Kelet-Közép-Európa Blog

A blog Kelet-Közép-Európa és a Balkán történelmével, kultúrájával és hétköznapjaival foglalkozik. Itt olvashatsz programokról, eseményekről, könyvekről és tanulmányokról. Fedezz fel egy ismeretlen, de annál izgalmasabb régiót!

Képek

Hozzászólások

EURÓPAI KULTURÁLIS INTÉZETEK ÉJSZAKÁJA

2011.05.06. 08:29 :: kelet-europa

12 európai kulturális intézet különböző helyszíneken, ingyenes programsorozattal ünnepli Európa napját: koncertekkel, filmekkel, kiállításokkal, könyvbemutatóval és tánccal. „Átültettünk egy ötletet, amely már négy éve nagy sikernek örvend Bukarestben. Az Európai Nemzeti Kulturális Intézetek Egyesülete (EUNIC) „importálja” ezt az éjszakát Budapestre”, nyilatkozta Brînduşa Armanca, az EUNIC Magyarország soros elnöke. Az érdeklődőket lengyel, francia, román és cseh filmek, szlovák folklór, jazz koncert a Jedermann kávézóban, portugál fado, olasz dalok és osztrák könyvbemutató várja.
 

Románia

Az Európa Pont és a Budapesti Román Kulturális Intézet székháza a két helyszín, ahol a Román Kulturális Intézet a Dán Kulturális Intézettel közösen szervezi meg rendezvényeit ezen az estén. A két helyszín között riksák biztosítják majd a kényelmes és egyben környezetkímélő utazást.
 
I. Helyszín: Európa Pont a Millenárison (1024 Bp., Lövőház u. 35.)
18:00 Lili Ochsenfeld „Nyírfaliget a Millenárison” – kiállítás megnyitó
(a Román Kulturális Intézet műsora)
18:30 The Heavy Brass Guys tuba kvartett – koncert (60 perc)
(a Dán Kulturális Intézet műsora)
Riksa séta - Az érdeklődők az Európa Pontból riksával vonulhatnak át a Román Kulturális Intézetbe, az est további eseményeinek helyszínére.
II. Helyszín: Budapesti Román Kulturális Intézet (1146 Bp. Izsó u. 5.)
20:00 2 X TRE – kiállítás megnyitó
(a Dán Kulturális Intézet műsora)
21:00 Clara Cernat & Thierry Huillet – hegedű és zongora duett (80 perc)
(a Román Kulturális Intézet műsora)
22:30 Filmkaraván (Caravana cinematografică - 2009)– román filmvetítés (104 perc)
(a Román Kulturális Intézet műsora)
Rendező: Titus Muntean, forgatókönyv: Ioan Groşan, producer: Libra Films, főbb szerepekben: Mircea Diaconu, Doru Boguţa
 
 

Lengyelország

OPEN NIGHT -EURÓPAI KULTURÁLIS INTÉZETEK ÉJSZAKÁJA Egy est Stanisław Lemmel. Filmvetítések, kerekasztal-beszélgetés, koncert, VJ/DJ, és ami még belefér!
 
Résztvevők: Mucsi Zoltán, Mérő László, Sirály Dóri, Rovar 17, Kiégő Izzók, DJ Cadik, Spidronműhely Színházi Társulat,
2011. május 6. (péntek), 18.00, Lengyel Intézet, 1065 Budapest, Nagymező u. 15.
 
A sci-fi irodalom nagy mestere, Stanisław Lem alakja köré épülő tematikus programsorozat a Kulturális Intézetek Éjszakáján. A Lem on! programsorozat keretében különféleképp idézzük majd fel a sci-fi irodalom e nagy mágusának alakját: filmvetítésekkel, beszélgetésekkel és nem utolsósorban zenei programokkal, valamint űrbüfével, „LEMonádéval” és fergeteges hangulattal és Mucsi Zoltánnal várjuk a látogatókat!
A kilencven évvel ezelőtt született Stanisław Lem (1921-2006) méltán nevezhető a sci-fi irodalom világhírű klasszikusának, s egyben a lengyel tudományos-fantasztikus irodalom legsikeresebb „exportőrének”, akinek 41 nyelvre lefordított könyveiből több mint 30 millió példány kelt el világszerte. A futurológia, tudományos-technológia, mesterséges intelligencia, kibernetika témaköreivel foglalkozó író művei mind a mai napig rendkívüli népszerűek. Ennek oka, hogy a fantasztikus irodalom e sajátos hanggal, humorral szőtt alkotásaiban megtaláljuk a filozófus kézjegyét is, akit az emberiség jövőjének perspektívái izgatnak. Fantasztikum, irodalmiság, kiváló meseszövés, társadalomkritikai éltől sem mentes sziporkázó humor, közérthető nyelvre fordított tudományosság keveredik műveiben.
 
ProgrameLEMek:
18:00  - Filmvetítés: Pater Sparrow 1 című alkotása (2008)
színes, fekete-fehér, magyar krimi, 91 perc, 2009. Rendező: Pater Sparrow, író: Stanislaw Lem, forgatókönyvíró: Góczán Judit, Pater Sparrow. Főszereplők: Mucsi Zoltán (Phil Pitch), Sinkó László (Swan Tamel), Kerekes Vica (Maya Satin), Mácsai Pál (Al F. Eveson), Balázs Zoltán (Richard Lance), Krzysztof Rogacewicz (Doctor Anselmi), Czukor Balázs (Agnus Andersen), Haumann Máté (Tom Keats), Bíró Krisztina (Sondra Dolphin)
 
Az értékes ritkaságairól híres könyváruházban éppen záráshoz készülődik a személyzet, amikor egy titokzatos zarándok felbukkan az üzletben. Állítása szerint egy könyvért utazta át a világot, amit a bolttal együtt megálmodott, ezért kérésére a raktárba mennek azt felkutatni. A raktárban értetlenül konstatálják, hogy az összes könyv lecserélődött egy addig ismeretlen könyv példányaira, az üzletrészbe visszaérkezve pedig döbbenten látják, hogy az egy perccel azelőtt még meglévő árukészlet is nyomtalanul eltűnt. Helyette ugyanazzal a szerző és kiadó nélküli könyvvel van feltöltve az üzlet, melynek címe: "1". A helyszínt lezárja a "Valóságvédelmi Hivatal" és megkezdi a nyomozást Phil Pitch különleges ügynök vezetésével, aki a paranormálisnak vélt csalások magabiztos leleplezéséről híres.
 
19:30 - 21:00 Go-LEM
Sirály Dóra munkájaReflexiók és impressziók Stanisław Lem alakjáról, könyveiről, és Tomasz Lem nemrég megjelent Földközeli kalandok című könyvéről (Typotex Kiadó). A beszélgetés résztvevői: Mérő László matematikus, Sirály Dóra, grafikus, a Kiberiada - Magafia Majmász képregényadaptációjának szerzője (Roham kiadó, 2008)
Közreműködik: Mucsi Zoltán
A beszélgetés után levetítjük Andrzej Wajda Rakottas című, 1969-es kultikus lengyel tévéfilmjét.
21:00. Intergalaktikus Spaceship Trip. Rovar17 koncertje
A Rovar17 egyszerűen csak zaj. Bonyolultabban: mandragóra, boszorkányégetés, kín, gyerekek gonosz mosolya. Üszökből épített rozoga kunyhó, amit a szél tart össze, a varjak sóhaja, mikor már semmi nem jön rendbe, hiába romlik el...
 
Mindez túl van már 200 koncerten és performance-on 22 országban bemutatva.
 
21:30 LEMezeLEM - VJ/DJ-party
Kiégő Izzók: Noll Márton, Bradák Balázs film, animáció, látvány, vetítés, fotó, installáció, meg ami még belefér... DJ Cadikkal fűszerezve, holdjárón tálalva.
A Kiégő Izzók Magyarország egyik legelismertebb vizuális műhelye. Évek óta meghatározó szerepet játszik a kortárs vizuális kultúra megújításában, legyen szó koncert- vagy partivizuálról, fényinstallációról, videóklipről vagy akár (hogy az egyik legnagyobb sikerű munkát említsük) a berlini Magyar Ház oldalfalának életre keltéséről.
 
További filmvetítések:
Rakottas, r: Andrzej Wajda, lengyel tévéfilm, 1969
Lengyel Televízió
A forgatókönyvet írta: Stanisław Lem
Rendezte: Andrzej Wajda
Fényképezte: Wiesław Zdort
Zene: Andrzej Markowski
 
Szereplők: Bogumił Kobiela, Ryszard Filipski, Anna Prucnal, Tadeusz Pluciński, Jerzy Zelnik
A film főhőse Ryszard Fox autóversenyző, aki a 2000. évben él, amikor az orvostudomány az emberi szervek átültetése terén immár fantasztikus eredményeket ért el. Minthogy balesetei után a férfin számos műtétet hajtottak végre, felmerül a kérdés: ki is most ön valójában, Ryszard Fox?
 
Maszk (Maska) r: Quay testvérek, angol-lengyel rövidfilm, 2010
 
További közreműködő:
Spidronműhely Színházi Társulat
 
Együttműködő partnerünk:
Typotex Könyvkiadó
 
A helyszínen különleges űrbüfével várjuk a látogatókat a Cafe Csiga jóvoltából.
 

Csehország

Az Európai Kulturális Intézetek Éjszakáján koncerttel, kiállítással és filmvetítéssel várjuk a szórakozni vágyókat.
 
21.00 BraAgas – koncert
23.00 Kuckók (Pelíšky) – film
19.00-től folyamatosan WELLNESS – kiállítás
 
Világzene. Talán ez a terminus jellemzi leginkább a BraAgas muzsikáját, hiszen repertoárjuk Európa népdalkincséből áll össze, legyenek azok spanyol, okszitán, galíciai, skandináv, balkáni vagy szefárd dalok. Az együttes elsősorban jellegzetesen színes vokáljairól, temperamentumos ritmusairól és szokatlan hangszerhasználatáról vált ismertté.
2007-es fennállásuk óta Csehországban és külföldön (pl. 2010-ben a borneói Rainforest világzenei fesztiválon) egyaránt koncerteznek, eddig 3 albumuk jelent meg.
 
A zenekar tagjai:
Kateřina Göttlichová - ének, lant, gitár, pásztorfurulya, duda
Daniela Kalvodová - ének, fuvola és további fúvós hangszerek, brácsa
Michala Hrbková - ének, hegedű, fidula
Katja Klimešová - ének, dob, ütősök
Jan Hrbek - ének, félakusztikus basszusgitár, lant
A belépés ingyenes
 

Szlovákia

Május 6. péntek, Szlovák Intézet
 
Program:
18.00 Fellép a Lipa szlovák néptáncegyüttes
A Lipa Szlovák Folklóregyüttes 1990 decemberében alakult a Budapesti Szlovák Iskola mellett, akkor még Prameň (Forrás) néven. Vezetője Hollósy Tiborné volt. 2003-ban alakult át a mai együttessé. Elnöke Szelényi Györgyné, szakmai vezetője Szilágyiné Suba Éva. Jelenleg 25 táncosa van Magyarország különböző szlovák nemzetiségű falvaiból.
 
Előadja:
Vladimír Urban: Pozdišov-i csárdás
Vladimír Urban: Sárosi táncok
Ének: Kistarcsai népdalok
A Budapesti Szlovák Iskola leánykara
Pintér Tibor: Tirpák táncok
Ének: Vágashuta-i népdalok
Szilágyiné Suba Éva: Zempléni vigalom
 
19.00 A Bathory c. szlovák-magyar-cseh-angol koprodukciós film vetítése.
Rendezte: Juraj Jakubisko, 2008, 138´
 
21.30 Fellép az Ozvena szlovák kórus
Kísérő rendezvények:
- Fotókiállítás a V4-ekről Egységben az erő címmel. A kiálítás képet nyújt a V4 országainak elmúlt húsz évéről.
- Az Éjszakai Pozsony. Fotókiállítás. A kiállítás a régi és modern Pozsony részleteinek esti hangulatát ragadja meg.
- Lena Lešková képzőművész kiállítása. A programok idején jellegzetes szlovák sajtokat és sört szolgálunk fel.
 
Társrendező a EUNIC és a Szlovák Idegenforgalmi Hivata

EURÓPAI KULTURÁLIS INTÉZETEK ÉJSZAKÁJA a FACEBOOK-on!

Szólj hozzá!

Címkék: zene film kultúra szlovákia csehország románia kiállítás lengyelország kelet európa cseh centrum lengyel intézet szlovák intézet visegrádi országok román kulturális intézet európai kulturális intézetek éjszakája

A bejegyzés trackback címe:

https://kelet-europa.blog.hu/api/trackback/id/tr112881522

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása