Kelet-Közép-Európa Blog

A blog Kelet-Közép-Európa és a Balkán történelmével, kultúrájával és hétköznapjaival foglalkozik. Itt olvashatsz programokról, eseményekről, könyvekről és tanulmányokról. Fedezz fel egy ismeretlen, de annál izgalmasabb régiót!

Képek

Hozzászólások

Lenin él?

2008.12.11. 20:53 :: kelet-europa

Krausz Tamás, az ELTE BTK Kelet-Európa Története Tanszék vezetője új monográfiával jelentekezett. A szerző a tizenkét évvel ezelőtt megjelent sztálini fordulatot elemző nagy munkája (Szovjet thermidor: a sztálini fordulat szellemi előzményei, 1917-1928) után most Leninhez nyúlt vissza. A mű minden bizonnyal nagy érdeklődésre tarthat számot a szélesebb olvasóközönség részéről is. Ezt mi sem bizonyítja jobban, minthogy december 1-jén, a könyv bemutatóján több mint 200 ember tolongott a Kossuth Klub emeleti termében.

 

„A tudomány posztmodern világában a történetírás fő árama Lenin elméleti és politikai teljesítményét a terrorizmus és a diktatúra narratívájába helyezte. Lenin ismét ellentmondások nélkül áll előttünk, csak most ellenkező az előjel: a Lenin-kultusz helyét egy differenciálatlan ellenkultusz foglalta el Oroszországtól Amerikáig, Angliától Magyarországig. A könyv kísérletet tesz arra, hogy Lenin világlátását, gondolkodásának fő irányait, társadalomelméleti nézeteit a történetírás módszereivel rekonstruálja, újraértelmezze. Lenin gondolkodásának belső összefüggéseit megismerni és megítélni csak a konkrét történeti kontextusban lehet, amelynek helyreállításával mutathatja meg a szerző az életmű alapvetően új elemeit, ellentmondásait, maradandóságát és mulandóságát.”

 

Interjú Krausz Tamással az Index.hu címlapján (2008. december 11.): http://index.hu/politika/belfold/leninmszp697/

Interjú KrauszTamással a Népszavában (2008. december 2.): http://www.nepszava.hu/default.asp?cCenter=OnlineCikk.asp&ArticleID=1127302

 

Szólj hozzá!

Címkék: könyvajánló krausz tamás elte btk kelet európa története tanszék

A bejegyzés trackback címe:

https://kelet-europa.blog.hu/api/trackback/id/tr43817891

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása