Kelet-Közép-Európa Blog

A blog Kelet-Közép-Európa és a Balkán történelmével, kultúrájával és hétköznapjaival foglalkozik. Itt olvashatsz programokról, eseményekről, könyvekről és tanulmányokról. Fedezz fel egy ismeretlen, de annál izgalmasabb régiót!

Képek

Hozzászólások

Cseh Centrum programjai

2009.11.07. 22:26 :: kelet-europa

A Cseh Centrum tisztelettel meghívja Önt és barátait a következő programokra:

2009. NOVEMBER–DECEMBER

Cseh Centrum
1063 Budapest, Szegfű u. 4.
 
HÚSZ ÉVVEL A BÁRSONYOS FORRADALOM UTÁN
 
… rohamrendőrök sorfala előtt a kezükben virággal és gyertyákkal békésen tüntető diákok a Národní třídán, akik demokratikus jogokat követelnek…  
 
… így kezdődött Prágában 1989. november 17-én az a folyamat, amely később a bársonyos forradalom jelzővel íródott be a történelembe… bár a közvetlen folytatás már nem volt ilyen békés, hiszen a rendőrök brutálisan szétverték a diáktüntetést, ez azonban olyan széleskörű felháborodást váltott ki a társadalom különböző rétegeiből, amely az elkövetkező napokban lavinaszerű folyamatot indított el országszerte. A diákokhoz csatlakoztak a színészek, a képzőművészek, az értelmiség és a munkások is.
November 19-én megalakult a Polgári Fórum, amely összefogta a különböző ellenzéki csoportokat, a november 27-i általános sztrájk pedig meghátrálásra kényszerítette a kommunistákat, akik 29-én lemondtak politikai egyeduralmukról. December 10-én megalakult a döntően nem kommunistákból álló új kormány, december 28-án pedig beiktatták hivatalába Csehszlovákia új köztársasági elnökét, a novemberi események legmarkánsabb vezetőjét, a Charta ’77 mozgalom egykori alapítóját, a drámaíró Václav Havelt.
A bársonyos forradalom huszadik évfordulója kapcsán szeretnénk különböző programokkal felidézni az egykori eseményeket, az azóta bekövetkezett változásokat. A programsorozat célja egyrészt a fiatal generáció tagjai számára közelebb hozni azt az időszakot, amikor még egyáltalán nem éltek vagy nagyon fiatalok voltak; az idősebb generációnak pedig visszaidézni azokat a történéseket és folyamatokat, amelyeket korábban teljesen elképzelhetetlennek tartottak.
 
A Cseh Centrumban kerül bemutatásra az „1989 – fényképészek szemével” című dokumentumfotó-kiállítás, amely nem csak a november 17-i és azt követő eseményeket mutatja be, hanem az azt megelőző másfél esztendő fontosabb történéseit, a rendőrség által szétvert rendszerellenes megmozdulásokat is, amelyek végül elvezettek november 17-ig.
 
A VERZIÓ Filmfesztivál keretében bemutatkozik a prágai Jeden svět (One World – Egy világ) Filmfesztivál, amely partnereivel együtt az elmúlt 20 év dokumentumfilmjeiből szedett csokorba egy válogatást, amely az interneten a   www.20years.org címen tekinthető meg, a program egy része a fesztivál ideje alatt egy szűkebb válogatás keretében is látható lesz a Toldi és Cirko-Gejzír mozikban. A válogatásban szereplő cseh vagy cseh koprodukcióban készült filmek: A sztálinizmus vége Csehországban (The Death of Stalinism in Bohemia), r. Jan Švankmajer; A legnagyobb kívánság (The Greatest Wish), r. Jan Špáta; Papírfejek (Paper Heads), r. Dušan Hanák.
 
A Cseh Centrum vendége lesz a lengyel Mariusz Szczygieł, a nagysikerű Gottland című könyv szerzője, aki a külső szemlélő elfogulatlanságával, az eseményeken felülemelkedve mutatja be Csehország (és Csehszlovákia) történetét – nemcsak a kommunista időszak és a bársonyos forradalom idején...
 
Az OPONA o.p.s. által létrehozott fiatal és kreatív nemzetközi színházi csapat teljesen más irányból közelít az eseményekhez. A társulat tagjai a forradalom idején öt év körüliek voltak, így a diktatúráról nincs valós tapasztalatuk. Mégis egy féléves intenzív kutatás során arra a következtetésre jutottak, hogy a diktatúra szilánkjait ők is magukban hordják. Előadásuk: SZEMÉLYES TÖRTÉNELEM – „1989-ben öt éves voltam… Nekem csak a bőrömet karcolta…” az E 10-ben kerül bemutatásra.
 
A programsorozat zárórendezvényére az ELTE BTK Kari tanácstermében kerül sor az évforduló napján, ahol a BÁRSONYOS FORRADALOM CSEHSZLOVÁKIÁBAN – 1989 címmel kerekasztal-beszélgetésre kerül sor az 1989 novemberi események egykori aktív résztvevőivel, Miloš Rejchrttel (a Charta ´77 egykori szóvivője, Csehország­), Anton Popovič-csal (‘89-es diákvezér, Szlovákia) és Varga Györggyel (a Szabad Európa Rádió Csehszlovák Osztályának egykori tudósítója, Magyarország). A beszélgetést Szarka László történész vezeti.
A rendezvényt jelenlétével megtiszteli és köszöntőt mond Jaromír Plíšek, a Cseh
Köztársaság és Peder Weiss, a Szlovák Köztársaság nagykövete.
 
Programjainkra mindenkit szeretettel várunk!
 
1989 FÉNYKÉPÉSZEK SZEMÉVEL
Előjáték / A német exodus / A berlini fal leomlása / A bársonyos forradalom
Időpont: november 2.–január 8.
Megnyitó: november 10., 17.30
Helyszín: Cseh Centrum
 
1989. november 17-én a rendőrség Prágában brutálisan szétvert egy diáktüntetést. Ez volt az a mozzanat, amely mozgásba hozta az eseményeket Csehszlovákiában, Közép-Európa utolsó kommunista rendszerében. Az utcákat és a tereket ellepte a tömeg. Az elhatározás, hogy le kell számolni a totalitárius berendezkedéssel, végleges volt. A diáklázadáshoz csatlakoztak a színészek, a képzőművészek, az értelmiség és a munkások. A húsz fényképész – húsz „szemtanú” – fényképeiből összeállított drámai panoráma a diktatúrából a demokráciába vezető út történetét beszéli el. Időben nem csak a vértelen jellege miatt „bársonyos forradalomnak” nevezett csehszlovákiai politikai fordulatot öleli fel, hanem az azt közvetlenül megelőző eseményeket is – az 1968-as szovjet megszállás, a csehszlovák állam 1918-as létrejötte és Jan Palach 1969-es öngyilkossága évfordulójának alkalmából tartott megmozdulások szétverését is, továbbá a keletnémetek tömeges menekülését Nyugatra Prágán keresztül, valamint a „vasfüggöny” jelképének számító berlini fal leomlását is.
 
20 ÉV DEMOKRÁCIA FILMEN – ONLINE
Időpont: a filmek2009 végéig ingyen megtekinthetők
 
A prágai Jeden svět (One World – Egy világ) Filmfesztivál és partnerfesztiváljai a DOK Leipzig, a One World Bratislava, a Verzió és a varsói Watch Docs a projekt keretében olyan kiemelkedő filmesek munkáit mutatják be, amelyek a totalitárius rezsimek alkonyát követő demokratizációs erőfeszítéseket szemléltetik, megmutatva az eredményeket, a kihívásokat és az útvesztőket is. A demokratikus átalakulás és az intellektuális szabadság történetei ezek, amelyek azonban az egész Közép-Európában megtapasztalt kapitalista gondolkodás és a fogyasztói társadalom kétélűségét is megvilágítják. A filmek cseh, lengyel, magyar, német és szlovák perspektívából mutatják be az átalakulás éveit. Az öt tematikus blokkban bemutatásra kerülő filmeket történeti írások helyezik kontextusba, illetve alapul szolgálhatnak az online vitafórumokhoz.
A filmek 2009 végéig a fenti webcímen ingyenesen tekinthetők meg.
 
6. VERZIÓ FILMFESZTIVÁL
Nemzetközi Emberi Jogi Dokumentumfilm Fesztivál 2009
Időpont: november 3-8.
Helyszín: Toldi mozi, 1054 Budapest, Bajcsy-Zsilinszky út 36–38.;
Cirko-Gejzír mozi, 1055 Budapest, Balassi B. u. 15–17. 
 
2009 novemberében hatodik alkalommal jelentkezik a Verzió Nemzetközi Emberi Jogi Dokumentumfilm Fesztivál, amely ízelítőt ad a kortárs európai, ázsiai és tengerentúli dokumentumfilm-termésből.
 
Fesztivál keresztutak – 20 év demokrácia filmen
2009-ben a kommunizmus összeomlásának 20. évfordulóját ünnepeljük Közép-Európa-szerte. A Verzió Filmfesztivál és partnerfesztiváljai a prágai One World (Jeden svět – Egy világ), a DOK Leipzig, a One World Bratislava és a varsói Watch Docs olyan kiemelkedő filmesek munkáit mutatják be, amelyek cseh, szlovák, lengyel, német és magyar perspektívából mutatják be az átalakulás éveit.
 
Cseh és koprodukciós filmek a szekció keretében:
*A legnagyobb kívánság (The Greatest Wish), r. Jan Špáta, CZ, 1990, 85’
november 4., 16.00, Toldi mozi
 
*A sztálinizmus vége Csehországban (The Death of Stalinism in Bohemia), r.Jan Švankmajer, CZ, 1990, 10’
november 4., 16.00, Toldi mozi
 
*Papírfejek (Paper Heads), r. Dušan Hanák, SK–F–CH–DE–CZ, 1995, 96’
november 5., 16.00, Toldi mozi
 
További cseh és koprodukciós filmek a Nemzetközi Panoráma szekcióban:
 
*Elfelejtett szállítmányok: Lettország (Forgotten Transports to Latvia), r.Lukáš Přibyl,CZ, 2008, 86’
november 7., 16.00, Toldi mozi; november 8., 16.30, Cirko-Gejzír mozi
A vetítés után vendégünk Lukáš Přibyl rendező.
 
*Gulyáságyú (Cooking History), r.Kerekes Péter,A–SK–CZ, 2009, 88’
november 5., 20.30, Cirko-Gejzír mozi; november 7., 16.00 és 20.00, Toldi mozi
 
MARIUSZ SZCZYGIEŁ: GOTTLAND
Nem szokványos riportkönyv a csehekről és Csehországról egy Varsóban élő lengyel
író tollából magyar fordításban – könyvbemutató
Időpont: november 10., 18.00
Helyszín: Cseh Centrum
 
Mariusz Szczygieł (1966) lengyel újságíró, szellemi hazája azonban Prága. A mű címe Karel Gott Prága környéki múzeumára utal, de a bejárat fölött olvasható Gottland felirat egy olyan kísérteties tartomány metaforája lesz, amelyet a cseh kultúra ikonjai népesítenek be, akik megpróbálják túlélni az elmúlt hetven–nyolcvan év cseh történelmét. Feltűnik a cipőgyáros Baťa, aki az egész országot Patagóniába akarta telepíteni a nácizmus elől, Lída Baarová, a nagy színésznő, az UFA, a náci Hollywood egykori sztárja, megismerhetjük a prágai Sztálin-szobor és az alkotó történetét, aki a világ legnagyobb Sztálin-emlékművét tervezte, de öngyilkos lett, mielőtt leleplezték a művét. A bukott forradalmak, szabadságharcok örökösei azt látják, hogy a csehek kevéssé romantikus, de a folytonosság fenntartását jobban szolgáló túlélési stratégiát dolgoztak ki. E mű mindkét sztereotípiát lerombolja: cseh idill helyett cseh horrort kapunk, és arra is rá kell döbbennünk, hogy a Monarchia végóráiban bevált švejki magatartás nem nyújt semmiféle védelmet a nácizmus és a kommunizmus ellen. A Gottland bővelkedik a rendíthetetlen szellemi ellenállás és az árulás példáiban. Ahhoz a nem túl szívderítő tanulsághoz vezet, hogy igazából a csehek sem úsztak meg semmit.
A könyvet bemutatja és a beszélgetést vezeti G. Kovács László
(Mariusz Szczygieł: Gottland, ford. Mihályi Zsuzsa, Európa Könyvkiadó, 2009)
 
A Cseh Centrum, az Európa Könyvkiadó és a Lengyel Intézet közös rendezvénye.
 
20 ÉV NEW WAVE
Mariusz Szczygieł: Gottland / Vörös István: Švejk gyóntatója
Felolvasóest és beszélgetés
Időpont: november 11., 18.00
Helyszín: Gödör Klub, 1051 Budapest, Erzsébet tér
 
Az irodalmi programsorozat következő estjén Artner Szilvia Sisso újságíró beszélget Vörös István magyar és Mariusz Szczygieł lengyel íróval, akinek riportregénye, a GOTTLAND a közelmúltban jelent meg magyarul az Európa Könyvkiadó gondozásában.
 
SZEMÉLYES TÖRTÉNELEM – „1989-ben öt éves voltam… Nekem csak a bőrömet karcolta…”
Az OPONA o.p.s és a Laterna Magica közös színházi projektje szinkrontolmácsolással
Időpontok: november10-én 20.00; 11-én 10.00 és 19.00; 12-én 10.00
Helyszín: E 10 Kulturális Színtér, 1067 Budapest, Eötvös u. 10.
 
E rendhagyó előadás alapjául hét színész személyes vallomása szolgál. A vallomások különböző interjúk szövegéből álltak össze, amelyeket maguk a színészek készítettek egy féléves intenzív kutatás keretében rokonaikkal, tanáraikkal, történészekkel és szemtanúkkal. A beszélgetések középpontjában a család, a hétköznapok és a szórakozás, a munka és a politika állt. A színészek és szüleik, nagyszüleik visszaemlékezéseiből felvázolt önéletrajzi elbeszéléscsokor azonban túlnő önnön határain, a színpadon a különböző gyermekkori emlékek irodalmi köntöst kapnak, köszönhetően az író és műfordító Bára Gregorovának.
Az előadás egy olyan kreatív csapat munkája, amelynek tagjai a forradalom idején öt év körüliek voltak, így a diktatúráról nincs valós tapasztalatuk. Egy féléves intenzív kutatás során mégis arra a következtetésre jutottak, hogy a diktatúra szilánkjait ők is magukban hordják. Nem céljuk igazságok kinyilatkoztatása a társadalom jelenlegi állapotáról, és nem akarják befolyásolni a közvéleményt sem az elmúlt időszakról, hiszen a múlttal történt találkozások nem konfliktust, hanem meglepetést hoztak számukra. Előadásuk a dokumentarista eszköztárat ötvözi a pszichodráma módszereivel.
Az előadás a Visegrádi Alap támogatásával kerül bemutatásra.
 
MARCO TUTINO: VITA
Az Ostravai Morva–Sziléziai Nemzeti Színház operaelőadása a MEZZO operaverseny keretében
Időpont: november 12., 13., 19.00
Helyszín: Szegedi Nemzeti Színház, 6720 Szeged, Vaszy Viktor tér 1.
 
Marco Tutino (1954) az egyik legjelentősebb kortárs olasz zeneszerző, a bologna-i Teatro Comunale általános és művészeti igazgatója.
A Vita című operája cselekményének központi alakja maga a főhősnő, akinek a neve árulkodó: Vita (jelentése Élet) rákos beteg, alig pár hónapja van hátra. A különlegesen intelligens, tudós asszony életét eddig munkája töltötte be, elsősorban John Donne költészetét tanulmányozta. Most kicserélődik körülötte minden. Emberi kapcsolatainak középpontjába orvosai kerülnek. Szembe kell néznie halálával és eddigi életének értelmével. Mindehhez erőt meríthet kedves költőjének mostanra új értelmet nyert szavaiból. A versenyszerepekben: Zuzana Dunajčanová (szoprán, Szlovákia) Vita szerepében, Chad Armstrong (basszbariton, Kanada) John Donne szerepében, Marc Haffner (tenor, Franciaország) pedig Dr. Prosner szerepében mutatkozik be a közönségnek.
Karmester: Oliver Dohnányi m.v.
Rendező: Telihay Péter m.v.
 
OLDŘICH KULHÁNEK: GRAFIKÁK ÉS RAJZOK
kiállítás
Időpont: november 12-25.
Megnyitó: november 12., 18.00
Helyszín: Ferenczi és Tsai Aukciósház és Galéria, 1055 Budapest, Falk Miksa u. 3.
 
„Véleményem és meggyőződésem szerint a művész alkotásaiban kell, hogy számot adjon saját magáról, koráról, a helyről, ahol alkot. A művésznek le kell lepleznie az elit manipulációit (vagy hazugságait), kendőzetlenül kell feltárnia mi történik az emberrel, hogyan manipulálják és dehumanizálják. A művésznek kell bemutatnia kora morális és intellektuális kvalitásait.” (O. Kulhánek)
Oldřich Kulhánek munkásságában elsősorban a grafika és a rajz játszik fontos szerepet. Pályafutása a múlt század 60-as éveiben indult, figyelemreméltó tehetsége már korai alkotói korszakától felkeltette a szakma érdeklődését, amelynek több nemzetközi elismerés a bizonyítéka.
Kiemelkedő művészi és oktatói tevékenységének elismeréseként az alkotót bízták meg a Cseh Köztársaság bankjegyeinek megtervezésével, majd a köztársasági elnök pecsétjét is ő készítette el. Mindmáig Prágában él és alkot, minden tevékenysége mellett a Hollar Foundation elnöke.
 
BÁRSONYOS FORRADALOM CSEHSZLOVÁKIÁBAN – 1989
kerekasztal-beszélgetés az 1989. novemberi események résztvevőivel
Időpont: november 17., 15.00
Helyszín: ELTE BTK Kari tanácsterme, 1088 Budapest, Múzeum krt. 4.
 
A bársonyos forradalom évfordulóján kerül sor arra a kerekasztal-beszélgetésre, amelyen az események résztvevői beszélnek egykori élményeikről.A beszélgetésen, amelyet Szarka Lászlótörténész vezet, CsehországbólMiloš Rejchrt, a Charta ´77 egykori szóvivője, Szlovákiából Anton Popovič, ‘89-es diákvezér és Magyarországról Varga György, a Szabad Európa Rádió Csehszlovák Osztályának egykori tudósítója vesz részt.
A program keretében korabeli eseményeket bemutató felvételek kerülnek vetítésre.
 
A kerekasztal-beszélgetés előtt köszöntőt mond Jaromír Plíšek, a Cseh Köztársaság és Peter Weiss, a Szlovák Köztársaság nagykövete
 
A Cseh Nagykövetség, a Szlovák Nagykövetség, a Szlovák Intézet és a Cseh Centrum közös programja.
 
ADÉLA SVOBODOVÁ
kiállítása
Időpont: november 21.–december 4.
Megnyitó: november 20., 18.00
Helyszín: Léna & Roselli Galéria, 1052 Budapest, Galamb u. 10.
 
November 20-án Adéla Svobodová, fiatal cseh alkotó installációival nyitja meg új székhelyét a Léna & Roselli Galéria.
 
A művésznő játékos formavilágú, egyedi alkotásaival a világ furcsaságaiba szeretné beavatni a nézőt. A kritikus, ironikus hangvételű, stílusosan letisztult installációk a szűklátókörűség és a szabályokon felülemelkedő, cél nélküli életmód kapcsolatát boncolgatják. Adéla Svobodová munkái ugyanakkor a „művészet-csinálással” kapcsolatos meglátásait is kifejezik.
 
A Cseh Centrum támogatásával megvalósuló tárlat nem előzmény nélküli, szervesen illeszkedik abba a sorba, amelynek keretében a galéria és a közép- és kelet-európai kulturális intézetek közötti együttműködés keretében 2008 őszén létrejött a “Graph-East” című nemzetközi grafikai kiállítás.
 
A kiállítás megtekinthető hétfőtől péntekig 10 és 18 óra között.
 
A CSEH SZEMÉLYNEVEK FEJLŐDÉSE, VÁLTOZÁSAI ÉS TENDENCIÁI
Jaroslav David, Ph.D. előadása
Időpont: november 23., 14.00
Helyszín: ELTE BTK, D épület, 22-es terem, 1088 Budapest, Múzeum krt. 4.
 
Az előadás a cseh személynevek (családi és keresztnevek) rendszerének változásait mutatja be a 20. század folyamán a történelmi események tükrében. Külön foglalkozik a személynevek egyes specifikus csoportjaival, például mint a becenevek, álnevek és a reklámokban használt nevek, továbbá igyekszik bemutatni azokat a változásokat, amelyek 1989 után következtek be.
 
NÉZD, PRÁGA! – Magyar írók és a cseh főváros
A most megjelenő antológia bemutatója
Időpont: november 25., 17.00
Helyszín: Cseh Centrum
 
Az összeállítás magyar szerzőknek az elmúlt száz évben keletkezett oly műveit tartalmazza, amelyekben Prága városa lényeges szerepet játszik. Különböző műfajú szemelvények kerültek a válogatásba: esszék, novellák, irodalmi értékű úti beszámolók, versek. Az antológia mintegy nyolcvan szerzőtől több mint száz szemelvényt foglal magába, általában időrendi sorrendben. Az összeállítás az első világháború előtti évektől kezdődően napjainkig terjed, a klasszikus alkotókon túlmenően (Kaffka Margit, Darvas Iván, Örkény István, Boldizsár Iván, Szakonyi Károly, Thurzó Gábor stb.), népszerű kortárs szerzők írásai és költeményei is bekerültek a válogatásba (Jékely Zoltán, Jobbágy Károly, Rába György, Oravecz Imre, Somlyó György, Nagy Gáspár).
(NÉZD, PRÁGA! – Magyar írók és a cseh főváros, szerkesztette Csémy Tamás és Simkó György, Eri Kiadó, 2009)
 
CSEH NAPOK MISKOLCON
Cseppnyi ízelítő – nemcsak a cseh kultúrából
Időpont:november 26-27.
Helyszín: Miskolc
 
A kulturális bemutatkozás keretében a Cseh Centrum szervezésében – Miskolc kulturális intézményeivel karöltve – a programsorozat vendégei ízelítőt kaphatnak Csehország változatos és gazdag kultúrájából; a Czech Tourism által pedig az érdeklődők megismerhetik Csehország legizgalmasabb kulturális és idegenforgalmi nevezetességeit, turisztikai szépségeit.
 
TOMÁŠ LIŠKA TRIO
jazzkoncert
Időpont:december 3., 19.00
Helyszín: CEU, 1051 Budapest, Nádor u. 9.
 
Tomáš Liška nagybőgős nevét a mai cseh zenei palettán a legjobb zenészek és zeneszerzők között tartják számon. Több projekt és zenekar repertoárjának kialakításában vállalt komoly szerepet, ezek közül is említésre méltó a modern jazzt játszó Points, Tomáš Hobzek dobos jazz-quartettje vagy a szlovák zongorista Matěj Benko quintettje.
A Trió repertoárja Tomáš Liška debütáló Invisible World című CD-jére épül, amely november 16-án jelenik meg. A felvételek a trió különösen specifikus hangzása alapján komponáltak, amelyben a nagybőgő mellett akusztikus gitár és bandoneón szólal meg. A szerzemények az improvizáció, a jazz és a klasszikus zene határán egyensúlyoznak. A trió hangzása nagyon intim, tiszta és akusztikus, elsősorban a komponált zene előadói mélységére épít, amely pillanatnyilag a cseh zenei életben teljesen egyedülálló.
Az együttműködésre két neves kollégát hívott meg, bandoneónon az olasz Daniele di Bonaventura, akusztikus gitáron a cseh David Dorůžka kíséri.
 
MIKULÁS-ÜNNEPSÉG
Mint minden évben, idén is eljön a Mikulás…
Időpont: december 7., 17.00
Helyszín: Cseh Centrum
 
December 7-én, hétfőn megérkezik a Mikulás!A késés oka nem a Mikulás naptárában keresendő, a hétvége miatt jön egy nappal később. Az idén tehát, december 7-én érkezik hozzánk, hogy kedves gyermekműsor keretében ajándékozza meg a legkisebbeket…
Felhívjuk kedves vendégeink figyelmét, hogy a korábbi évek Mikulás-ünnepségeinek nagy sikerére való tekintettel részvételi szándékukat szíveskedjenek legkésőbb december 2-án (szerdán) 12 óráig jelezni a 462 50 66-os telefonszámon vagy a ccbudapest@czech.cz email címen! Köszönjük.
 
BÁTHORY
színes, magyarul beszélő, cseh–szlovák–angol–magyar–amerikai filmdráma rendező: Juraj Jakubisko, 138 perc, 2008 – magyarországi premier
Időpont: december 17.
Helyszín: MOM Park, 1123 Budapest, Alkotás út 53.
 
A hírhedt 16. századi grófnő, Báthory Erzsébet hátborzongató történetét sokan feldolgozták már: történészek, írók, költők, drámaírók, zeneszerzők, festők és filmesek próbálták leírni és megjeleníteni az elképzelhetetlent. Báthory Erzsébet az emberiség legvéresebb gyilkosaként szerepel a Guinness Rekordok Könyvében. A legenda szerint többnyire nők estek áldozatul a grófnő kegyetlenségének:megkínozta és megalázta őket, kiontott vérükben fürdött, fogaival tépte szét az áldozatok eleven húsát, majd végzett velük. De valóban ez történt a grófnő várában? Az eltelt négy évszázad alatt semmilyen történelmi dokumentum nem került elő, ami mindezt egyértelműen igazolná. A film a hagyományos elképzelésektől eltérő módon ábrázolja a grófnő alakját. A történet egy védtelen özvegyről szól, aki gazdagabb és sokkal nagyobb vagyonnal rendelkezik, mint maga a király. Báthory Erzsébet modern gondolkodású, reneszánsz asszonyként szerepel a filmben, aki egy összeesküvés áldozatává válik.
 
A MŰSORVÁLTOZTATÁS JOGÁT FENNTARTJUK!
Cseh Centrum
1063 Budapest
Szegfű u. 4.
 
telefon: +36 1 462 5066
fax: +36 1 351 9188
 
nyitvatartás:
hétfő – csütörtök: 8.30 – 16.00
péntek: 8.30 – 14.00
könyvtár:
csütörtök 16.00 – 20.00

 

 

Szólj hozzá! · 1 trackback

Címkék: kultúra csehország cseh centrum

A bejegyzés trackback címe:

https://kelet-europa.blog.hu/api/trackback/id/tr261508107

Trackbackek, pingbackek:

Trackback: Összenő, mi összetartozik 2009.11.09. 08:15:02

20 évvel ezelőtt a német volt a világ legboldogabb népe. Előtte ez ritkán adatott meg nekik, azóta se nagyon, de azok a napok igazán róluk szóltak. A Berlini Fal leomlásával – mely a majd egy évvel későbbi német újraegyesítéssel teljesedett be &n...

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása