Kelet-Közép-Európa Blog

A blog Kelet-Közép-Európa és a Balkán történelmével, kultúrájával és hétköznapjaival foglalkozik. Itt olvashatsz programokról, eseményekről, könyvekről és tanulmányokról. Fedezz fel egy ismeretlen, de annál izgalmasabb régiót!

Képek

Hozzászólások

Színvonalas programokkal kezdi az évet a Cseh Centrum

2009.02.09. 09:23 :: kelet-europa

Beköszöntő

 

Új év elején, új programokkal, új köntösben és részben új munkatársakkal mi egyébbel köszönthetnénk minden volt, jelenlegi és reménybeli magyar barátját a cseh kultúrának, mint azzal a kívánsággal, hogy hozzon az új esztendő minél kevesebb gondot, panaszt, fájdalmat, gyötrelmet, legyen részük minél több örömben, sikerben, boldogságban és békességben. Mi a magunk részéről emez utóbbiakhoz igyekszünk hozzájárulni a magunk eszközeivel, a cseh kultúra magyarországi népszerűsítésének műfajilag minél átfogóbb, területileg minél szélesebb, minőségében pedig minél színvonalasabb terjesztésével.

Komoly kihívással néz szembe intézetünk az új évben, hiszen a szűkebb régión belül Csehország az első ország, amely az Európai Unió soros elnökségi feladatait az év első felében ellátja. A Cseh Köztársaság magyarországi nagykövetének alábbi bevezetője a cseh kultúra idei magyarországi megjelenésének kiemelt eseménye elé készült, a Budapesti Tavaszi Fesztivál cseh programjához, melynek díszvendége leszünk. Ugyanakkor bátran elmondhatjuk, hogy valamennyi programunkhoz azzal a szándékkal álltunk hozzá, hogy az idén még szigorúbb mércével mérve szűrjük meg és tárjuk a magyar közönség elé mindazon cseh értékeket, amelyek érdemesnek vélünk az érdeklődő közönség elé tárni. Bizakodunk: elnyeri tetszésüket!

Ahogy egy szép cseh, lefordíthatatlan szólás mondja: pojďte pobejt! ­– magyarul valahogy így: jöjjön el jól érezni magát!

Gál Jenő, igazgató

 

 
A Budapesti Tavaszi Fesztivál cseh programja elé
A lehetőséget, hogy a Cseh Köztársaság éppen az Európai Unió Tanácsa soros elnöki tisztségének betöltése idején a 2009-es Budapesti Tavaszi Fesztivál díszvendége legyen, nagy örömmel fogadtuk. Kitűnő alkalmunk nyílt arra, hogy a cseh kultúrát valóban méltóképpen mutassuk be az igényes magyar és külföldi látogatóknak, hiszen a fesztivál hagyományosan kiemelkedő színvonala jól ismert előttünk is.
 
Ami a konkrét programokat illeti, részvételünk koncepciójának kialakításakor az a cél vezérelt bennünket, hogy olyan formában mutassuk be a cseh kultúra széles spektrumát, ami egybevág a magyar fogadó közönség várakozásaival, de művészi jelentőségével sok tekintetben túlmutat a szűkebb közép-európai régió határain. Hisszük, hogy az olyan nagyszabású rendezvények, mint a világhírű festő, Alfons Mucha műveinek reprezentatív kiállítása, vagy pl. a Cseh Nemzeti Színház Balettjének fellépése, akárcsak a kisebb rendezvények, mint amilyen Šonský – Bretas Duó koncertje, maradéktalanul megfelelnek ezeknek a kritériumoknak és kedvező fogadtatásban részesülnek a látogatók részéről.
. . .
Elnökségünk prioritásai sok tekintetben – mint például Horvátország, Szerbia és a balkáni térség más államainak támogatása a jövőbeli EU-integráció felé vezető úton vagy az EU keleti szomszédaival fenntartott kapcsolatok erősítése – tartós egyezést mutatnak a magyar külpolitika irányvonalával. Mint a Visegrádi Csoport első olyan országa, amelyre az Európai Unióban elnöki feladatok hárulnak, készen állunk átadni tapasztalatainkat a többieknek, akik közül elsőként (már a következő „trió” keretében) éppen vendéglátónk, a Magyar Köztársaság kerül sorra – amely egyébként már most nagy odafigyeléssel készül saját „félévére”, amihez előre is sok sikert kívánunk.
 
Noha az Európai Unió struktúráin belül a szokásos napi tárgyalások főként gazdasági és politikai kérdésekre összpontosulnak, ez nem változtat semmit a tényen, hogy Európa kétségbevonhatatlan gazdagságát elsősorban kultúrája jelenti. Bízunk benne, hogy a fesztiválon bemutatott programokkal sikerül felidézni a cseh kultúra pótolhatatlan hozadékát ehhez a közös gazdagsághoz. Szeretnék köszönetet mondani minden magyarországi partnerünknek, akikkel szerencsénk lehetett együttműködni a koncepció kidolgozása, ill. az egyes rendezvények szervezése során, mindenekelőtt a Budapesti Fesztiválközpont, és a Szépművészeti Múzeum munkatársainak, ahogy szponzorainknak is, kiknek hathatós segítsége nélkül aligha jöhetett volna létre a rendezvénysorozat.
 
Jaromír Plíšek
A Cseh Köztársaság magyarországi nagykövete
 

JANUÁR

 
 
VIDÁM TÖRTÉNELMI UTAZÁS
ADOLF BORN grafikáinak kiállítása
 
Adolf Born, grafikus, festő sosem tagadta az Osztrák-Magyar Monarchia iránti nosztalgiáját. Munkáit gyakran Ferenc József uralkodásának időszaka inspirálja, és némi túlzással az utolsó élő monarchistának vallja magát. Munkásságának jelentős részét teszik ki a humorizáló illusztrációk, közel állt hozzá Kryl, La Fontaine és Ezopus ironizáló stílusa. Gyakran kapcsolta össze az emberi és állati vonásokat, hogy ezzel is jobban hangsúlyozza az ábrázolt személyek jellemét és értékrendjét. Az első önálló kiállítása ötven évvel ezelőtt, 1959-ben került megrendezésre.
 
Cseh Centrum, 1063 Budapest, Szegfű u. 4.
2009. január 13 – február 13.
 
ÚJÉVI CIMBALOMKONCERT
 
Herencsár Viktória és a Cimbalom Világszövetség szervezésében, Martina Krigovská és Michal Ševčík közreműködésével
 
Rákoshegyi Baptista Imaház, 1171 Budapest Podmaniczky Zsuzsanna u.
2009. január 27., 19 óra
Szlovák Intézet, 1088 Budapest, Rákóczi út 15.
2009. január 28., 19 óra

FEBRUÁR

 
 
XV. BUDAPESTI BOHEMIA BÁL
 
A Bohemia Baráti Kör és a Cseh Centrum hagyományos farsangi
mulatsága cseh és magyar közreműködőkkel (zene, tánc, tombola, játék, pezsgős vacsora)

Stefánia Kulturális Központ, 1143 Budapest, Stefánia út 34.
2009. február 7., 18 óra
 
 
GENERATION + 
Műépítészeti kísérleti projekt
 
A prágai Centre for Central European Architecture kísérleti projektje az elmúlt ötven év társadalmi-politikai változásainak tükrében térképezi fel a cseh műépítészek három generációjának nézeteit és munkásságát: generation 50+, akik iskoláikat és munkásságuk nagy részét a totalitárius korszakban végezték, generation 40+, akik a „normalizáció“ idején végezték tanulmányaikat, ekkor kezdték meg szakmai tevékenységüket is, de azt hamarosan piaci viszonyok között folytatták, valamint a generation 30+, akiknek képzése és munkába állása is a demokratikus időszakra esett.
A kiállítás az építész személyiségét helyezi az érdeklődés középpontjába: álláspontját, meglátásait és nézeteit az alkotás folyamatáról, a szakmában uralkodó viszonyokról és azokról a feltételekről, amelyek között építményeit megalkotja.
 
Cseh Centrum, 1063 Budapest, Szegfű u. 4.
2009. február 18 – március 18.
Megnyitó: február 18., 18 óra
 
 
DAVID DORŮŽKA TRIO
Jazzkoncert
 
David Dorůžka 1980-ban született Prágában, tízéves korától gitározik, tizennégy éves korától már neves cseh jazz-zenészekkel lépett fel. 1995-ben a Cseh Jazz Társaság az év fiatal felfedezettjének választotta. 1999 – 2002 között a Berklee College of Music hallgatója volt Bostonban, utána egy évig New York-ban élt, 2004-től újra Európában koncertezik.
David Dorůžka – gitár, Jaromír Honzák – nagybőgő, Lukasz Zyta - dob
 
CEU, 1051 Budapest, Nádor u. 9,
2009. 2. 23., 19.30
 
 
DVOŘÁK – MARATON
 
A maraton művészeti vezetője, Fischer Iván a műsort úgy állította össze, hogy abban szerepeljenek a Dvořák életmű legnépszerűbb darabjai, de olyan különlegességek is, mint A kísértetmenyasszony című dramatikus kantáta, válogatás Dvořák ritkán hallható dalaiból és kórusműveiből, vagy a Legendák négykezes zongoraváltozata. A koncerteket a maraton műsorán nem szereplő Dvořák-művek videofelvételeinek ingyenesen megtekinthető vetítései és a zeneszerző életét bemutató kiállítás egészítik ki.
 
Nyitókoncert:: 10.30 • Bartók Béla Nemzeti Hangversenyterem
A kísértetmenyasszony – dramatikus kantáta, op. 69 (B. 135) Magyarországi bemutató
Simona Šaturová (CZ) – szoprán, Tomáš Černý (CZ) – tenor, Peter Mikuláš (SK) – basszus, MR Szimfonikusok, MR Énekkar
Vezényel: Petr Altrichter (CZ)
 
Művészetek Palotája, 1095 Budapest, Komor Marcell u. 1.
2009. február 28. szombat 10:30 - 22:00
Dvořák kiállítás
2009. február 24. – március 9.

MÁRCIUS

 
 
A Budapesti Tavaszi Fesztivál „Vendégünk Csehország” rendezvénysorozatának programjai:
 
 
A NŐ DICSÉRETE
Alfons Mucha, a szecesszió cseh mestere
 
A Szépművészeti Múzeumban megrendezésre kerülő különleges tárlat az Art Nouveau egyik legjelentősebb képviselőjének, Alfons Mucha-nak (1860-1939) a művészetét mutatja be. A válogatás kiállítás a Párizsban nemzetközi hírűvé vált cseh művész párizsi, amerikai és cseh korszakának legszebb plakátjait, festményeit, rajzait és fényképeit mutatja be, és azt az inspirációs és kreatív lehetőséget tárja fel, amelyet a női ábrázolások nyújtottak Mucha számára.
 
Szépművészeti Múzeum, 1146 Budapest, Dózsa György út 41.
2009. március 20 – június 7.
 
 
ZDENĚK MILER: KISVAKOND ÉS BARÁTAI
Kisvakond kiállítás – rajzfilmek – gyerekfoglalkozások
 
Zdeněk Miler cseh animációs filmrendező és képzőművész Kladnoban született 1921-ben. Szakmai pályafutása még a háború alatt a zlíni filmstúdióban indult, 1945-től pedig Prágában, Jiří Trnka stúdiójában folytatta munkáját. Hazájában és külföldön egyaránt a Kisvakond sorozat tette híressé, amely mind a mai napig nagy népszerűségnek örvend. Napjainkig több mint ötven epizód készült belőle. A sorozat érdekessége, hogy a filmben nem beszélnek, Kisvakond és barátai csak különböző indulatszavakat és hangokat használnak, amelyekhez a rendező a kislányairól, Kateřináról és Barboráról készített hangfelvételeket használta fel.
A kiállításon láthatóak lesznek Zdeněk Miler eredeti képei, rajzfilmek és a legkülönfélébb Kisvakondos termékek.
 
Millenáris Teátrum, Piros-Fekete Galéria, 1024 Budapest, Kis Rókus  u. 16-20.
2009. március 20-29., nyitva keddtől vasárnapig 10 – 18 óra között
Megnyitó: 2009. március 21., 16 óra
 
 
Európai zeneszerzők ünneplése
Az Ensemble Martinů koncertje
 
2009-ben ünnepeljük több világhírű zeneszerző évfordulóját, Bohuslav Martinů (1890 – 1959) halálának 50., Joseph Haydn (1732 – 1809) halálának 200. és Felix Mendelssohn Bartholdy (1809 – 1847) születésének ugyancsak 200. évfordulóját. A neves Ensemble Martinů koncertjével a jeles művészek előtt tiszteleg.
 
Haydn: F-dúr concerto, Hob. XVIII:7
Martinů: Trió fuvolára, gordonkára és zongorára, H 300
Martinů: Promenádok fuvolára, hegedűre és zongorára, H 274
Mendelssohn: Kvartett fuvolára, hegedűre, gordonkára és zongorára
 
Az együttes tagjai: Miroslav Matějka – fuvola, Radka Preislerová – hegedű, Bledar Zajmi – gordonka, Markéta Janáčková – zongora
 
MTA Díszterme, 1051 Budapest Roosevelt tér 9.
2009. március 23. 19.30
 
 
A KORTÁRS CSEHORSZÁG: BOHÉM BOHÉMIA
Merítés a kortárs cseh irodalom gyöngyszemeiből 
 
Az Országos Széchényi Könyvtár kiállítása a világirodalom legjelentősebb cseh alkotóin kívül a fiatal írói nemzedék munkáiból is válogatást ad.
 
A tárlat kiegészítő rendezvényei:
 
IRODALMI IHLET
A neves Ensemble Martinů koncertje modern cseh zeneszerzők irodalmi ihletésű műveit szólaltatja meg (a megnyitó keretében)
 
SZIGORÚAN ELLENŐRZÖTT HRABAL
Emlékkiállítás Bohumil Hrabal születésének 95. évfordulóján
 
A Hrabal életének egyes állomásait – a gyerekkortól egészen idős koráig – végigkísérő tárlat nem csupán fotókkal illusztrálja a világhírű cseh író életét, de annak tárgyi világát is felvillantja. A fotók szerzői között neves fotográfusokkal találkozhatunk (Tarasz Kuscsinszkij, Václav Chochola, Michal Tůma), de számos olyan kép is látható, melynek szerzője ismeretlen, kilétét homály fedi.
 
KAFKA PRÁGÁJA
Borbíró László képeinek és Varga László grafikáinak kiállítása
 
Borbíró László fekete-fehér fotói 1974-75-ben készültek. A fotók elnyerték az egykori Csehszlovák Kulturális Központ tetszését, de a cím – Prága – Itt élt és dolgozott Franz Kafka – elriasztotta a korabeli szűkkeblű ideológia képviselőit a megvalósítástól. Az anyagot végül a Pesterzsébeti Csili Galéria mutatta be 1977-ben, ennek korabeli fotókkal kibővített változatát nyújtja a jelen tárlat.
 
Varga László műveinek alaptémája a szorongás. Az alkalmazott grafika és gépgrafika mesterének művészetét mindenekelőtt Franz Kafka ösztönözte, akinek műveivel évtizedek óta termékeny párbeszédet folytat.
 
FILMVETÍTÉSEK:
 
2009. március 26. 17.00
Szigorúan ellenőrzött vonatok
(Ostře sledované vlaky), 1966, csehszlovák vígjáték, 89 perc, rendezte Jiří Menzel

Bohumil Hrabal azonos című kisregényének komikus és megrendítő feldolgozása 1968-ban elnyerte a legjobb külföldi filmnek járó Oscar-díjat, meghozva ezzel a világhírt fiatal, elsőfilmes rendezőjének, Jiří Menzelnek.
 
2009. április 2., 17.00
Üzenet a metróból
(Román pro ženy), 2005, színes, cseh vígjáték, 100 perc, rendezte Filip Renč
A film az egyik legnépszerűbb kortárs cseh író, Michal Viewegh Regény nőknek című regénye alapján készült
Országos Széchényi Könyvtár, 1827 Budapest, Budavári Palota "F" épület
2009. március 20. – április 26., kedd-szombat 10-20 óra
Megnyitó: 2009. március 24. 16 óra
 
 
A CSEMBALÓ KORABELI ÉS MODERN HANGSZEREKKEL – KÉT KORSZAK CSEH MESTEREINEK MUZSIKÁJA.
Visegrádi Szalon – a Visegrádi Négyek együttműködésének jegyében
 
Richter: I. Divertimento vonósokra
Benda: g-moll concerto csembalóra és vonósokra
Martinů: 4 Promenád fuvolára, hegedűre és csembalóra
Martinů: Koncert csembalóra és kis zenekarra
Közreműködik: Dobozy Borbála – csembaló, Musica Florea Együttes (CZ), Weiner-Szász Kamaraegyüttes, Gyöngyössy Zoltán – fuvola, Ábrahám Márta – hegedű, Ján Prievoznik (SK) – nagybőgő, Wojciech Krawiec (PL) – fagott, Dobozy Ágoston – zongora
Vezényel: Kamp Salamon
 
MTA Díszterme, 1051 Budapest Roosevelt tér 9.
2009. március 24., 19.30
 
 
KONCEPT, KARAKTER, REFLEXIÓ
Ivo Přeček fotókiállítás
 
A Nessim Galéria egy igazi kuriózumot kínál, a cseh neoavantgárd fotográfia egy jelentős alakjának, Ivo Přečeknek (1935-2006) a munkáit mutatja be.
A híres DOFO csoportot egy barátjával együtt megalakító olomouci alkotó egész életében nagyon autonóm módon közelített a fotográfiához és a kiállítás, mely a Muzeum Umění Olomouc közreműködésével valósul meg, Ivo Přeček 1960-as, 70-es években készült konceptuális munkáira koncentrál.
A cseh fotográfiában a konceptuális fotó nagyon erősen jelen van, mint áramlat és Ivo Přeček ennek az áramlatnak egy nagyon jellegzetesen gondolkozó alakja.
 
Nessim Galéria, 1061 Budapest, Paulay Ede u. 10.
2009. március 25. – április 30.
Megnyitó: 2009. március 25., 19 óra
 
 
A CSEH KORTÁRS LEGJAVA
A Chalupecký képzőművészeti díj nyertesei 1990-től napjainkig

Az 1990-ben alapított Chalupecký-díj Csehországban az egyik legrangosabb kortárs elismerésnek számít a képzőművészetben. Díjazottai közt festők, szobrászok, fényképészek és az intermédia területén alkotók egyaránt megtalálhatók. A kiállításon a díjazottak munkáiból egy válogatás látható, amely jól reprezentálja az alkotók világát, művészeti törekvéseit, és egyben megmutatja, hogy a cseh képzőművészet milyen utakon járt az elmúlt 20 évben. A kiállításon szereplő művészek közül többen azóta nemzetközi elismertségre tettek szert, és igazi kortárs ikonokká váltak.

Artitude Galéria, 1061 Budapest, Andrássy út 32. II. em. 12.
Cseh Centrum, 1063 Budapest, Szegfű u. 4.
2009. március 26 – április 19.
Megnyitó: Cseh Centrum, 2009. március 26., csütörtök 18 óra,
Megnyitó: Artitude Galéria, 2009. március 26., csütörtök 20 óra
 
 
CSEH CSILLAGOK
A cseh sör, jazz, gasztronómia, idegenforgalom és a cseh ipar csillagai
 
A Fogadó galériáján a cseh ipar zászlóshajóit bemutató CSEH CSILLAGOK című kiállítást tekinthetik meg a látogatók, a cseh élelmiszeripari cégek pedig kóstolóval várják az érdeklődőket.
 
A Millenáris Fogadóban 3 ismert nagy (Budweiser Budvar, Krušovice, Staropramen) és 4 kevésbé ismert (Ferdinand, Nová Paka, Nymburk, Vyškov) és kisebb sörgyár mutatja be sörmesterei munkájának mesteri eredményét. A kedvezményes áru finom sörök mellett klasszikus cseh sörkorcsolyák várják a látogatókat.
 
A rendezvénysorozat ideje alatt a Czech Tourism szervezésében idegenforgalmi bemutatók és kvízműsorok zajlanak értékes díjakkal.
 
A rendezvénysorozat három napján a Jana Koubková Quartett ad koncertet, 19 órakor
 
RITMUS – ENERGIA – HANGALÁFESTÉS – IMPROVIZÁCIÓ – JÁTÉKOSSÁG – KOMMUNIKÁCIÓ – mindez része Jana Koubková koncertjeinek, különösen ha Ondřej Kabrna (zongora, akkordeon), Jan Keller (cselló) és Jan Červenka (dob, percussion, djembe) kísérik. Jazz-szólistaként 1975-ben aratta első sikereit, azóta különböző stílusú zenei formációk tagjaként játszott a blues-tól és swing-től kezdve a latin zenén és free jazz-en keresztül world music-ot és ethno-t is.
 
Millenáris Fogadó, 1024 Budapest, Kis Rókus u. 16-20.
2009. március 27-29.
Nyitva tartás: pénteken 14-24, szombaton és vasárnap 12-24 óra között
Megnyitó: 2009. március 27., 17 óra
 
 
CSEHORSZÁG MAGYAR SZEMMEL
Fotókiállítás amatőr és profi fotósok munkáiból
 
A Millenáris, a Cseh Centrum és a Czech Tourism fotópályázatot hirdetett amatőr és profi fotósok számára 2000. január 1. után Csehországban készített város- és életképekre. A kiállításon a nemzetközi zsűri által legjobbnak tartott fotók kerülnek kiállításra.
 
Millenáris Park, 1024 Budapest, Kis Rókus u. 16-20.
2009. március 20. – április 5.
Ünnepélyes eredményhirdetés: Millenáris Fogadó, március 27., 17.00
nyitva tartás: naponta 23 óráig
www.millenaris.hu
 
 
Bohuslav Martinů – Sokunk sorsa
Jaroslav Šonský és Patrície Bretas koncertje
 
Az 1975 óta Svédországban élő Jaroslav Šonský gyerekkora óta hegedül. Művészetét rendkívüli muzikalitás, „szláv lágyság” és érzékeny együttes játék jellemzi. 2001-ben ismerkedett meg Patrícia Bretas brazil zongoraművésznővel, akivel azóta rendszeresen turnéznak a világban.
Patrície Bretas Rio de Janeiroban született, ma ő az egyik legismertebb brazil zongoraművész. A brazíliai zeneszerzőket népszerűsíti, de szívesen közvetíti a nemzetközi repertoár ritkán játszott vagy új darabjait, így cseh zeneműveket is, 2001 óta Jaroslav Šonský cseh–svéd hegedűművésszel társulva.
 
Magyar Rádió Márványterme 1088 Budapest, Pollack Mihály tér 4-10.
2009. március 28., 19.30
 
 
Hommage à Bohuslav Martinů
Kiállítás zeneszerző halálának 50. évfordulója alkalmából
 
Bohuslav Martinů (1890–1959) cseh zeneszerző, hegedűművész, a XX. századi új cseh zene legjelentősebb alkotója. A művész halálának 50. évfordulója alkalmára készített kamara-kiállítás kép- és multimédiás anyagát a prágai Martinů Intézet bocsátotta a kiállítók rendelkezésére.
 
Művészetek Palotája, Színpad-Előcsarnok; 1095 Budapest, Komor Marcell u. 1.
2009. március 20 - április 6.
Megnyitó: március 29., 18.00
 
 
A Prágai Rádiózenekar koncertje
 
Smetana: Moldva
Dvořák: a-moll hegedűverseny, op. 53
Martinů: I. szimfónia
Vezényel: Vladimír Válek
Közreműködik: Dimitrij Berlinsky – hegedű
Az 1926-ban alapított Prágai Rádiózenekar Európa patinás együttesei közé tartozik. Olyan karmesteróriások vezényelték, mint Charles Munch, Gennagyij Rozsgyesztvenszkij, Sir Charles Mackerras és Vaclav Neumann. Híres zeneszerzők – Honegger, Hacsaturján, Penderecki – is szívesen dirigálták az együttest. A II. világháború után Karol Ancerl, Alois Klima és Jaroslav Krombholc állt a zenekar élén, jelenleg Vladimír Válek vezeti. Napjainkban a legrangosabb rádiózenekarok között tartják számon. Vezető karmesterével a Prágai Rádiózenekar sikeres koncertturnékon vett részt és számos lemezfelvételt készített. Válek ezzel az együttessel rögzítette Martinů valamennyi szimfóniáját.
 
Művészetek Palotája, Bartók Béla Nemzeti Hangversenyterem, 1095 Budapest, Komor Marcell u. 1.
2009. március 29, 19.30
 
 
Szóló három hangra
A Prágai Nemzeti Színház Balett együttesének előadása
 
Három énekes poéta, három magányos művész, három érzékeny ember. Három különböző kultúra, három különböző személyiség, három különböző sors. Bár nyelvük különböző, zenei kifejezésmódjuk és lírai érzékenységük szorosan rokonítja, egységbe fonja a három alkotót. A Szóló három hangra című táncjáték narratív jellegén túlmenően, elsősorban a Jacques, Vlagyimir illetve Karel Kryl vonásait idéző flashback képekből, látomásokból összetevődő bizarr mozaik. A töredékekből kirajzolódó figura valamennyijük vonásait hordozza. Lényege: a megalkuvásra képtelen, az életet mindenek felett tisztelő, eredeti személyiség, a mérhetetlen bánattal és feloldhatatlan magánnyal társuló humor, valamint a gyilkos depresszióval váltakozó, végtelenül termékeny, parttalan energia.
Zene: Jacques Brel, Vlagyimir Viszockij, Karel Kryl
Ötlet, koreográfia, rendezés: Petr Zuska
Művészetek Palotája, Fesztivál Színház, 1095 Budapest, Komor Marcell u. 1.
2009. március 31. 19.00
www.mupa.hu
 
 
Cseh balett-szimfónia
A Prágai Nemzeti Színház Balett együttesének előadása
 
D. M. J. 1953–1977
„Az előadás három nagy cseh zeneszerző – Antonín Dvořák, Bohuslav Martinů és Leoš Janáček – nevének kezdőbetűit reprezentáló címe, a D.M.J. 1953–1977 valójában egy fiatalon elhunyt leány sírfelirata…
Zene: Antonín Dvořák, Bohuslav Martinů, Leoš Janáček
Koreográfia: Petr Zuska

Mária álma
„A darab egy álmot szeretne átültetni a költészet nyelvéről a tánc nyelvére, jelesül Maria Taglioni, a balett történetének egyik legkiválóbb alakja, a romantika királynője egy álmát, amelyet a művésznő 1847-ben, Londonban mesélt el pszichológusának.”
Zene: Camille Saint-Saens, Cesare Pugni
Koreográfia: Petr Zuska

Sinfonietta
Az öttételes balett valamennyi tétele folklór alapú, álomszerű vízió. A tánc és a zene tökéletes harmóniáját megvalósító koreográfia a realizmus és az absztrakció határán mozog.
Zene: Leoš Janáček
Koreográfia: Jiří Kylián
 
Művészetek Palotája, Fesztivál Színház, 1095 Budapest, Komor Marcell u. 1.
2009. április 1., 19.00
 
 
Fiatal Cseh Női Fotográfusok Identitása
Kortárs cseh fotográfiai kiállítás
A 90-es években, a cseh fotóművészetben központi szerepet kapott a test és a testiség témája, amely napjainkban is fontos, de már korántsem annyira lényeges és gyakori, mivel nagy mértékben átadta helyét az identitás témájának. Úgy tűnik, hogy ez a téma kiváltképp vonzó azon női fotográfusok számára, akik saját identitásukat és átalakulásaikat gyakran önreflexíven kutatják, vizsgálják, illetve a modern nők férfiakhoz, gyermekekhez és a társadalomhoz, az emancipációhoz és a nembéli eltérésekhez való viszonyulásának számos szerepével is foglalkoznak. A kiállítás az identitás témáját mutatja be a kortárs cseh és szlovák fotográfia legfiatalabb generációjának legjelentősebb női képviselőinek munkáin keresztül.
 
Magyar Fotográfusok Háza - Mai Manó Ház, 1065 Budapest, Nagymező utca 20.
2009. április 2. – május 3.
 
 
Cseh Centrum
1063 Budapest, Szegfű utca 4.
Tel: +36 1 462 50 66
Fax: (+36 1) 351 91 88
 

Nyitva tartás:

Hétfő – csütörtök: 8.00 – 16.00

Péntek: 8.30 – 14.00

 
A könyvtár nyitva tartása:
csütörtökönként 16 és 20 óra között

 

 

Szólj hozzá!

Címkék: prága programajánló csehország cseh centrum

A bejegyzés trackback címe:

https://kelet-europa.blog.hu/api/trackback/id/tr81931621

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása