Kelet-Közép-Európa Blog

A blog Kelet-Közép-Európa és a Balkán történelmével, kultúrájával és hétköznapjaival foglalkozik. Itt olvashatsz programokról, eseményekről, könyvekről és tanulmányokról. Fedezz fel egy ismeretlen, de annál izgalmasabb régiót!

Képek

Hozzászólások

Az 1989-es év

2009.06.11. 09:56 :: kelet-europa

Lengyelországban az elmúlt napokban kezdte meg működését az "1989. év" emlékére készített honlap. A lengyel és angol nyelven is elérhető szolgáltatás hat kelet-európai ország rendszerváltásainak folyamatát mutatja be. Természetesen a lengyelek (és a lengyel politika, illetve kultúrpolitika) számára fontos, hogy tudasák a világgal: ők kezték! Ezt progpagálják évek óta: "Gdańskban kezdődött...", "Lengyelországban kezdődött..." Idén azonban komoly "csatát" kell a lengyeleknek vívniuk az elsőbbségét, hiszen a kelet-európai rendszerváltások leglátványosabb eseménye és szimbóluma a Berlini fal leomlásának idén novemberben ünnepeljük a huszadik évfordulóját. A nyugati sajtó és a világ közvéleménye elsősorban erre az eseményre emlékszik. Pedig valójában, s ebben a lengyeleknek kétségtelenül igazuk van, a Berlini fal leomlása már inkább az események végét, mintsem az elejét jelentette. A rendszerváltás valóban Lengyelországban kezdődött.

 

 

Szólj hozzá!

Címkék: 1989 rendszerváltás lengyelország

A bejegyzés trackback címe:

https://kelet-europa.blog.hu/api/trackback/id/tr231178258

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása