Kelet-Közép-Európa Blog

A blog Kelet-Közép-Európa és a Balkán történelmével, kultúrájával és hétköznapjaival foglalkozik. Itt olvashatsz programokról, eseményekről, könyvekről és tanulmányokról. Fedezz fel egy ismeretlen, de annál izgalmasabb régiót!

Képek

Hozzászólások

Andrzej Wajda: Háborús Trilógia (3 DVD)

2009.09.25. 00:00 :: kelet-europa

A Kultúrbarlang és a Mozinet közös kiadású, Ars Longa Mesterfilmek sorozatának újabb filmjei a kiváló lengyel Mester, Andrzej Wajda első három alkotása, melyekkel beírta magát az egyetemes filmtörténetbe. A kiadvány különleges, digipackos megoldással jelent meg, mely tartalmazza mind a három filmet. Mellékletként egy 8 oldalas füzetet találunk, mely a filmek rövid elemzését, a rendező filmográfiáját, és a legendás színész, Zbigniew Cybulski életútját mutatja be. A kiadvány különlegessége még, hogy - először a hazai filmkiadásban - u.n. szignált kiadásként jelenik meg, azaz a rendező dedikálásával és egy frissen készült fotójával. A belső borítókon - szintén úttörő módon - az egykori itthoni és lengyel bemutatók filmplakátjait is felhasználtuk!

1. DVD: A mi nemzedékünk (Pokolenie - 1955) - MAGYAR FELIRAT
2. DVD: Csatorna (Kanal - 1957) - MAGYAR FELIRAT
3. DVD: Hamu és gyémánt (Popiól i diament - 1958) - MAGYAR FELIRAT
A kiadvány limitált - 1000 példányszámban jelent meg.
 

A mi nemzedékünk:

"A mi nemzedékünk Andrzej Wajda rendezői pályafutásának nyitánya, a második világháború emlékét feldolgozó trilógia első darabja. A Bohdan Czeszko írása alapján készült forgatókönyv a győzelmes szocializmus ideológiai elvárásaihoz igazodva, mégis erősen személyes és különösen szuggesztív stílusban került megfilmesítésre. A történet hőse az a generáció, amelynek ifjúságára a háború legkegyetlenebb évei nyomták rá bélyegüket. Stach, Dorota, Jasio és társaik a korán lezárult külvárosi gyermekkor végén kénytelenek komoly felelősséget vállalni és hatalmas döntéseket hozni életük és hazájuk megmentésének érdekében. Miközben lelkesen szervezik a földalatti ellenállás sejtjeit és szorgosan magolják a marxista tételeket, szerelemre és akcióra is bőven jut idejük. A film fiatal színészei közül sokan később a lengyel filmtörténet nemzeti ikonjaivá váltak. Itt tűnik fel elsőként Zbigniew Cybulski jellegzetes alakja, de szerepet kapott többek között Tadeusz Janczar, Tadeusz Łomnicki, Urszula Modrzynska és maga Roman Polański is. Teljesítményük nagyban hozzájárult ahhoz, hogy „a mi nemzedékünk” kifejezés hamarosan az egész frissen indult lengyel filmes generáció szinonímájává vált. A külső felvételek nagy része az elpusztított Varsó valóságos romjai között készült, amelyek megörökítése ma már külön történeti kuriózumnak tekinthető."

Csatorna:

"1944 augusztusában a német és szovjet haderő közé szorult lengyel ellenállók felkelést robbantottak ki Varsóban. A Honi Hadsereg rosszul felszerelt katonái két hónapon keresztül hősiesen tartották a várost, de a kegyetlen öldöklésben felőrlődve végül megadásra kényszerültek. A harcok befejeztével előbb a megtorlást kívánó németek rombolták le a települést, majd Sztálin „felmentő” csapatai vonultak be a végsőkig kimerült központba. Andrzej Wajda háborús trilógiájának második darabja a Csatorna, amelyben a rendező elsőként vállalkozott arra, hogy a lengyel történelem és a második világháború egyik legdrámaibb, méltatlanul háttérbe szorított epizódját dolgozza fel. Bár Wajda maga is tagja volt a Honi Hadseregnek, a film a túlélő Jerzy Stefan Stawiński visszaemlékezésein alapul. Zadra (Wienczyslaw Glinski) főhadnagy és 43 bajtársának története a föld alatti csatornarendszerbe szorított felkelők tragédiájának állít emléket. A kis csapat tagjai a kelet-európai pokol valóságos mélységeibe szállnak alá, hogy utolsó küzdelmükkel az áldozathozatal, a hősiesség, és a nemzeti sors kérdéseire hívják fel a figyelmet. A fiatal színészek kiváló teljesítménye és a bravúros operatőri megoldások 1957-ben a Csatornának juttatták a cannes-i zsűri különdíját, és Wajdát világszerte ismert rendezővé tették.  Nem véletlen, hogy ma sokan a film bemutatásának dátumát egyben a Lengyel Filmiskola születési időpontjának is tekintik."

Hamu és Gyémánt:

"A Hamu és gyémánt Andrzej Wajda életművének legfontosabb darabja. Igazi kultuszfilm a szocialista blokkból gyönyörű szimbólumokkal és súlyos morálfilozófiával gazdagon. 1945 tavaszán mindenki a frissen kivívott győzelmet ünnepli Lengyelországban. Kivéve Maciek Chelmickit (Zbigniew Cybulski) és társát Andrzejt (Adam Pawlikowski), a nemzeti ellenállás fiatal harcosait, akik éppen gyilkosságra készülnek. Bár a Szczuka párttitkár elleni merénylet elsőre nem sikerül, kapnak egy második lehetőséget is. A helyi szállodában azonban Maciek találkozik a bájos  Krystynával (Ewa Krzyzewska), és az új ismeretség mindent megváltoztat... A dráma poszttraumatikus vallomás a háború utáni Kelet-Európáról. A fiatal hősök vágyait és lehetőségeit az új helyzet és a velük szemben frissen támasztott elvárások határozzák meg. Meddig terjed szabadságuk, ha van egyáltalán? Hogyan formálhatják a történelmet, saját maguk és egymás sorsát? Miről dönthetnek ők, és mikor ítélnek felettük jogosan? A film, amelyet már bemutatásakor ünnepeltek Cybulski páratlan alakításával és számtalan mára filmtörténeti klasszikusnak számító jelenettel teszi magát emlékezetessé. Wajda háborús trilógiájának utolsó darabja nemcsak a szörnyű 40-es évekre reagál, de megtanítja nézőit arra, hogyan olvassanak a sorok között a következő érában."

Szólj hozzá!

Címkék: film kultúra lengyelország

A bejegyzés trackback címe:

https://kelet-europa.blog.hu/api/trackback/id/tr641398715

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása