Kelet-Közép-Európa Blog

A blog Kelet-Közép-Európa és a Balkán történelmével, kultúrájával és hétköznapjaival foglalkozik. Itt olvashatsz programokról, eseményekről, könyvekről és tanulmányokról. Fedezz fel egy ismeretlen, de annál izgalmasabb régiót!

Képek

Hozzászólások

Európai Parlamenti Választások Kelet-Közép-Európában – 2009 (II. rész)

2009.06.10. 12:51 :: kelet-europa

Románia

 
Romániában alig több mint fél évvel a parlamenti választások után került sor az idei európai parlamenti választásokra. Az első két helyen, a 2008 végén felállt kormánykoalíció két nagy pártja végzett: a Szociáldemokrata Párt a vele együtt induló Konzervatív Párttal (PSD-PC) 31,07%-ot, míg a Demokrata-Liberális Párt (PDL) 29,71%-ot szerzett. A többi eredmény némileg különbözik: a Nemzeti Liberális Párt (PNL) gyengébben szerepelt, és csak 14,52%-ot kapott, a törvényhozásból tavaly kiesett szélsőséges Nagy-Románia Pártnak viszont sikerült 8,65%-ot gyűjtenie. Ebben nyilván meghatározó szerepet játszott, hogy Corneliu Vadim Tudor összefogott az ellentmondásos politikus-üzletemberrel, George („Gigi”) Becalival. Az önbíráskodás miatt büntetőeljárás alatt álló Becali azonban egyelőre nem hagyhatja el Romániát.
A Romániai Magyar Demokrata Szövetség-Erdélyi Magyar Nemzeti Tanács (RMDSZ-EMNT) közös listája 8,92%-ot szerzett. Elena Băsescu – Traian Băsescu elnök lánya – függetlenként 4,22%-ot kapott, ám azóta már vissza is iratkozott a PDL-be. Ez a lépése „módosította” a választások eredményét is, ugyanis most mind a PDL, mind pedig a PSD-PC győztesnek mondja magát. A nézeteltérés újabb vitához vezetett a két koalíciós párt között az európai uniós biztos kinevezése kapcsán.
 
Az eredmények alapján Románia 33 EP-helyéből 11-et kap a PSD+PC, 11-et a Demokrata-Liberális Párt (Elena Băsescuval), 5-öt a PNL és 3-3-at az RMDSZ-EMNT és a PRM.
A 27,67%-os részvétel valamivel alacsonyabb volt, mint a 2007-es választásokon (29%), és 1990 óta a legalacsonyabb részvételi aránynak számít. A gyenge választási kedv azonban a magyaroknak kedvezett, mivel a magyarlakta megyékben a részvétel meghaladta az országos átlagot.
Előzetes eredmények
 
A romániai magyarok eredményei
 
A magyar listára leadott több mint 430 ezer szavazat ugyan valamivel kevesebb, mint a 2007-es EP-választásokon külön induló RMDSZ-re és Tőkés Lászlóra leadott voksok összege, ám így is közel 9%-ot jelent. A közös listán ismét mandátumhoz jutott Tőkés László, Winkler Gyula és Sógor Csaba,akik folytathatják brüsszeli munkájukat. Az RMDSZ-EMNT listája hat megyében végzett az első helyen: a székelyföldi Hargita megyében a szavazatok több mint 89%-át az kapta, Kovászna megyében 82%-át, Maros megyében pedig 49%-át. A Magyar Összefogás listája szerezte meg az első helyet Szatmár, Szilágy és Bihar megyében is.
 
(Forrás: Adevărul, Krónika, Transindex, Cotidianul)
Zahorán Csaba
 

Csehország

 
Csehországban majdnem pontosan annyian mentek el szavazni, mint öt évvel ezelőtt (28,22 %, 2004-ben 28,32 %). A kormánykoalíció jobbszárnya a Polgári Demokrata Párt (ODS) ugyanúgy kilenc mandátumot (31,45%) szerzett, mint az első Európai Parlamenti Választásokon, s ezzel ismét az élen végzett. Annak ellenére, hogy a közvéleménykutatók egyértelműen baloldali győzelmet jósoltak, a koalíciós partner Cseh Szociáldemokrata Párt (ČSSD) csupán a második helyet szerezte meg 22,39%-kal, mely 7 mandátumot eredményezett számukra. A párt csalódottságát némileg enyhítheti, hogy a korábbi EP választásokhoz képest egyértelműen jobban szerepeltek: akkor mindössze két mandátumra futotta erejükből. Veszített népszerűségéből a Cseh- és Morvaország Kommunista Pártja (KSČM), míg öt éve 20,26%-ot (6 mandátum), most „csak” 14,18 százalékot, azaz 4 képviselőt küldhetnek Brüsszelbe. Ezzel együtt még mindig Kelet-Közép-Európa legerősebb kommunista pártja maradt. Fő kampányszlogenük az Unió átalakítására utalt: „Szavazatotokkal változtassátok meg Európa jövőjét - még nem késő!” Érdekesség, hogy a kommunista párt az egyetlen parlamenti erő, amely elutasítja a Liszaboni Szerződést az államfő Vaclav Klaus mellett.
 
Negyedikként a Kereszténydemokrata Unió–Csehszlovák Néppárt (KDU-ČSL) megtartotta két mandátumát 2009-ben is. Két korábban képviselettel rendelkező párt, mint az SNK-Európa Demokraták és az ún. FÜGGETLENEK (NEZÁVISLÍ) nem érték el a bejutáshoz szükséges küszöböt. Hozzájuk hasonlóan nem jutott mandátumhoz a parlamenti képviselettel rendelkező Zöldpárt (Strana zelených) sem, amely 2,6%-o szerzett.
 
Esélytelen volt a szélsőjobboldali Nemzeti Párt (Národní strana) is, mely a „cigánykérdés végső megoldásával” kampányolt, ám mindössze 6263 szavazatot kapott (0,27%).
 
A Nemzeti Gárda cigányellenes "kampányfilmje"
 
Ugyanígy szinte semmilyen támogatást nem kapott a szavazóktól a Libertas csehországi „kiadása” (0,94%) sem.
 
Összességében elmondható, hogy a nagykoalíció baloldali részét „büntették” a választók. A belpolitikai patthelyzetből úgy látszik a konzervatívok profitáltak többet. Mirek Topolánek kormányfő lemondása a választások előtt (május 8.) és az ODS kisebb szerepvállalása a kormányban a jobboldali szavazókat aktivizálta jobban. Ugyanakkor megállapítható az is, hogy a Cseh EU elnökség nem hozta közelebb az Európai Uniót a csehekhez.
Mitrovits Miklós 

 

Szólj hozzá!

Címkék: csehország románia ep választások 2009

A bejegyzés trackback címe:

https://kelet-europa.blog.hu/api/trackback/id/tr781176599

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása