Kelet-Közép-Európa Blog

A blog Kelet-Közép-Európa és a Balkán történelmével, kultúrájával és hétköznapjaival foglalkozik. Itt olvashatsz programokról, eseményekről, könyvekről és tanulmányokról. Fedezz fel egy ismeretlen, de annál izgalmasabb régiót!

Képek

Hozzászólások

A rendszerváltás új megközelítései

2009.06.08. 07:20 :: kelet-europa

2009. június 4-én és 5-én két, 1989-hez kötődő rendezvényre is sor került az ELTE BTK 19-20. századi kelet-európai történelem Doktori Program szervezésében. Az első a 4-i Kelet-közép-európai workshop volt, amely a Doktori Program és a Terra Recognita Alapítvány együttműködésében valósult meg, szlovák, cseh és lengyel meghívottak részvételével (az akciót az International Visegrad Fund és a budapesti Lengyel Intézet támogatta). Másnap következett az 1989: forradalom, fordulat, rendszerváltás? Az átmenet az államszocialista országokban címet viselő konferencia. Itt egy kétéves, Dr. Krausz Tamás tanszékvezető által vezetett szeminárium-sorozat eredményeit mutatták be a Doktori Program doktorandusz hallgatói. Az előadások tematikája Mongóliától Szlovéniáig, a szlovákiai és magyarországi cigánykép alakulásától a székelyföldi román-magyar viszonyig terjedt. A dolgozatok vagy kiléptek az eltelt húsz év során kialakított értelmezési keretekből, újszerű kérdéseket vetve fel bizonyos jelenségek kapcsán (például az önigazgatásra vonatkozó elképzelések sorsa Lengyelországban vagy a nyersanyagárak hatása a Szovjetunió felbomlására), vagy pedig a rendszerváltás egy-egy sajátos szegmensét vették górcső alá (pl. a Magyar Néphadsereg átalakulását Magyar Honvédséggé vagy a szovjet rendszerváltás fordulópontjait), olyanokat is, amelyekről a nyugati köztudatban meglehetősen egyoldalú vagy hiányos kép alakult ki (pl. a belorusz identitás kérdése). Az előadásokból kiderült, hogy az egyes országokban lezajlott – vagy máig zajló – folyamatok között rengeteg közös vonás fedezhető fel (pl. a nacionalista és szélsőséges ideológiák reneszánsza a rendszerváltás időszakában Bulgáriában és Horvátországban). A rendezvényeken bemutatott munkák a tervek szerint egy angol és magyar nyelvű kötetben is meg fognak jelenni.

 

Szólj hozzá!

Címkék: konferencia elte btk kelet európa története tanszék terra recognita lengyel intézet visegrádi országok

A bejegyzés trackback címe:

https://kelet-europa.blog.hu/api/trackback/id/tr521170735

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása