Kelet-Közép-Európa Blog

A blog Kelet-Közép-Európa és a Balkán történelmével, kultúrájával és hétköznapjaival foglalkozik. Itt olvashatsz programokról, eseményekről, könyvekről és tanulmányokról. Fedezz fel egy ismeretlen, de annál izgalmasabb régiót!

Képek

Hozzászólások

Budapest és Prága az állambiztonság szemével

2011.09.17. 21:46 :: kelet-europa

A történeti fotókiállítás az egykori csehszlovák és magyar állambiztonsági szervek által megfigyelt személyekről és környezetükről készített titkos fényképfelvételek segítségével mutatja be a politikai elnyomás és megfélemlítés korabeli technikáit és napi gyakorlatát. A kiállítás magyar fotóanyagát most először tekintheti meg a nagyközönség.
A kiállatás ingyenesen látogatható 2011. szeptember 20-tól október 30-ig
1051 Budapest, Arany János utca 32.
Együttműködő partnerek:
The Institute for the Study of Totalitarian Regimes, Prága
Állambiztonsági Szolgálatok Történeti Levéltára, Budapest
Cseh Centrum, Budapest
A kiállítás kiindulópontja az az összeállítás volt, amelyet a prágai Totalitárius Rendszereket Kutató Intézet munkatársai készítettek tavaly az egykori csehszlovák állambiztonsági szervek az 1960-as, 70-es években és 80-as években felhalmozott fotóanyagából. A fotókat az állambiztonság titokban, rejtett módon rögzítette a politikai ellenzék tagjairól, illetve olyan emberekrôl, akikrôl gyanították, hogy ellenzékiekkel állnak kapcsolatban.
Az összeállításból kiállítás is készült, amelyet az OSA Archivum a budapesti Cseh Centrummal együttmûködve meghívott Budapestre, hogy a vonatkozó magyar anyagokkal kiegészítve a magyar közönség is láthassa ezeket a kivételes, eddig soha nem látott fényképeket. A magyar anyag összeállításában az Állambiztonsági Szolgálatok Történeti Levéltára mûködött közre. A kiállítás anyagát eredeti dokumentumokkal és a titkos fotózással foglalkozó korabeli propaganda- és oktatófi lmek részleteivel egészítettük ki. A történeti fotókiállítás titkos fényképfelvételek, eddig soha nem látott fi lmanyag és dokumentumok segítségével mutatja be a politikai elnyomás és megfélemlítés korabeli technikáit és napi gyakorlatát.

További infó itt, az esemény facebook oldala itt található!

Szólj hozzá!

Címkék: történelem magyarország csehország képek kiállítás ügynök kelet európa csehszlovákia osa cseh centrum

A bejegyzés trackback címe:

https://kelet-europa.blog.hu/api/trackback/id/tr153234926

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása