Kelet-Közép-Európa Blog

A blog Kelet-Közép-Európa és a Balkán történelmével, kultúrájával és hétköznapjaival foglalkozik. Itt olvashatsz programokról, eseményekről, könyvekről és tanulmányokról. Fedezz fel egy ismeretlen, de annál izgalmasabb régiót!

Képek

Hozzászólások

Párbeszéd fekete-fehérben. Lengyel és magyar grafika 1918-1939

2009.03.03. 22:14 :: kelet-europa

A Varsói Nemzeti Múzeum és a Magyar Nemzeti Galéria grafikai gyűjteményének közös kiállítása

A kiállítás kiemelkedő lengyel (Władysław Skoczylas, Edmund Bartłomiejczyk, Stanisław Ostoja-Chrostowski, Tadeusz Cieślewski, Stefan Mrożewski) és magyar grafikusok (Uitz Béla, Moholy-Nagy László, Bortnyik Sándor, Derkovits Gyula, Szőnyi István, Aba-Novák Vilmos, Molnár-C. Pál) mintegy 200 műalkotásán keresztül ad áttekintést a húszas, harmincas években párhuzamosan érvényesülő különböző tendenciáikról, melyek a 20. századnak egy történelmi megrázkódtatásokban gazdag időszakáról tanúskodnak.

A nézők a sokszorosított grafika legkülönbözőbb technikáinak - a fa- és linóleummetszet, rézkarc, litográfia - esztétikai értékeit az eszközöket nemegyszer virtuóz módon kezelő művészek munkája nyomán fedezhetik fel. A kiállítás elsősorban azoknak szól, akik érzékenyek a grafika intim, részletszépségekben és árnyalatokban gazdag műfajára, de joggal számíthat azokra is, akiket érdekel a lengyel táj, a lengyel irodalom és történelem. Már a két világháború között ismert volt a modern lengyel fametszet kiemelkedő jelentősége, a mai közönségnek módja nyílik még szélesebb betekintést kapni a lengyel grafika történetébe.

Megtekinthető: 2009. március 13 – június 28.
Magyar Nemzeti Galéria
Budapest, I. Szent György tér 2.
 
KAPCSOLÓDÓ PROGRAMOK:
A Párbeszéd fekete-fehérben. Lengyel és magyar grafika 1918-1939 című kiállítás kapcsolódó programjai a Magyar Nemzeti Galéria Szabadegyetem keretében:
Március 31.: Gombrowicz, Schulz és a lengyel katasztrofizmus – Dr. Pálfalvi Lajos irodalomtörténész előadása
Április 7.: Filmgaléria – Lengyel és magyar kísérleti és avantgárd filmek vetítése
Április 21.: Építészettörténet – Dr. Ritoók Pál művészettörténész előadása
Az előadások keddenként 17.00 órakor kezdődnek.
Helyszín: Magyar Nemzeti Galéria, Budavári Palota, B épület, előadóterem
Előtte 16.00 órától tárlatvezetés a kiállításon.
 

A közelmúltban több nagy összefoglaló kiállítás és kiadvány született az 1910-1939 közötti korszak közép- és kelet-európai avantgárd művészetéről Európában és az Egyesült Államokban is, a nyugat-európai és az érintett országok összefogásával. Az egyes országok művészeti mozgalmainak és a kiemelkedő életműveknek a feltárása után most már az összehasonlító kutatás is komoly eredményeket mutathat fel. Ezért is választották a kiállítás kurátorai a kiállításcsere helyett a nehezebb, de izgalmasabb, közös kiállítástípust, amely közvetlen lehetőséget teremt két ország művészetének, kultúrájának összehasonlítására, ezúttal a XX. század két világháborúja közötti korszak vizsgálatával.

A két világháború közötti időszak nagyon eltérő történelmi körülményei között sok különbség tapasztalható a lengyel és a magyar grafikában, ugyanakkor számos hasonlóság is megfigyelhető. Magyarországon az 1920-as években a világháború, a forradalmak és a területi veszteségek traumái késztetik a művészeket új utak keresésére, míg Lengyelországban a rég óhajtott vágy beteljesülése, az ország újraegyesítése ad lendületet a jelen művészi értelmezésének, hagyományos és modern formák vegyítésével. Az 1930-as években mindkét országban jelentkeznek azonban a saját nemzeti kérdéseken kívül a modern civilizációra jellemző általános válságtünetek. Ez mindenekelőtt a társadalmi viszonyok kritikájában, valamint második világháború előestéjén a világ sorsának alakulására vonatkozó katasztrofikus látomásokban nyilvánult meg.

A könyvművészet és a populáris kultúra felé is nyitott grafika a maga rugalmas eszközeivel közvetlenebb kapcsolatot őriz meg a társadalom égető, aktuális kérdéseivel, mint a képzőművészet más műfajai, úgy, hogy közben megőrzi autonómiáját, művészi színvonalát. Jól megfigyelhető ez mind az avantgárd grafikai lapokon, a közvetlenül társadalomkritikai élű alkotásokon, mind pedig a népi és történelmi tradíciókból táplálkozó klasszicizáló, archaizáló műveken. A kiállítás kiemelkedő lengyel (Wladyslaw Skoczyla, Edmund Bartolomiejczik, Stanislaw Ostoja-Chrostowski, Tadeusz Cieslewski, Stefan Mrozewski) és magyar grafikusok (Uitz Béla, Moholy-Nagy László, Bortnyik Sándor, Derkovits Gyula, Szőnyi István, Aba-Novák Vilmos, Molnár-C. Pál) mintegy 200 műalkotásán keresztül ad áttekintést a húszas, harmincas években párhuzamosan érvényesülő különböző tendenciákról, melyek a 20. század történelmi megrázkódtatásokban gazdag időszakáról tanúskodnak. A nézők a sokszorosított grafika legkülönbözőbb technikáinak - a fa- és linóleummetszet, rézkarc, litográfia - esztétikai értékeit az eszközöket nemegyszer virtuóz módon kezelő művészek munkája nyomán fedezhetik fel. A kiállítás elsősorban azoknak szól, akik érzékenyek a grafika intim, részletszépségekben és árnyalatokban gazdag műfajára, de joggal számíthat azokra is, akiket érdekel a lengyel táj, a lengyel irodalom és történelem. Már a két világháború között ismert volt a modern lengyel fametszet kiemelkedő jelentősége, a mai közönségnek módja nyílik még szélesebb betekintést kapni a lengyel grafika történetébe. A tárlat a magyar grafika ismerőinek is tud újat nyújtani, mert több olyan felfedezést is a közönség elé tár, amelyeket a Magyar Nemzeti Galéria grafikai osztályának munkatársai az elmúlt évek nagy kiállításai kapcsán tettek.

A kiállítás programjának nem csupán tudományos aktualitása van. Máig vetül a nagy történelmi traumák árnya, tovább élnek régi társadalmi problémák, időszerű az egyetemes folyamatok és a nemzeti identitás viszonyának kérdése. Az eligazodást nehezíti a múlt felszínes ismerete. A két kurátor elképzelései találkoznak abban, hogy az önismerethez nagymértékben hozzájárul a múlt e problémákat érintő alkotásainak elfogulatlan vizsgálata, amiben hasznos segédeszköz az összehasonlítás. Jobban megismerhetjük, mi az, ami igazán saját, ha megtudjuk, mi az, ami közös vagy különböző.

A kiállítás kurátorai: Bakos Katalin (Magyar Nemzeti Galéria) és Anna Manicka (Varsói Nemzeti Múzeum)

 

 

Szólj hozzá!

Címkék: irodalom magyarország kiállítás lengyelország magyar nemzeti galéria lengyel intézet varsói nemzeti múzeum

A bejegyzés trackback címe:

https://kelet-europa.blog.hu/api/trackback/id/tr19978531

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása