Kelet-Közép-Európa Blog

A blog Kelet-Közép-Európa és a Balkán történelmével, kultúrájával és hétköznapjaival foglalkozik. Itt olvashatsz programokról, eseményekről, könyvekről és tanulmányokról. Fedezz fel egy ismeretlen, de annál izgalmasabb régiót!

Képek

Hozzászólások

Párhuzamos Forradalmak Kelet-Közép-Európában

2012.07.28. 10:21 :: kelet-europa


Nemzetközi Dokumentumfilm Fesztivál

 

profilkep_fb1.jpgA projekt célja az európai polgárság és demokrácia népszerűsítése a fiatal generációk körében, országokon átívelő tematikájukban összekapcsolódó rendezvények: filmvetítések, tudományos előadások és találkozók formájában. Történelmi dokumentumfilmeken és előadásokon, beszélgetéseken keresztül ismertetjük meg a mai fiatalokat azokkal a folyamatokkal, amelyek elvezettek a közép-kelet-európai régió poszt-totalitárius rendszereinek felbomlásához. Célunk, hogy a fiatalok találkozzanak a filmek még élő szereplőivel, a velünk élő történelmi tanukkal.  A projekt helyszínei Budapest, Prága. Pozsony, Nagyszombat és Varsó.

A megrendezésre kerülő öt filmfesztivál központjában az 1956-os, az 1968-as, az 1980-81-es és 1989-es események állnak. A filmekről a vetítések után előadások hangzanak el, a témát még inkább elemző módon megközelítve, értelmezve. A projekt elsődleges célja, hogy a résztvevők a vizuális és elbeszélő technikák által megismerjék a közép-kelet-európai jelent és e társadalmak tudatát alakító, meghatározó történelmi eseményeket. A közös gondolkodás, a személyes találkozások, az élményszerű megközelítés, az élőszó pedagógiai erejét tartjuk a legfontosabbnak. A projekt arra helyezi hangsúlyt, hogy a nemzeti önismeret megerősítése által alakítsa és erősítse az európai identitást.

A fesztiválok programjai, a filmek részletei, az előadások anyaga online elérhető lesz ezen a weblapon. Távolabbi célunk, hogy a legújabb információs technikák (okostelefonokra letölthető alkalmazások) segítségével is elérhetővé váljon közös történelmünk. A projekt számos lengyel, magyar, cseh és szlovák civil társadalmi és szakmai szervezet négy országon átívelő együttműködésével valósul meg.

A projekt a Múltunk Alapítvány és a Politikatörténeti Intézet közös szervezésében, a Nemzetközi Visegrádi Alap támogatásával valósul meg.

A projekt fő koordinátorai:

Nagy Ernő, H.S.C – operatőr, filmrendező
Mitrovits Miklós, Ph.D – történész, polonista

PAREVO WEBSITE

PAREVO FACEBOOK

 

vf_logo_color_72.jpg

Szólj hozzá!

Címkék: film kultúra történelem magyarország dokumentum fesztivál szlovákia csehország lengyelország visegrádi országok PAREVO

A bejegyzés trackback címe:

https://kelet-europa.blog.hu/api/trackback/id/tr864683185

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása