Kelet-Közép-Európa Blog

A blog Kelet-Közép-Európa és a Balkán történelmével, kultúrájával és hétköznapjaival foglalkozik. Itt olvashatsz programokról, eseményekről, könyvekről és tanulmányokról. Fedezz fel egy ismeretlen, de annál izgalmasabb régiót!

Képek

Hozzászólások

RENDSZERVÁLTÁS – VAGY AMIT AKARTOK!

2009.06.19. 07:34 :: kelet-europa

A Liberális Fiatalok Egyesülete

idén is megrendezi nyári egyetemét, melynek témája:

A RENDSZERVÁLTÁS

 
 

Vác, 2009. július 30-augusztus 2. (CS-V)

20 év, 56 vendég, 4 nap az év legfontosabb évfordulójának jegyében. Gyere el és hallgass kerekasztal beszélgetéseket; nézz korabeli reklám és kampányfilmeket. Vegyél részt a stratégiai játékban, töltsd az estét tábortűz mellett a rendszerváltás politikai szereplőivel; vagy a témához illő dokumentum- vagy játékfilmek moziélményével. Reggelizz, ebédelj, vacsorázz azokkal, akik részt vettek az átalakulás folyamatában. Kérdezz, kíváncsiskodj, kukacoskodj!

Meghívott vendégek szekciók szerint:

1. nap (nyitónap) csütörtök:
 
megérkezés a délutáni órákban
 
2. nap péntek:
 
délelőtti szekció:                                                                                                        10:00
Kitekintés – vagy amit a szomszéd leselejtez
 Nem voltunk egyedül, és nem voltunk egyformák! Történész-kerekasztal. Vitákról, habitusokról, elvekről, kezdetekről, szervezetekről, politikai ikonokról, és a kollektív emlékezetről itthon és a környező posztszocialista országokban.
TÖLGYESSI PÉTER (jogász, politikai elemző, 1991-92 között az SZDSZ elnöke)
RIPP ZOLTÁN (történész, a rendszerváltás kutatója)
SCHMIDT MÁRIA (történész)
DEBRECZNI JÓZSEF (politikai elemző, az első parlament MDF-es tagja)

 

délutáni szekció I.:                                                                                                     14:30

 

Társadalom – vagy amit a közeg konstruál
A politikus generációról, megszökött nemzedékekről, és azokról, akik a fényes szelekkel érkeztek. Hitről, csalódásról, kettészakadásról, lojalitásról, szolidaritásról, indulatokról, és elégtételekről. Mindarról, ami változatlan maradt, és amire már nem emlékszünk. Ami jelentéktelenné lett, és ami egyedivé varázsolta azt a közösséget, amit magyar társadalomnak hívunk, most és 20 évvel ezelőtt. 
TAMÁS GÁSPÁR MIKLÓS (Kádár-korszak demokratikus ellenzékének egyik legismertebb tagja. résztvevője az ellenzéki csoportok monori találkozójának, filozófus, közíró)
KIS JÁNOS (az SZDSZ alapító tagja és első elnöke, a szamizdat Beszélő vezető szerkesztője)
BIHARI MIHÁY (MSZMP kizárt, majd MDF alapító, később az Alkotmánybíróság elnöke)
STUMPF ISTVÁN (alapító igazgatója a Társadalomtudományi Szakkollégiumnak, mely ma a Századvég folyóirat alapító szerkesztője)
RAJ TAMÁS (történész, főrabbi)
IVÁNYI GÁBOR (lelkész, 1990-1994 közötti országgyűlési képviselő, a SZETA tagja, Oltalom Karitatív Egyesület Elnöke)
NÉMETH SÁNDOR (teológus, a Hit Gyülekezetének alapítója, vezető lelkésze)
 
délutáni szekció II.:                                                                                                    16:30
Kudarc korrupció, és a vesztesek – a hajótöröttek lagúnái
Hibákról, bűnökről, a struccról és a homokról. Önsorsrontásról, károkozásról, megfeledkezésről, etnikumokról és kisebbségekről. Értékről, csalásról, kívülrekedésről, beszorulásról. Nagy veszélyekől és közös hallgatásokról. Egy nagyon kicsi országban.
PÓCZIK SZILVESZTER (magyar történész, kriminológus, a cigány integráció kutatója)
FERGE ZSUZSA (akadémikus szociológus – szegénység)
LOSONCZI ÁGNES (szociológus, a Sorsba fordult történelem c. könyv szerzője)
ALEXA NOÉMI (A Transparency International ügyvezető igazgatója)
KOVÁCS ÁRPÁD (Az Állami Számvevőszék elnöke)
 
3. nap szombat:
 
délelőtti szekció:                                                                                                          10:00
 
Gazdaság – vagy amit a számok mutatnak
Célokról, tartalékokról, gulyásról és kommunizmusról, tőkéről és vagyontalanságról. A privatizációról, az intézményekről. Meggazdagodásról és sereghajtásról. A számokról, amik meggyőznek. A közgazdaságtan mindenhatóságáról, és a kapitalizmus csodájáról. Azokról, akiket utánozni vágyunk, és amiből sosem tanultunk. Pénzről, politikáról, és arról, ami a csapból is folyik; majd pedig mindezek fenntarthatóságáról.
NYERS REZSŐ (az új gazdasági mechanizmus reformcsomag kidolgozója, BCE címzetes egyetemi tanára)
SURÁNYI GYÖRGY (független Magyar Nemzeti Bank első elnöke)
CSILLAG ISTVÁN (1987 óta a Pénzügykutató Rt. ügyvezető igazgatója, vezérigazgató-helyettese
MACHER ÁKOS (1990-től az Állami Biztosítónál, majd a MATÁV Rt.-nél vett részt a privatizációban. 1994-tôl az ÁPV Rt.-ben dolgozik, 2001-től a MOL gazdasági vezérigazgató-helyettese)
BAUER TAMÁS ( (CSc), egyetemi tanár, az Szabad Demokraták Szövetségének volt tagja)
 
délutáni szekció I.:                                                                                                     14:30
Politika - vagy ...
Elvbarátok, cimborák, renegátok, debattőrök, hajótöröttek, bohémek és rátartiak. Ellenzékiségről, kormányzásról, hatalomról, befolyásról. Elvesztegetett gesztusokról, halhatatlan intelmekről; sorsszerű csatákról. Korán érkezőkről, prófétákról és  reálpolitikusokról, szelídekről és skizofrénekről. A realisták hamisságáról, és a lényeglátók túlfűtöttségéről.
DEMSZKY GÁBOR (1988-ban alapító tagja lett a Szabad Kezdeményezések Hálózatának, majd az SZDSZ-nek.)
DEUTSCH TAMÁS (A Bibó István Szakkollégium tagja. A Fidesz egyik alapítója)
NÉMETH MIKLÓS (a rendszerváltás előtti utolsó magyar kormány miniszterelnöke)
POZSGAY IMRE (A Magyar Szocialista Párt alapítója és első elnökségének tagja, 1991-ben a Nemzeti Demokrata Szövetség elnöke lett.
KIRÁLY ZOLTÁN (1988-ban negyedmagával kizárták az MSZMP-ből, később a Független Szociáldemokrata Párt vezetője, majd független)
LEZSÁK SÁNDOR (az MDF egyik alapítója, jelenleg a Fidesz egyik frakcióvezető helyettese)
 
délutáni szekció II.:                                                                                                    16:30
Sikertörténetek
A világhíres kreativitásról, az üzleti intelligenciáról, az egyediségről, és az utánozhatatlanságról. Pénzről, menekülésről és visszatérésről. Elsőkről, követőkről és halhatatlanokról.
RUBIK ERNŐ (Kossuth-díjas magyar építész, játéktervező, feltaláló, a rubik kocka gazdája)
BOJÁR GÁBOR(a Graphisoft társalapítója, mely cég a magyar szoftveripar legnagyobb exportőrévé vált, hanem világpiaci részesedésével a világ első három építészeti tervezőszoftvert fejlesztő vállalata között szerepel
ZWACK PÉTER (1991-ben privatizálta a Budapesti Likőripari Vállalatot, megalakítva ezzel a Zwack Unicum Rt.-t
PALÁSIT JÓZSEF (pékmester,A Fornetti Franchise alapító tulajdonosa)
ÓMOLNÁR MIKLÓS (Story, a Best, a Helló V.I.P! és a Story TV főszerkesztője, jogász, rock szakíró, az FKgP legfiatalabb parlamenti képviselője volt 90-ben)
 
4. nap vasárnap:
 
délelőtti szekció:                                                                                                          10:00
Kultúra –álmok, ízlés szerint
A lényegről. Így.
KONRÁD GYÖRGY (író, az SZDSZ alapító tagja)
MÁCSAI PÁL (színművész, az Örkény Színház igazgatója)
CSERHALMI GYÖRGY (színész)
STEVANOVSKY ZORÁN (zenész)
PESTY LÁSZLÓ (dokumentumfilmes, Pesti Fekete Doboz - a rendszerváltást megelőző ellenzéki mozgolódás kordokumentumának – készítője)
HAJDU ESZTER (dokumentum-film rendező)
ELBERT MÁRIA (Mozgóképes történelem - Rendszerváltás évei c. dokumentumfilm rendezője)
FEKETE IBOLYA (A Bolse Vita c. Film rendezője)
 
délutáni szekció:                                                                                                     14:00
 
Sajtó – vagy ami a sorok közé befér
 
MIHANCSIK ZSÓFIA (újságíró)
VITRAY TAMÁS (riporter)
RÁDAI ESZTER (Pulitzer-díjas rádióriporter és újságíró)
KŐSZEG FERENC (1988-ban a Független Jogvédő Szolgálat és a Szabad Kezdeményezések Hálózatának egyik alapítója és kezdeményezője, a Beszélő főszerkesztője)
MILE LAJOS ( a Rendszerváltó történetek c. cikksorozat szerzője)
LIPOVECZ IVÁN (újságíró)
VÁSÁRHELYI JÚLIA (újságíró)
A szekció-beszélgetéseken túl, az étkezésekhez is vendégeket hívtunk, akik elfogyasztják velünk a megjelölt főétkezéseket, és közben faggathatóak lesznek mindazokról a dolgokról, amik a tábor témája kapcsán a résztvevőkben felmerülnek.
Péntek:
 
    Ebéd: Csoóri Sándorral és Csurka Istvánnal
    Vacsora: Kéri Lászlóval (90-es kampányfilmek estje)
 
Szombat:
 
     Reggeli: Fodor Gáborral (a rendszerváltó nemzedékekről)
     Vacsora: Kornai Jánossal (a rendszerváltások nemzetgazdasági jelentőségéről)
 
Vasárnap:
 
     Reggeli: Hodosán Rózával és Szelényi Zsuzsával (a szamizdat kultúrája)
 
 
·   A nyári egyetem három és fél napja alatt, a szekciók szüneteiben és esténként filmvetítések lesznek párhuzamosan több választási lehetőséggel. Főleg olyan alkotások kerülnek vetítésre, amik a rendszerváltásról készültek (Fekete Doboz, archivált híradók, azóta elkészült cd-rom-okon tárolt felvételek a környező országok eseményeiről, vagy olyan játékfilmek, amiket a 89-90-es években forgattak.
 
·   A nyári egyetem teljes programját végigköveti egy a tavalyihoz hasonló stratégiai-szimulációs játék, most azonban egészen más módszertannal készül a prototípus (éppen ezekben a percekben is).
 
·   A várost szabad program keretében lehet megnézni, erre mi nem szervezünk külön alkalmat, ellenben lesz egy egyedülálló sárkányhajózás, az utánozhatatlan Dunakanyarban valamelyik alkalmas nyárestén. Ha a szervezés elérkezik abba a stádiumba, az addig regisztráltak a tavalyi egri bortúrához hasonlóan tudnak majd külön regisztrálni a nagyeseményre.
·   Info a sárkánhajózásról: http://www.dunaisarkanyok.hu/index.php?fm=0
 
·   A nyári egyetem teljes ideje alatt, igénybe vehető a szakközépiskola sportpályája, ha hoztok magatokkal foci kosár vagy kézilabdát. Esténként, vagy bármikor használható a pálya. Szabvány méretű, rendezett; füves ill. betonozott. Ha nagyon tűz a nap, vagy esik, akkor pedig teremfocizni is lehet ill. kosarazni fedett pályán. Van továbbá billiárd, ping-pong és csocsó.
 
Vasárnap este, vagy másnap reggel hazautazás

 


A 2009. július 30 - augusztus 2-a között a Boronkay György Mûszaki Szakközépiskola Kollégiumában (Vác, Németh László utca 4-6.) megrendezésre kerülő nyári egyetem részvételi díja összesen bruttó 7.000 Forint, melyet a Liberális Fiatalok Egyesülete számlájára (Erste Bank Rt., 11600006-00000000-13924160) kell befizetni, legkésőbb 2009. július 20-ig.

A meghirdetett 7000Ft-os részvételi díj az első 60 jelentkező privilégiuma. A 61. regisztrált egy új jelentkezési lapot kap, amin már a tábor teljes költségének a fele: 9000Ft szerepel majd részvételi díjként.

Amennyiben a részvételi díjat nem fizeti be, úgy nem vehet részt a táborban.

A nyári táborral kapcsolatos egyéb költségeket, kivéve az utazási költségeket a Liberális Fiatalok Egyesülete vállalja.

A JELENTKEZÉSI LAP letölthető innen

A PROGRAM letölthető innen

Szólj hozzá!

Címkék: politika konferencia magyarország 1989 rendszerváltás liberális fiatalok egyesülete

A bejegyzés trackback címe:

https://kelet-europa.blog.hu/api/trackback/id/tr281194744

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása