Kelet-Közép-Európa Blog

A blog Kelet-Közép-Európa és a Balkán történelmével, kultúrájával és hétköznapjaival foglalkozik. Itt olvashatsz programokról, eseményekről, könyvekről és tanulmányokról. Fedezz fel egy ismeretlen, de annál izgalmasabb régiót!

Képek

Hozzászólások

Magyar-albán kiállítás a Külügyminisztériumban

2012.03.20. 09:14 :: kelet-europa

Magyarország és Albánia diplomáciai kapcsolatai felvételének 90. évfordulója alkalmából kiállítást nyitott meg Martonyi János külügyminiszter és Sali Berisha albán kormányfő hétfőn Budapesten - közölte a Külügyminisztérium sajtófőosztálya az MTI-vel.

Az albán miniszterelnök vasárnap érkezett háromnapos látogatásra Magyarországra.

A Külügyminisztériumban megnyitott kiállítás a két ország korabeli hivatalos iratai, levéltári dokumentumok, valamint közös fotók és könyvek, illetve albán kulturális értékek bemutatásával jelzi, mennyire szerteágazók a magyar-albán kapcsolatok.

A tárca tájékoztatása szerint Martonyi János beszédében méltatta a két baráti ország történelmi kapcsolatait, és kitért arra, hogy Albánia idén ünnepli függetlenségének 100. évfordulóját. Magyarország továbbra is támogatja a nyugat-balkáni államok, közöttük Albánia európai integrációs törekvéseit - hangsúlyozta a külügyminiszter.

Válaszában Sali Berisha kormányfő kifejezte azt a reményét, hogy a kitűnő kétoldalú kapcsolatok a jövőben tovább bővülnek - olvasható a közleményben.

Az albán vendég a nap folyamán tárgyalt Orbán Viktor miniszterelnökkel. A megbeszélések utáni sajtótájékoztatón a magyar kormányfő kiemelte, a közép-európai országok tudják, milyen a demokrácia, mert ismerik a diktatúrát. Véleménye szerint Albániának minél előbb az Európai Unió tagjává kell válnia.

Sali Berisha egyebek mellett arról beszélt, hogy erősíteni kell a két ország gazdasági és oktatási kapcsolatait, továbbá köszönetet mondott az országa NATO-tagságának elnyeréséhez nyújtott segítségért.

Az örömteli esemény alkalmával blogunk az olvasó figyelmébe ajánlja Csaplár-Degovics Krisztián Albániáról szóló kiváló könyvét:

albánia.JPG

Szólj hozzá! · 1 trackback

Címkék: magyarország kiállítás diplomácia balkán albánia csaplár degovics krisztián

A bejegyzés trackback címe:

https://kelet-europa.blog.hu/api/trackback/id/tr504327619

Trackbackek, pingbackek:

Trackback: Mandiner blogajánló 2012.03.20. 13:18:01

Ezt a posztot ajánlottuk a Mandiner blogajánlójában.

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása