Kelet-Közép-Európa Blog

A blog Kelet-Közép-Európa és a Balkán történelmével, kultúrájával és hétköznapjaival foglalkozik. Itt olvashatsz programokról, eseményekről, könyvekről és tanulmányokról. Fedezz fel egy ismeretlen, de annál izgalmasabb régiót!

Képek

Hozzászólások

Szlovák filmhét - 2011

2011.11.04. 15:40 :: kelet-europa

Úgy tűnik, a szlovák film helyzete rendezett. Tavaly még "bezzeg Szlovákia" sóhajtások is felszakadtak a magyar film prominenseiből. Arra utalva, hogy ott több pénzből kevesebb film készül, mint nálunk. Így minőségileg megbízhatóbb alkotások jöhetnek létre. A kétezres évtized végén pedig lengyel producerek alapítottak filmes cégeket Szlovákiában abban bízva, hogy az euró biztosabb financiális hátteret teremt a filmkészítéshez. A 2008-ban életbe lépett szlovák filmtörvény szerint a televízióknak már jó ideje részesedést kell fizetniük bevételeik után a filmgyártást finanszírozó alapnak, egy legutóbbi módosítás szerint (2009) pedig a mozi-, video- és DVD-forgalmazók bevételére is filmtámogatási kvótát vetettek ki. A bevételeket az Audiovizuális Alap szakmai szervezet osztja szét a támogatandó filmekre. (2010-ben ez nyolcmillió euró volt. Privát cégeket is megpróbálnak bevonni a filmtámogatásba: a 2009-es év slágerének a Heineken filmre fordított támogatása számított.)

Idei filmhetünk színészsztárja Mokos Attila: játszik a Cigányban és a Sárgabarackszigetben is. A révkomáromi Jókai Színház művésze nem most robbant be az ismeretlenségből. 2010-ben a Lelki béke című filmben nyújtott alakításáért megkapta a legjobb főszereplőnek járó elismerést a Szlovák Filmakadémiától. Most a Cigányban a periférián levők sorsa iránt elkötelezett papot alakít, aki úgy próbál célt adni a teljes reménytelenségben élő fiataloknak, hogy énekkart vezet és bokszedzéseket tart. Maga a színész így nyilatkozott a Karlovy Vary premierje (és díjai) után fesztiválkedvenccé vált filmről, ami igen ellentétes fogadtatásban részesült világszerte: "örülök, hogy a Cigány megszületett, és hogy a részese lehettem. Az alkotók bátrak voltak, hogy felvállalták a témát: egy önhibáján kívül a társadalom peremére sodródó roma tinédzser sorsa nem éppen közönségsztori. Az internetes hozzászólások háromnegyede rasszista. Ez azonban csak azt jelenti: Šulík tükröt tart elénk, és ebből a szempontból mindegy, milyen a film. Az a fontos, hogy az emberek elkezdtek beszélni a feszültségeikről. És ha csak ennyi történik, már megérte."

A másik film, amelyben Mokos főszereplő, a dél-szlovákiai magyarok lakta tanyán játszódó Sárgabaracksziget. Feszült, lélektani szerelmes film két férfiról és egy nőről. A Lelki béke (Pokoj v duši) azt mutatta be, miként teszi tönkre a kisembert a piszkos machinációkkal operáló "vállalkozói szféra", és a Sárgabaracksziget is egy széthullás története: miként teszi tönkre egy nő, a femme fatale két testvér, két parasztember életét. A film gyönyörű női főszereplője a Királyhelmecről származó Tóbiás Szidi. Ő pedig éppen idén kapta meg a legjobb női színpadi alakításért járó díjat Szlovákiában: a pozsonyi Astorka Korzo: A gazda vére című előadásában az Asszony megformálásáért. A filmzenét Juraj Dobrakov és a Ghymes együttes tagja, Szarka Tamás szerezte. És a film elején felbukkan egy rövid, de emlékezetes és rendkívül karakteres alakításban a magyar közönségkedvenc, Cserhalmi György is. Alakítása nem "beugrás", alapvetően járul hozzá a film értelmezéséhez...

A harmadik játékfilm a Tangó szúnyogokkal. Tragikomikus fordulatok két emigráns hazatérése körül. Karol a válását intézné el Pozsonyban, hogy újranősülhessen Spanyolországban (persze ott is egy szlovák emigráns asszonnyal), Rudót a leendő nej állítja rá, hogy szemmel tartsa. Van is oka rá, hiszen a volt feleség rendkívül vonzó és fiatal.

A szlovák népi hősről, a "hegylakók kapitányáról", Jánošíkról szóló, gyönyörűen felújított 1927-es némafilmmel egészül még ki az idei Szlovák filmhét játékfilmes kínálata.

Két dokumentumfilmet is műsorra tűzünk. Matej Minač Nicky családja című dramatizált (fikciós betéteket alkalmazó) dokumentumfilmje formailag is igazodik korunk ismeretterjesztő trendjéhez. A hangzatos címkéket kedvelők már el is keresztelték a szlovák Schindler listájának. Nicholas Winton londoni bróker nyolcvonatnyi gyereket (669 főt) mentett ki Prágából egy ottani útja során, akikre náci haláltáborok vártak volna. A film a The Power of Good - Nicholas Winton című hagyományos dokumentumfilmen alapul. Minač munkájában Winton emberi oldala is feltárul. Dacára annak, hogy az általa megmentett fiatalok szinte mindnyájan tartalmas életet éltek a későbbiek során, Winton rendkívüli módon nekikeseredett, amikor felesége meghalt: "Mindenki azt mondja, hogy idővel a dolgok jobbra fordulnak, de ez nem igaz: egyre rosszabbak lesznek. Élet helyet csak egzisztál az ember." Hős és ember drámája bontakozik ki ebből a világ fesztiváljait sikerrel bejárt dokumentumdrámából.

A Buzgó polgármester egy jelenkori problémát állít középpontba, hagyományos dokumentarista eszközökkel, persze a humort sem nélkülözve. Zemplínske Hámre falva kiöregedésre és szép lassú kihalásra kárhoztatott. Ezért a polgármester az egyedül élő harmincasokat különböző eszközökkel próbálja rávenni a családalapításra és a gyermeknemzésre: nagy jutalmat ad minden újszülött után, a falurádió segítségével biztat a megtermékenyítésre, és végül ismerkedési estet szervez az egyedülállóknak. Az egykor "cseh vígjátékoknak" hívott szatírák elemeit és a komoly hangvételt sem nélkülöző film nemcsak kelet-európai, hanem Európa nagy részét érintő problémáról szól: a vidék megtartó erejéről a városiasodással szemben. És persze mindeközben nem lehet elfelejteni, amit a politikusok gyakran figyelmen kívül hagynak: emberek vagyunk, érzésekkel, nem csupán tételek bizonyos íróasztalokon heverő akták rubrikáiban.

Az ide Szlovák filmhét reprezentatív képet nyújt a 2008-2009-es váltás utáni filmes munkákból. És hát akárhogy is van, vissza kell térnünk oda, ahonnan kiindultunk: bezzeg Szlovákia...

PROGRAM:

november 8. kedd
20.30: Cigány (Cigán), SK-CZ, 2011, r: Martin Šulík


november 11. péntek
18.30: Jánošík (Jánošík), SK, 1927, r: Jaroslav Siakel
20.30: Nicky családja (Nickyho rodina), 2011, SK-CZ dokudráma, r: Matej Minač

 


november 12. szombat
18.30: Buzgó polgármester (Nesvadbovo), SK-CZ dokumentumfilm, 2010, r: Erika Hníková
 

 
20.30: Sárgabaracksziget (Marhuľový ostrov), SK, 2011, r: Peter Bebjak

 
november 13. vasárnap
20.30: Tangó szúnyogokkal (Tango s komármi), SK-CZ, 2009, Miroslav Luther
 
 

Helyszín: Örökmozgó filmszínház

Részletes program itt!!!

Szólj hozzá!

Címkék: film kultúra szlovákia szlovák intézet visegrádi országok

A bejegyzés trackback címe:

https://kelet-europa.blog.hu/api/trackback/id/tr133353646

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása