Kelet-Közép-Európa Blog

A blog Kelet-Közép-Európa és a Balkán történelmével, kultúrájával és hétköznapjaival foglalkozik. Itt olvashatsz programokról, eseményekről, könyvekről és tanulmányokról. Fedezz fel egy ismeretlen, de annál izgalmasabb régiót!

Képek

Hozzászólások

Báthory - A legenda másik arca

2010.01.06. 19:02 :: kelet-europa

2010. január 20-án kerül a magyarországi mozikba a szlovák rendező, Juraj Jakubisko Báthory Erzsébet életéről, szerelmi és politikai kapcsolatairól szóló filmje.

Információ: www.thebathorymovie.com

A rendező tizenötödik nagyjátékfilmje Báthory Erzsébet életét, a híres olasz festőhöz, Caravaggiohoz fűződő szerelmét, továbbá a legbefolyásosabb magyar nemesi családokhoz kapcsolódó házassági kötelékét, valamint Thurzó György nádor intrikáit mutatja be.

A film a szlovák Jakubisko Film produkciós társaság, a brit Film and Music Entertainment, valamint a magyar Eurofilm Stúdió koprodukciójában készült.

Báthory Erzsébet rendkívüli személyisége már évszázadok óta foglalkoztatja a történészeket. Még ma is, négyszáz évvel a halála után, rendkívüli módon megoszlanak a vélemények életének, illetve bűnösségének megítéléséről. A Guinness Rekordok Könyve szerint az emberiség történelme során Báthory Erzsébet nevéhez kapcsolódik az egy nő által elkövetett legtöbb gyilkosság, szám szerint 650.

A főszerepekre a rendező számos nemzetközi hírnevű, illetve neves cseh és szlovák színészt kért fel. Báthory Erzsébetet Anna Friel, brit színésznő (Pushing Daisies, Szentivánéji Álom) személyesíti meg, férjét Nádasdy Ferencet Vincent Regan (Trója, Gagyi Lovag) alakítja. Caravaggio szerepében Hans Matheson (Dr. Zsivágó, Félhomály, Guy Ritchie-féle Sherlock Holmes) tűnik fel. A történet negyedik főszereplőjét, Thurzó György nádort Karel Roden (15 perc hírnév, Bourne-csapda) játssza. A felsoroltakon kívül további neves színészek is szerephez jutottak a filmben: Franco Nero (Még drágább az életed, Honfoglalás), II. Mátyás király szerepét kapta.

Magyar részről a stáb a Kossuth-díjas Kende János, operatőrrel és Várkonyi Gábor, egyetemi adjunktus, történésszel egészült ki.

Magyar nyelvű trailer:

Szólj hozzá!

Címkék: film kultúra történelem magyarország szlovákia

A bejegyzés trackback címe:

https://kelet-europa.blog.hu/api/trackback/id/tr911652272

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása