Kelet-Közép-Európa Blog

A blog Kelet-Közép-Európa és a Balkán történelmével, kultúrájával és hétköznapjaival foglalkozik. Itt olvashatsz programokról, eseményekről, könyvekről és tanulmányokról. Fedezz fel egy ismeretlen, de annál izgalmasabb régiót!

Képek

Hozzászólások

Március 15. Székelyudvarhelyen

2009.03.19. 21:40 :: kelet-europa

A magyar nemzeti ünnep idén sem telt eseménytelenül Romániában. Ezúttal főképp a Sólyom László székelyföldi látogatása körüli diplomáciai feszültségek nyomták rá bélyegüket az ünnepségekre. A „balesetnek”, „félreértésnek”, „barátságtalan gesztusnak” és „incidensnek” is nevezett ügy azonban inkább a két ország viszonyában okozott kisebb zavarokat, a romániai magyar-román kapcsolatokat kevésbé befolyásolta. Pedig azok sem tekinthetőek ideálisnak, hiszen amióta az RMDSZ kiszorult a román kormányból (a „magyar párt” nem került be a tavalyi év végén létrejött demokrata-liberális és szociáldemokrata koalícióba), jó néhány kisebb-nagyobb problémáról számolt be a média.
Az ünnepeken azonban ez kevésbé látszott meg, a román közhangulat is mentes volt a főleg a kilencvenes évek első felére jellemző hisztérikus nacionalizmustól. Ha visszaemlékezünk, 1990-ben sokan épp a magyarok márciusi ünneplését – hosszú évek után az első szabadon megtartott nemzeti megemlékezést – okolták a marosvásárhelyi zavargások kirobbanásáért. A nacionalista politikai vezetők és a média a magyarok „provokációit” és a románokat sértő viselkedését kifogásolták – ami alatt többek közt a magyar zászlók lengetését és a magyar himnusz éneklését értették. Bár a magyar nemzeti jelképek használata még sokáig irritálta a román nemzetvédőket, ma már elfogadott jelenségnek számít, ha az ünnepek alkalmával előkerülnek a magyar trikolórok és felhangzik a magyar himnusz.
 
Székelyudvarhelyen, a „székely anyavárosban” lovas felvonulás nyitotta meg az ünnepi rendezvényt. A Márton Áron téren beszédet mondott többek közt Bunta Levente, a város polgármestere, Constantin Strujan Hargita megye prefektusa pedig a kormányzat üdvözletét olvasta fel. Az egybegyűltekhez szólt Gyenesei István magyarországi önkormányzati miniszter is, és megkoszorúzták a „Vas-székely” szobrát is.
 
Ünnepélyes, felemelő, ugyanakkor nyugodt március 15. volt. Kissé szokatlan a magyarországi látogató számára…  
 

 

További képek a megemlékezésről (kattints a képekre):

 

Szólj hozzá!

Címkék: románia erdély székelyudvarhely terra recognita zahorán csaba

A bejegyzés trackback címe:

https://kelet-europa.blog.hu/api/trackback/id/tr491012892

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása