Kelet-Közép-Európa Blog

A blog Kelet-Közép-Európa és a Balkán történelmével, kultúrájával és hétköznapjaival foglalkozik. Itt olvashatsz programokról, eseményekről, könyvekről és tanulmányokról. Fedezz fel egy ismeretlen, de annál izgalmasabb régiót!

Képek

Hozzászólások

Edition Ungarische Geschichte

2011.09.22. 21:01 :: kelet-europa

Csaknem három évnyi előkészítő munka után idén márciusban megjelent egy olyan idegen nyelvű sorozat első kötete, amelyet teljes egészében a magyar történetírásnak, illetve a magyar történelemnek szentelnek. A sorozat Edition Ungarische Geschichte címmel, a berlini Osteuropa-Zentrum Berlin Verlag gondozásában és Csaplár-Degovics Krisztián (ELTE BTK TI Kelet-Európa Története Tanszék) sorozatszerkesztésében jelenik meg.
 
A sorozat megjelenésének oka, hogy a hazai történetírás eredményei csupán csekély mértékben vannak jelen a nemzetközi szakirodalomban. Márpedig (Kelet-)Európa történelme Magyarország történelme nélkül nehezen értelmezhető.

A tervek szerint az egyes kötetek vagy tanulmánykötetek lesznek egy-egy korszak illetve téma köré építve, vagy monográfiák. A sorozat arra törekszik, hogy olyan európai fóruma legyen a magyar történetírásnak, amely egyrészt bemutatja a hazai eredményeket és a kutatások módszertanát, másrészt témaválasztásaival igyekszik maga is programadóvá válni. Az egyes kötetek német vagy angol nyelven jelenhetnek meg.

A sorozat első kötete a kora újkori történelemmel foglalkozik. A szerzők és tanulmányok összeválogatásánál szempont volt, hogy a külföldi olvasó lehetőleg minél több témában, minél több szemszögből betekintést nyerhessen Magyarország komplex kora újkori történetébe. A tájékozódást segíti, hogy a kötet első tanulmánya alapos historiográfiai áttekintést nyújt a hazai történetírás eddigi eredményeiről. A szerzők többsége az ELTE oktatója, vagy olyan szaktörténész, aki az ELTE-n végezte alap- és doktori tanulmányait.

Az első kötet egy széles körű összefogással született meg. Az anyagi alapot a kiadó, a berlini Deutsch-Ungarische Gesellschaft és a Klebelsberg Kunó Emlékére Szakalapítvány támogatásai teremtették meg, amelyek azonban önmagukban nem lettek volna elegendőek. Tekintve azonban, hogy egy ilyen jellegű sorozatra, fórumra valóban szüksége van a hazai történettudománynak, mind a szerzők, mind a szerkesztők vállalták, hogy a megjelenés érdekében komoly anyagi áldozatot is hoznak. A kötet szakmai lektorálásában számos neves osztrák és német történész vállalt részt.

A sorozat első kötete:

 
 
 Krisztián Csaplár-Degovics / István Fazekas (Hg.): Geteilt – Vereinigt. Beiträge zur Geschichte des Königreichs Ungarn in der Frühneuzeit (16.-18. Jahrhundert).
 
= EDITION UNGARISCHE GESCHICHTE (Hrsg. Krisztián Csaplár-Degovics), Studien, Band I. Berlin, 2011, Osteuropa-Zentrum Berlin Verlag. pp. 398.

 

 

2 komment

Címkék: történelem magyarország németország kelet európa kelet európa története tanszék csaplár degovics krisztián osteuropa zentrum berlin

A bejegyzés trackback címe:

https://kelet-europa.blog.hu/api/trackback/id/tr53247012

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

G.d.Magister · http://laudator.blog.hu/ 2011.09.23. 22:12:12

Klassz, a kötet tartalomjegyzékét nem lehetne megadni? Esetleg link?

kelet-europa 2011.09.29. 09:13:27

@G.d.Magister: Szólok a szerkesztőnek, hogy küldje el a tartalomjegyzéket.

Az OSZK-ban elérhető egyébként: nektar.oszk.hu/hu/manifestation/3288569

EDITION UNGARISCHE GESCHICHTE
Herausgegeben von Krisztian Csaplar-Degovics
Band 1
Krisztian Csaplar-Degovics, Istvan Fazekas (Hg.)
Geteilt-Vereinigt.
Beiträge zur Geschichte des Königreichs Ungarn in der Frühneuzeit (16.-18. Jahrhundert)
Gebunden, 14 x 21 cm, ca. 398 Seiten, 34,90 €
ISBN 978-3-940452-32-0

Am Anfang des 21. Jahrhunderts darf die Frage erlaubt sein, ob die Geschichtschreibung einen Beitrag zur Befriedigung der kulturellen Bedürfnisse des Alltags leisten kann. Nimmt die Aufarbeitung der Geschichte überhaupt noch einen aktiven Platz in Wissenschaft und Gesellschaft des heutigen Europa ein?
Das Ziel ist, die Ansichten und historischen Diskurse der Historiker, insbesondere aus Ungarn zu präsentieren. In dieser Edition wird ein besonderer Akzent auf die Darstellung von bislang in deutscher Sprache vernachlässigten Themen gelegt.
Es wird ein Forum des wissenschaftlichen Dialogs zwischen den Wissenschaftlern in Ost und West sein.
In diesem Band steht die Forschung zur Frühen Neuzeit Ungarns im Mittelpunkt. Es sind u.a. Themen zur Abwehr der osmanischen Angriffe im 16. Jahrhundert, der deutschen Soldaten in den Heeren der Ungarn und zur Wirtschaft in Ungarn zwischen dem 16. und 17. Jahrhundert zu finden. Das Buch der jungen Wissenschaftler aus Ungarn schließt mit einem Aufsatz von István M. Szijártó zum ungarischen Landtag und seine Entscheidungsprozeduren im 18. Jahrhundert ab.
süti beállítások módosítása