Kelet-Közép-Európa Blog

A blog Kelet-Közép-Európa és a Balkán történelmével, kultúrájával és hétköznapjaival foglalkozik. Itt olvashatsz programokról, eseményekről, könyvekről és tanulmányokról. Fedezz fel egy ismeretlen, de annál izgalmasabb régiót!

Képek

Hozzászólások

"Szocialista tábor. Epilógus" - "Социалистический лагерь. Эпилог"

2009.12.04. 08:49 :: kelet-europa

„SZOCIALISTA TÁBOR. EPILÓGUS” Kerekasztal és történeti kiállítás Moszkvában a rendszerváltás 20. évfordulójára

 
2009. december 7-én 14.00-kor kerekasztal-beszélgetés keretében kerül sor az Eszmélet c. társadalomkritikai folyóirat – az 1989. évi kelet-európai eseményeket taglaló – orosz nyelvű különszámának bemutatására.
 
 
Az „1989-es esztendő megváltoztatta a világot. Mi lett Kelet-Európával?” c. tudományos szimpózum munkájában az Eszmélet magyar szerkesztőin kívül orosz közgazdászok, politológusok és történészek is részt vesznek.
 
Húsz évvel a Berlini fal lebontása után a kapitalizmus vonzereje jelentősen csökkent azon emberek szemében, akik a volt szocialista országokban éltek. Erről tanúskodik az a közvélemény-kutatás, amelyet az amerikai Pew kutatóintézet folytatott több volt kommunista országban, illetve valamennyi helyi közvéleménykutatás is hasonló eredményre vezetett. A volt keleti blokk országaiban (Csehországban, Lengyelországban, Szlovákiában, Bulgáriában, Magyarországon, Ukrajnában, Kelet-Németországban és Oroszországban) a 20 évvel ezelőtti rendszerváltást a lakosság többsége szükségszerűnek ítéli, de a többség magát és országát is a változások vesztesének tartja. Lehetséges, hogy ez a hangulat a jelenlegi gazdasági és pénzügyi válsággal magyarázható? Vagy talán a szép életről szóló elképzelések a kapitalista viszonyok mellett túl naívnak és idealistának bizonyultak? Volt-e alternatívája a neoliberális gazdasági projektnek? Az elmúlt 20 esztendő az elvesztegetett illúziók ideje? Ezekre a kérdésekre keresik a választ a kerekasztal munkájában résztvevő magyar és orosz szakemberek.
 
A magyarországi rendszerkritikai gondolkodás talán egyetlen elméleti folyóiratának, az Eszméletnek orosz nyelven megjelenő „Rendszerváltás magyar szemmel” c. különszámaválogatást kínál az orosz olvasók számára a kelet-európai rendszerváltozás történelmi értelméről, nemzetközi hátteréről, belső alternatíváiról, okairól és következményeiről. Az egyes tanulmányok mindenkelőtt a szovjet, a lengyel és persze a magyar átalakulás kérdéseit állítják előtérbe, egyúttal vitatkoznak hol kimondva, hol kimondatlanul a liberális és a nacionalista mainstreamhez tartozó nézetekkel. Néhány alapprobléma puszta felsorolása is jelzi, hogy a kötet nem áll meg a szokványos apologetikus és felületes értékeléseknél: a tulajdonváltás kérdései a peresztrojka idején, a lengyel szolidaritás munkásönigazgatói irányzatának "elhalása", a piac diktatúrája, a jugoszláv "nemzetépítés" következményei, a Magyar Szocialista Párt elpolgárosodása, a KGST történelmi tapasztalatai, a közép-európai értelmiség a rendszerváltásban, a világgazdasági válság lényege.
 

СОДЕРЖАНИЕ 

Вступительное слово

ЛАСЛО ТЮТЁ: Там где есть демократия, есть и тирания? Смена режима в ожидании чуда – демократия разочарований

ТАМАШ КРАУС: Перестройка и смена собственности.  Политические концепции  и историческая реальность

ЭРЖЕБЕТ САЛАИ: Главные вопросы преобразований в Центральной Европе и интеллигенция

МИКЛОШ МИТРОВИЧ: От самоуправления до капитализма. Особенности  польской смены режима

ЙОЖЕФ ЮХАС: История на службе «строительства нации»

МИХАЙ МАДАРАС: Теория циклов Кондратьева в советской и российской нефтедобыче

КАРОЙ ЛОРАНТ: СЭВ и венгерская экономика

ПЕТЕР СИГЕТИ: Расцвет и закат социал-демократии в Венгрии (1989–2008)

ЛАСЛО ЛАКИ: Провинция и села «после сельского хозяйства»

ЭСТЕР БАРТА: «Изменений в лучшую сторону не вижу,  только в худшую»: класс и этнос в Венгрии после смены режимов

АННА ВАРГА: Успех пошлости (кризис популярных жанров в венгерском кинематографе)

ПЕТЕР ФАРКАШ: Нынешний мировой экономический кризис

„Számunkra Oroszország sokat jelent. Nemcsak abban az értelemben, hogy története a (állam)szocialista kísérleteknek mégiscsak a leggazdagabb tapasztalatait foglalja magában, hanem abban az értelemben is, hogy az új közösségi társadalmi formák felé tájékozódó mai oroszországi útkeresések rokoníthatók a mi magyarországi útkereséseinkkel és részben e tapasztalatok beépíthetők a saját útkereséseinkbe is.” – írja Krausz Tamás az orosz nyelvű különszám előszavában.
 
Ugyanezen a napon délután 5 órakor a Magyar Kulturális Központ kiállítótermében SZOCIALISTA TÁBOR. EPILÓGUS 1989 a levéltári iratok tükrében” címmel a húsz évvel ezelőtti kelet-európai eseményeket bemutató levéltári-történeti kiállítás nyílik. A tárlat a moszkvai Magyar Kulturális, Tudományos és Tájékoztatási Központ Levéltári Intézete, az Oroszországi Állami Levéltári Szolgálat és az Oroszországi Állami Legújabbkori Történeti Levéltár szervezésében jött létre. A kiállításon az MTI Fotóarchívumából származó korabeli fényképek is bemutatásra kerülnek.
 
1989 második felében a kelet-közép-európai államszocialista rendszerek összeomlottak. Európa és az egész világ fordulóponthoz érkezett. Az amerikai-szovjet viszonyban felborult a globális egyensúly, véget ért az európai történelem ama mintegy fél évszázada, amelyre a a Nyugat–Kelet antagonizmus nyomta rá a bélyegét. Mivel Gorbacsov nem vetett be katonai erőt az események meggátolására vagy feltartóztatása érdekében, a folyamat lényegében békésen ment végbe. Legfontosabb következménye abban állt, hogy miután a németek évtizedeken át hiába vágyódtak az újraegyesülésre, ez most teljesen váratlanul megtörtént.
 
A második világháború után Európának először adódott reális lehetősége, hogy megszabaduljon a népeit több mint négy évtizeden át elválasztó falaktól és szögesdrótoktól. Az új szovjet vezetés világosan érthetővé tette a kelet-európai blokk számára, hogy a „brezsnyevi doktrína” kimúlt, és a szocialista régió országai önállóan választhatják meg fejlődésük útjait.
 
A levéltári kiállítás nemcsak az 1989–1990. évi szovjet-magyar politikai kapcsolatokat mutatja be, hanem áttekintést nyújt a Kelet-Európába egyéb országaiban (Lengyelország, NDK, Csehszlovákia, Bulgária, Románia) végbement változásokról.
 
A kiállítás megnyitóján beszédet mond Gilyián György a Magyar Köztársaság rendkívüli és meghatalmazott nagykövete,  Andrej Nyikolajevics Artyizov, az Oroszországi Állami Levéltári Szolgálat vezetője, Natalja Georgijevna Tomilina, az Oroszországi Állami Legújabbkori Történeti Levéltár igazgatója.
 
A kiállításon bemutatásra kerülő levéltári iratok az Oroszországi Állami Legújabbkori Történeti Levéltárban őrzött SZKP KB apparátusának anyagából származnak (az SZKP Politbjuro és a Központi Bizottság határozatai, szovjet minisztériumok és hatóságok anyagai stb.).
 
Az archív dokumentumok túlnyomó többsége nemrég még titkos és szigorúan titkos minősítés miatt zárolva volt, visszamínősítésükre a jelenlegi kiállítás megrendezésének köszönhetően került sor.
 
Nagy érdeklődésre tarthatnak számot az MTI Fotóarchívumából származó a vasfüggöny lebontásával, a keletnémet menekültek magyarországi tartózkodásával, a páneurópai piknikkel és az 1989. szeptember 10-i határnyitással kapcsolatos korabeli fényképek.
 

Szólj hozzá!

Címkék: konferencia 1989 kiállítás rendszerváltás eszmélet

A bejegyzés trackback címe:

https://kelet-europa.blog.hu/api/trackback/id/tr681573019

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása