Kelet-Közép-Európa Blog

A blog Kelet-Közép-Európa és a Balkán történelmével, kultúrájával és hétköznapjaival foglalkozik. Itt olvashatsz programokról, eseményekről, könyvekről és tanulmányokról. Fedezz fel egy ismeretlen, de annál izgalmasabb régiót!

Képek

Hozzászólások

Hruscsov leváltása - 1964. október 14.

2009.03.17. 07:48 :: kelet-europa

Kis októberi forradalom. Hruscsov leváltása és a magyar pártvezetés

Talán nem túlzás az SZKP KB 1964. október 14-i ülésén történteket a címben megjelölt kifejezéssel illetni, hiszen Hruscsov leváltása valódi korszakhatár volt a Szovjetunió politikatörténetében: lezárt egy ellentmondásos, sokszor következetlen antisztálinista reformperiódust.

 

A teljes tanulmány a Múltunk folyóiratban olvashatod itt.

Hogyan fogadta Władysław Gomułka Hruscsov leváltását?

Az 1964. októberi keltezésű dokumentum (amely e bevezető után olvasható) a Szovjetunió Kommunista Pártja Központi Bizottságának iratanyagából való, az Oroszországi Legújabbkori Történelmi Állami Archívumban (RGANI) őrzik. 1 Az SZKP vezetőinek, élükön Leonyid Brezsnyev új első titkárral, miután az októberi plénumon megszabadultak Hruscsovtól, 2 meg kellett birkózniuk még egy feladattal: a már meghozott döntést el kellett fogadtatniuk a szocialista országok vezetőivel, pontosabban meg kellett magyarázniuk, milyen okok vezettek e fordulathoz. A külföldi kommunista vezetők közül mindenekelőtt Władysław Gomułkával (1905–1982), a Lengyel Egyesült Munkáspárt (LEMP) első titkárával kellett találkozniuk. Nemcsak azért, mert az általa irányított 30 milliós országgal a Szovjetuniónak (Oroszországnak) igen ellentmondásosak voltak a kapcsolatai, hanem mert maga Gomułka is igen problematikus politikai személyiség volt számukra.
 

 

Szólj hozzá!

Címkék: magyarország lengyelország szovjetunió hruscsov múltunk politikatörténeti intézet

A bejegyzés trackback címe:

https://kelet-europa.blog.hu/api/trackback/id/tr51006878

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása