Kelet-Közép-Európa Blog

A blog Kelet-Közép-Európa és a Balkán történelmével, kultúrájával és hétköznapjaival foglalkozik. Itt olvashatsz programokról, eseményekről, könyvekről és tanulmányokról. Fedezz fel egy ismeretlen, de annál izgalmasabb régiót!

Képek

Hozzászólások

SZIGORÚAN ŐRZÖTT FILMEK...

2009.03.07. 16:08 :: kelet-europa

Filmszeminárium, amelynek keretében az előző rendszerben betiltott lengyel, cseh, bolgár, román, szovjet és magyar filmeket vetítünk.

A Lengyel Intézet mozitermében március-április hónapban, minden kedden 18.00 órától.


SZIGORÚAN ŐRZÖTT FILMEK - ELÍTÉLT MOZGÓKÉPEK


"A film 1967-ben keletkezett, a cenzúra 14 évig visszatartotta; mai formáját naplónak tekintem - az évekkel ezelőtti megfogalmazásban és 1981 tavaszának kéziratkötegében a következő kérdésekre keresem a választ: Kik voltunk? Kik vagyunk?" - nyilatkozta az évtizedek óta külföldön dolgozó és élő lengyel rendező.


2009. február 24.
AZ ELTÜSSZENTETT BIRODALOM

rendezte: Banovich Tamas (1956), színes, 81 perc bemutatva: 33 évvel később

Az eltüsszentett birodalom ártatlannak látszó mesefilm, de néhány motívuma megannyi célzás, mely különleges jelentést sejtet. Nem meglepő tehát, hogy a film 1956 augusztusára tervezett bemutatója - minden magyarázat nélkül - elmaradt. A filmet több évtizedes tetszhalálba kényszerítette a politika.


2009. március 3.
PAP VÉGE - Faráruv konec

rendezte: Evald Schorm (1968), fekete-fehér, 98 perc
bemutatva: 12 évvel később

A Prágai tavasz jeles képviselőjeként ismert rendező szatirikus vígjátéka az emberi esendőséggel szembesíti nézőjét, ahogy a távolról sem szentéletű, számító falusiakhoz képest a csaló, papnak nézett kétbalkezes sekrestyés, Albert botcsinálta mártírrá magasztosul.


2009. március 10.
ANDREJ RUBLJOV (I. rész)

rendezte: Andrej Tarkovskij (1962)
bemutatva: 5 évvel később

Tarkovszkij és Andrej Mihalkov-Koncsalovszkij 1962-ben elkezdett filmjét 1966 végén visszautasította a Moszfilm. Tarkovszkij az akkor 207 perces filmet újra megvágta, a film 14 perccel lett rövidebb. A változtatások Tarkovszkijt reménytelen helyzetbe sodorták, de a rendező nem volt hajlandó együttműködni a Moszfilmmel. A film végleges formája 1969-ben alakult ki, amikor Tarkovszkij újravágta. Ez a film szerepelt a cannes-i filmfesztiválon is, ahol díjat kapott. Szovjtunióbeli és nemzetközi forgalmazása 1971 végén kezdődőtt. Tarkovszkij szerint a kritika vagy aljas volt, vagy teljesen elhallgatták a film bemutatását.


2009. március 17.
ANDREJ RUBLJOV (II. rész)

rendezte: Andrej Tarkovskij (1966)
bemutatva: 5 évvel később


2009. március 24.
KESERŰ IGAZSÁG

rendezte: Várkonyi Zoltán (1956), fekete-fehér, 89 perc
bemutatva: 30 évvel később

Az ötvenes évek elejének gyorsított tempójú építkezései során az igazgató alkalmazza egykori mérnök évfolyamtársát, aki nemrég szabadult a börtönből, ahol koholt vádak alapján ült. Gyors eredményt akar elérni, ezért megfelelő előkészítés nélkül, erőltetett ütemben sietteti az építkezést. Amikor mégis baleset történik, és halálos áldozatot követel a szakszerűtlen hajsza, az igazgató börtönviselt barátjára hárítja a felelősséget.
Épp harminc évet, egy emberöltőt késett ennek a filmnek a bemutatója. 1986. októberében zajlott a pótpremier az azóta megszűnt, egykori Filmmúzeum pincemélyi félhomályában, a túlélő színészek (Bessenyei, Gábor Miklós, Sinkovits) jelenlétében. A rendezője már nem élt ekkor.

2009. március 31.
VÉLETLEN - Przypadek

rendezte: Krzysztof Kieślowski (1981), színes, 120 perc
bemutatva: 6 évvel később

Kieślowski eljátszik egy ötlettel, egy alaphelyzet három változatával: milyen következményei lehetnek annak, hogy a főszereplő elér-e vagy sem egy Varsóba induló vonatot. A huszonnégy éves fiatalember a hetvenes évek legvégén keres megoldásokat saját sorsának alakulására. Végigjátssza életének választási lehetőségeit, míg végül kiderül, hogy egyik sem nyújt elfogadható perspektívát. Így vagy úgy, mindenképpen zsákutcába kerül. Kieslowski 1980-ban kezdte filmjét forgatni. A véletlen úgy hozta, a Szolidaritás mozgalma ellen bevezetett szükségállapot hatással volt a film további sorsára. Több jelenetet átvágattak a rendezővel, ennek ellenére mégis dobozban maradt. A bemutatóra csak 1987-ben került sor.

A filmeket magyar nyelven vetítjük!

Lengyel Intézet, moziterem
Budapest, VI. Nagymező u.15.

 

Szólj hozzá!

Címkék: film magyarország csehország lengyelország szovjetunió lengyel intézet

A bejegyzés trackback címe:

https://kelet-europa.blog.hu/api/trackback/id/tr57987535

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása