Kelet-Közép-Európa Blog

A blog Kelet-Közép-Európa és a Balkán történelmével, kultúrájával és hétköznapjaival foglalkozik. Itt olvashatsz programokról, eseményekről, könyvekről és tanulmányokról. Fedezz fel egy ismeretlen, de annál izgalmasabb régiót!

Képek

Hozzászólások

A szlovák nemzet születése - könyvbemutató

2011.10.14. 14:46 :: kelet-europa

Demmel József: A szlovák nemzet születése. Ľudovít Štúr és a szlovák társadalom a 19. századi Magyarországon

A kötetet bemutatják:
dr. SZILÁGYI MÁRTON, irodalomtörténész, ELTE BTK
dr. GABRIELA DUDEKOVÁ, történész, Szlovák Tudományos Akadémia TTI

A könyvet kiadta: Kalligram kiadó

Időpont: 2011. október 20. 18:00
Helyszín: Szlovák Intézet (1088 Budapest, Rákóczi út 15.)

Ľudovít Štúr (1815 – 1856) a szlovák történelem legjelentősebb személyisége volt. Ő hozta létre az önálló szlovák irodalmi nyelvet, ő szerkesztette és adta ki az első szlovák nyelvű politikai újságot, ő volt az első olyan országgyűlési követ, aki a magyar törvényhozásban szlovák érdekeket jelenített meg. Ő volt az 1848-as szlovák politikai mozgalmak legfontosabb vezetője, de részt vett a katonai megmozdulásokban is, sőt, ő volt az, aki 1849 után először felvetette az önálló, Magyarországtól független szlovák állam létrehozásának gondolatát.

Demmel József monográfiája a Štúrral kapcsolatos szlovák történeti kánon empatikus újragondolására tesz kísérletet, új szempontok kiemelése és másfajta kérdések feltevése által egy merőben újszerű portrét rajzol meg róla. Megtudhatjuk a kötetből, hogy miképp lehetett döntő szerepe Kossuth Lajos nagybátyjának a szlovák irodalmi nyelv létrejöttében, hogy valóban felajánlotta-e Štúrnak Kossuth Lajos a barátságát és a szlovákok és magyarok közti szövetség lehetőségét az 1847-es országgyűlés tárgyalásai során, vagy hogy Štúr miként tudta befolyásolni az általa szerkesztett, csekély példányszámú, szlovák nyelvű újsággal Nagy-Britannia Magyarország képét? De arra is választ kaphatunk, hogy mely magyar politikusok vettek szlovák nyelvleckéket Štúrtól, hogy valóban antialkoholista volt-e, és hogy miért zárkózott el nem csak a házasságtól, de általában a férfi és nő közti viszonytól is?

Szólj hozzá!

Címkék: könyv történelem szlovákia könyvajánló kalligram demmel józsef szlovák intézet

A bejegyzés trackback címe:

https://kelet-europa.blog.hu/api/trackback/id/tr703302928

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása