Kelet-Közép-Európa Blog

A blog Kelet-Közép-Európa és a Balkán történelmével, kultúrájával és hétköznapjaival foglalkozik. Itt olvashatsz programokról, eseményekről, könyvekről és tanulmányokról. Fedezz fel egy ismeretlen, de annál izgalmasabb régiót!

Képek

Hozzászólások

Res Publica Nowa (PL) vs. anBlokk (HU)

2009.11.24. 15:06 :: kelet-europa

Társadalmi-kulturális folyóiratok vitaestje

Helyszín:

Lengyel Intézet
Budapest, VI. Nagymező u. 15.

Időpont:
2009. november 26. (csütörtök), 18.00
 
A Res Publika Nowa liberális beállítottságú kulturális-társadalmi magazin, amely kisebb megszakításokkal 1979 óta jelenik meg Varsóban.
1979-1992 között Res Publica néven jelent meg. A lap főszerkesztője kezdettől fogva Marcin Król volt. Együttműködött a lappal többek között Paweł Śpiewak, Barbara Toruńczyk, Andrzej Micewski és Stefan Kisielewski is.
2008-ban megújult a Res Publica Nowa. A jelenlegi szerkesztőség tagjai: Magdalena M. Baran, Artur Celiński, Katarzyna Kazimierowska (szerkesztőségi titkár), Wojciech Przybylski (kiadó).

Az AnBlokk közéleti tudományos magazin társadalomtudományos fogalmakkal igyekszik aktuális közéleti kérdéseket, megkövesedett diszkurzív csomópontokat megközelíteni és felfejteni.
Az anBlokk szerkesztői: Berkovits Balázs, Deme János, Éber Márk Áron, Gagyi Ágnes, Horváth Kata, Kovai Cecília, Kovai Melinda, Laczó Ferenc, Oblath Márton, Pulay Gergő, Zombory Máté.
Az est vendégei: Magdalena M. Baran és Wojciech Przybylski (Res Publica Nowa), Éber Márk Áron, Zombory Máté (anBlokk).

Moderátor: Dupcsik Csaba, az MTA Szociológiai Kutatóintézetének munkatársa.

A Lengyel Intézet és a Társadalomtudományi Társaság közös rendezvénye.
 
 
 
Kapcsolódó program:

RES PUBLICA NOWA - Are we East or West?
Visegrádi országok szerzői a rendszerváltás utáni kulturális és társadalmi helyzetről

 

A varsói RES PUBLICA NOWA társadalmi-kulturális magazin angol nyelvű különszámának bemutatkozása

Időpont:
2009. november 25. (szerda), 18.00

Helyszín:
Közép-európai Egyetem (CEU), Gellner terem

Budapest, V. Nádor u. 9.
Honnan jövünk és hová tartunk? Vajon csakúgy, mint a visegrádi megállapodás aláírásakor – egy úton járunk Európában, vagy a közép-európai kapcsolatok csupán felesleges terhet jelentenek egy adott közösség meghatározott politikai céljainak elérése útján? Hol találkozik egymással a kultúránk, és hol a politikánk? Miről tanúskodnak nemzeti narrációink, és mit mondhatnak egymásnak? S vajon feltétlenül szükség van-e a Visegrádi Négyek jelentőségének elmélyítésére a tágan értelmezett kulturális együttműködés keretén kívül eső kérdésekben is? Ezekre és ehhez hasonló kérdésekre próbálnak választ találni a felkért szerzők a Res Publica Nowa angol nyelvű tematikus különszámában.
Az est vendégei: Magdalena M. Baran, Wojciech Przybylski (a lap szerkesztői).

A beszélgetést Karádi Éva, a Magyar Lettre Internationale felelős szerkesztője vezeti.

A beszélgetés angol nyelven zajlik.

Szólj hozzá!

Címkék: politika kultúra programajánló történelem magyarország lengyelország lengyel intézet

A bejegyzés trackback címe:

https://kelet-europa.blog.hu/api/trackback/id/tr711549013

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása