Kelet-Közép-Európa Blog

A blog Kelet-Közép-Európa és a Balkán történelmével, kultúrájával és hétköznapjaival foglalkozik. Itt olvashatsz programokról, eseményekről, könyvekről és tanulmányokról. Fedezz fel egy ismeretlen, de annál izgalmasabb régiót!

Képek

Hozzászólások

Sportolók és celebek a lengyel EP-választásokon

2014.03.30. 20:06 :: kelet-europa

wprost.jpgKözelednek az európai parlamenti (EP) választások. A lengyel választókat általában kevéssé hozza lázba az EU-választás. 2004-ben mindössze 20,9%-os, 2009-ben pedig 24,53%-os részvételt mértek. Az alacsony érdeklődés azért is furcsa, mert az „Egy évvel a 2014. évi európai választások előtt” című Eurobarométer felmérés szerint (amelynek terepmunkáját 2013 júniusában végezték el) a lengyel társadalom az összes tagállam közül a harmadik helyen áll az európai ügyek iránti érdeklődést tekintve (Lengyelországban 53%-ot mértek, míg az EU-s átlag csak 43%). A lengyel társadalom 42%-a pozitívnak értékeli az EP munkáját (az EU-s átlag 30%), ez jelentős növekedés a 2012-es felmérés 34%-hoz képest. A lengyel társadalom 84%-a fontosnak tartja az EP szerepét az EU működésében, azt viszont csak a társadalom 33%-a vallja, hogy az EP szerepe az elmúlt 10 évben erősödött volna. A lengyel társadalom pontosan 50%-a (az EU-s átlag 49%) válaszolt úgy, hogy szeretné, ha az EP a jelenleginél fontosabb szerepet töltsön be, igaz, ez jelentős csökkenést jelent (-13%) a legutóbbi felméréshez képest.

A lengyel társadalom és a parlamenti pártok inkább elkötelezettek az európai integráció iránt. Az euroszkepticizmus a parlamenten kívüli radikális jobboldali formációk (jelenleg ilyen a Nemzeti Mozgalom), illetve a Jog és Igazságosság pártjából kivált kisebb pártok körében jelenik meg, de egyelőre nem döntő tényező. A két legnagyobb parlamenti párt (Polgári Platform, Jog és Igazságosság) eddig európai elkötelezettségükről voltak ismertek, a vita inkább abban ragadható meg, hogy ki képviselné Lengyelország középhatalmi érdekeit jobban.

Mindennek erősen ellentmond a tény, hogy a lengyelek nem igen járnak szavazni az EP-választásokon. Talán éppen ezen szeretnének változtatni az induló pártok azzal, hogy egyre több celebet indítanak harcba a mandátumok megszerzéséért. A Wprost hetilap 2014. március 24-30-i száma összegyűjtötte nekünk az induló celebritásokat. Nézzük, kik ők?

A liberális Janusz Palikot mozgaloma (Twój Ruch/Te Mozgalmad) és az Europa Plus közös listáján a nagylengyelországi területi lista 2. helyén Izabella Łukomska-Pyżalska indul. Az egykori Playmate ma már családanya és emellett a Warta Poznań futballklub elnöke.

Michał Bąkiewicz egykori röplabda-válogatott Łódźban indul a Demokratikus Baloldal Szövetsége (SLD) listáján. Tudni kell, hogy Lengyelországban a röplabda nemzeti sport, a játékosok nagy népszerűségnek örvendenek országszerte, a lengyel válogatott pedig a világ legjobbjai között van. Bąkiewicz is vetkőzött már, mégpedig a Cosmopolitan magazinban mutatta meg magát ruha nélkül.

Az SLD Weronika Marczukot is Łódźban indítja. Marczuk a lengyel  Szombat esti lázban tűnt fel, majd a zsűri volt a You Can Dance lengyel verziójában. A hölgy egyébként ukrán származású, egyesek szerint a lengyelek ukránok iránti szolidaritását is szeretnék kihasználni, hogy szavazzanak Marczukra.

A Polgári Platform (PO) sem akart kimaradni a celeb-válogatóból. Donald Tusk jobbközéppártja azonban inkább a sportolók népszerűségében hisz. A párt kujawiai területi listáján Otylia Jędrzejczak olimpiai bajnok úszónő, illetve a kislengyelországi listán Bogdan Wenta, a lengyel férfi kézilabda válogatott egykori sikerkapitánya található. Wenta egyébként három nyelven beszél, bejárta a világot és sok kapcsolattal rendelkezik a politikában is.

Maciej Żurawskit sem nagyon kell senkinek bemutatni. A Wisła Kraków és a lengyel futball válogatott egykori csatára az SLD kislengyelországi listájáról próbál mandátumot szerezni Brüsszelbe.

Hogy kinek sikerül? Meglátjuk május 25-én, ahogy azt is, hogy vonzanak-e a celebek és sportolók több szavazót vagy sem.

 

Szólj hozzá!

Címkék: politika sport celeb lengyelország EP-választások EP2014

A bejegyzés trackback címe:

https://kelet-europa.blog.hu/api/trackback/id/tr625886101

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása