Kelet-Közép-Európa Blog

A blog Kelet-Közép-Európa és a Balkán történelmével, kultúrájával és hétköznapjaival foglalkozik. Itt olvashatsz programokról, eseményekről, könyvekről és tanulmányokról. Fedezz fel egy ismeretlen, de annál izgalmasabb régiót!

Képek

Hozzászólások

Nicolae Ceauşescu önéletrajza (2010)

2011.02.19. 18:22 :: kelet-europa

A dokumentumfilm kizárólag a Román Nemzeti Filmarchívum és a Román Televízió archív felvételeiből állt össze, el egészen a Ceauşescu-házaspár ’89 decemberi tárgyalásáig. A dokumentumfilm Titus Muntean kutatásai és válogatásai alapján készült és olyan felvételeket is tartalmaz, amelyeket a cenzúra miatt soha nem vetítettek. A film készítői az alkotás során több mint ezer órányi felvételt néztek át.

„Végső soron a diktátor nem más, mint egy mûvész, akinek lehetősége nyílt arra, hogy a lehető legteljesebb formában, a gyakorlatban is kifejezze egoizmusát. Gyakorlatilag csak esztétikai szintkülönbség van Baudelaire vagy Bolintineanu, XVI Lajos vagy Nicolae Ceauşescu között.” – olvasható Andrei Ujică nyilatkozatában.

Andrei Ujică filológus, aki már fiatalon felhívta magára a figyelmet verseivel. A hetvenes években Şerban Foarţă költővel a temesvári legendás Phoenix rock-együttes dalszövegeinek szerzői. Több novella- és esszékötet után 1990-től a filmeknek szenteli életét. 1992-ben rendezi meg az Egy forradalom videorajzait, majd 1995-ben az Out of the Presentet (1995) amelyet gyakran hasonlítottak Kubrick Űrodüsszeia c. filmjéhez vagy Tarkovszkij Solarisához, amelyet a ’90-es évek egyik legfontosabb nem-fikciós filmjeként tartanak számon. Fő érdeklődési területe a filmes látásmód és a többi mûvészeti megjelenési formák konvergenciapontjai, amely több kiállításának is a témája volt. Ezek közül az egyik leghíresebb a párizsi Cartier Alapítványnál bemutatott Unknown Quantity címû kiállítása (2002. 11. 29. – 2003. 03.30.) ahol Ujică installációiban Paul Virilio kultúrteoretikus és urbanista valamint Szvetlána Alekszievics írónő munkássága lépett párbeszédre. Ezekben a munkáiban a filozófiai diskurzus hagyományai találkoznak a filmmûvészettel, amely a rendező szerint egy „látomásképző gépezet”. A rendező 1981-ben emigrált Németországba, jelenleg a Karlsruhei Egyetemen irodalmat, sajtóelméletet és filmmûvészetet tanít.

2011. február 23-án szerdán, 15 órától a Terror Háza Múzeumban a közönség megtekintheti Nicolae Ceauşescu önéletrajza c. filmet, majd 2011. február 24-én 16.30-tól részleteket láthatnak ugyanebből a filmből, amit egy kerekasztalbeszélgetés követ Andrei Ujică rendezővel és Szőcs Géza íróval. Moderátor Tallai Gábor programszervező.

CANNES FILM FESTIVAL 2010 - OUT OF COMPETITION
trailer for "Autobiografia lui Nicolae Ceausescu"
Genre: Documentary
Regie / directed by: Andrei Ujica

Szólj hozzá!

Címkék: politika film kultúra történelem 1989 románia rendszerváltás ceaucescu

A bejegyzés trackback címe:

https://kelet-europa.blog.hu/api/trackback/id/tr332673158

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása