérmes Ćiro Blažević közreműködésével készült el.

A 2006-os világbajnokság alkalmából több dalt is szenteltek a válogatottnak. Željko Ćorluka (Čupo) Mi, hrvati (Mi horvátok) címmel írt egy dalt a VB apropóján.

A VB kapcsán született legismertebb számot pedig Nered írta. A horvát rapper Srce vatreno (Lángoló szív) című dala a mai napig az egyik legnépszerűbb szurkolói indulónak számít Horvátországban.

A 2008-as osztrák Európa-bajnokságra nem hivatalos szurkolói himnuszának megírására a Nova TV írt ki pályázatot, amelyen a Connect nevű hip-hop formáció Samo je jedno (Csak egy dolog van) című dala bizonyult a legjobbnak.

Ebben ez évben még egy szurkolói himnusz született, amelyet a horvát szövetségi kapitány Slaven Bilić és zenekara a Rawbau jegyzett. A progresszív rockot játszó együttes első albuma 2005-ben jelent meg Rawbau címmel. Három évvel később az EB apropóján adták ki újabb lemezüket, amelyen valamennyi dalt a válogatott ausztriai szereplése és a szurkolók ihlettek. A lemez címadó dala a Vatreno ludilo (Lángoló őrület) volt, amelynek klipjét a basszusgitáron játszó Bilić szülővárosában, Splitben forgatták.

Idén azonban még egyetlen szurkolói himnusz sem született még, talán egy sikeres EB szereplés segíthet abban, hogy újra beinduljon a lángoló őrület Horvátországban...

(A horvát válogatott Spanyolországgal, Írországgal és Olaszországgal együtt az EB C csoportjában szerepel, a csoportmeccseiket június 10-én, 14-én és 18-án Poznanban és Gdanskban játszák majd.)

Forrás: index.hr, jutarnji.hr, vecernji.hr, last.fm, hns-cff.hr, croatian-music.info, sportal.hr

 

2 komment

Címkék: foci horvátország ukrajna futball lengyelország euro 2012 futballeb 2012

A bejegyzés trackback címe:

https://kelet-europa.blog.hu/api/trackback/id/tr424506452

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Styxx 2012.05.13. 20:52:40

Nagyon klassz poszt, gr.

miki78 2012.05.14. 10:40:05

Itt a horvát keret is:

Kapusok: Stipe Pletikosa (FC Rostov), Danijel Subasic (Hajduk Split), Ivan Kelava (Dinamo Zagreb); Goran Blazevic (Hajduk Split)

Védők: Vedran Corluka (Tottenham), Sime Vrsaljko (Dinamo Zagreb), Dejan Lovren (Olympique Lyon), Josip Simunic (Dinamo Zagreb), Ivan Strinic (Dnipro), Gordon Schildenfeld (Eintracht Frankfurt), Domagoj Vida (Dinamo Zagreb), Jurica Buljat (Maccabi), Daniel Pranjic (Bayern München)

Középpályások: Darijo Srna (Shakhtar Donyeck), Ognjen Vukojevic (Dynamo Kijev), Ivan Rakitic (Sevilla), Tomislav Dujmovic (Dinamo Moszkva), Luka Modric (Tottenham), Milan Badelj (Dinamo Zagreb), Niko Kranjcar (Tottenham), Ivan Perisic (Borussia Dortmund), Ivo Ilicevic (Hamburger).

Csatárok: Mario Mandzukic (Wolfsburg), Eduardo Da Silva (Shakhtar Donyeck), Nikica Jelavic (Everton), Nikola Kalinic (Dnipro), Ivica Olic (Bayern)
süti beállítások módosítása