Kelet-Közép-Európa Blog

A blog Kelet-Közép-Európa és a Balkán történelmével, kultúrájával és hétköznapjaival foglalkozik. Itt olvashatsz programokról, eseményekről, könyvekről és tanulmányokról. Fedezz fel egy ismeretlen, de annál izgalmasabb régiót!

Képek

Hozzászólások

HOLOKAUSZT – FILM – EMLÉKEZET

2010.01.23. 21:44 :: kelet-europa

2010. január 25-29. (hétfő-péntek) – filmvetítések
2010. január 30. (szombat) – konferencja

Holokauszt Emlékközpont
Budapest, IX. Páva u. 39.

 

január 25. hétfő

 

15.30    

Élet minden áron / Divided We Fall
r: Jan Hrebejk/2000., cseh, 120 perc, magyar nyelven, angol felirattal

A történet borotvaélen egyensúlyoz a tragédia és komédia határán, a második világháború idején. A Cízek házaspárhoz bejáratos egy náci kollaboráns. Ő meséli el, hogy új lakók érkeznek egy villába, mivel a zsidó tulajdonosokat deportálták. A férj éjjel a házhoz oson, hogy biztos helyre mentsen egy értékes festményt. Itt találkozik régi barátjával, aki megszökött a koncentrációs táborból...

18.00    

A szürke zóna / The Grey Zone
r: Tim Blake Nelson, 2001, USA, 108 perc, angol nyelven, német felirattal 

Dr. Nyiszli Miklós, az auchwitzi koncentrációs tábor 12. Sonderkommando-jának orvosaként szemtanúja volt a táborban történteknek. A film az általa írt dokumentumregény felhasználásával készült, megtörtént események nyomán. Film a „szürke zónáról”, egy zárt világról,  ahonnan nem tért vissza senki. A 12. Sonnerkommandó mindennapjainak rettenetes története egy magyar túlélő tapasztalatai alapján. 

január 26. kedd

15.30   

Három hiányzó oldal 
r: Schuster Richard, 2008, magyar, 45 perc

Napjainkban, a 86 éves Vera néni elindul, hogy megtaláljon egy elveszett könyvet, amit utoljára a háború után tartott a kezében, és amelyből akkor hiányzott három oldal,  tragikus szerelmének utolsó fejezete. Miközben nyomoz a könyv után, rég elnyomott érzések, emlékek idéződnek föl egy regénybe illő szerelemről, háborúról, zsidóüldözésről.             

Gravitáció
r: Szirtes András,1981, magyar, 21 perc
Szirtes András korai opusa szét akarja rombolni a filmes sztereotípiákat, miközben a Simone Weil féle "Gravitáció és kegyelem" alapkérdését járja körül. Legsokkolóbb az 1944-ben, a Varsói Gettóban leforgatott, eddig publikálatlan anyag, amit a rendező új kontextusba helyezett. A metafizikus attitűd, mely az egész filmet átitatja, kivívta ki az 1982-es Oberhausen-i Nemzetköri Rövidfilm fesztivál evangélikus zsűrijének az elismerését is.
   
 
Memory of K.Z. (Fotóterápia)   
r: Szirtes András, 2007, magyar, 28 perc
A film Auschwitz-i kerettörténete félig Dr.Nyiszli Miklós valós emlékei, félig az alkotó saját fantáziái alapján formálódott meg.
Szirtes András mindkét kisfilmje a gesztusművészet, a „filmvers” kategóriájába sorolható. Intenzitásuk, tömörségük kulcsa a képszerűség és a többértelműség.
 
18.00    

A varsói gettólázadás krónikája Marek Edelman elbeszélése szerint / Chronicle of the Warsaw Ghetto Uprising According to Marek Edelman
r: Jolanta Dylewska, 1994, lengyel, 110 perc, lengyel nyelven, angol felirattal   Marek Edelman, a Zsidó Munkás Szövetség egykori tagja, a varsói gettófelkelés egyik vezetője lenyűgözően alapos és életteli beszámolót ad az 1942. április 19-e és május 10-e közötti események történelmi láncolatáról. Edelman visszaemlékezéseit felerősítik a filmkészítők által megidézett, hipnotikus erejű, lassított, diafilm-szerű bejátszások, melyeket eredeti, a deportálandó zsidókról készítet náci felvételek alapján állítottak össze.

 

január 27. szerda/NEMZETKÖZI HOLOKAUSZT EMLÉKNAP
17.00  VILÁGPREMIER

A holokauszt színei /The Coulours of the Holocaust
r: Rax Rinnekangas, 2009, finn, 60 perc Ősbemutató, egy időben a világ több városában  
A film az antiszemitizmus kevésbé ismert okait vizsgálja. Hogyan született meg az árja faj felsőbbrendűségét hirdető eszme Európában a 19. században, és miként vált a fajelmélet az antiszemitizmus központi elemévé  a náci ideológiában.
 
18.00
Elfajzott művészet /Architecture of Doom
Rendezte: Peter Cohen, 1989, svéd, 119 perc,
Hitler vezérkarának tagjai között többen nem csupán magas iskolai végzettséggel, de művészi ambíciókkal is rendelkeztek. Hitler mint sikertelen festő, Goebbels mint író – volt egy kiadatlan regénye és egy színpadi műve – és Sitach mint költő tetszelgett a művész szerepében. A hatalom birtokában hatalmas lendülettel fogtak hozzá a világ „saját képükre” való formálásához. Döbbenetes krónika a nácista művészet természetéről és hatásáról, kiegészítve a nácik által készített, saját magukat dokumentáló archív filmrészletekkel és az amerikai felvételekkel.
 
január 28. csütörtök

15.30
A látogatás
r: B. Révész László,  1983, magyar, 72 perc
Edith Bruck  olasz  írónő 1932-ben született egy Bodrog-közi kis faluban. Az egész családot deportálták, Edith életben maradt, a háború után először Izraelbe, majd különbözô kalandok után Olaszországba került, itt vált íróvá. A portréfilmben az írónô   hármas (olasz-magyar-zsidó ) identitásának a gyökereit kutatja. 
 
Türelem
r. Nemes Jeles László, 2007,  magyar, 13 perc
A kisjátékfilm a 38. Magyar Filmszemlén debütált, rögtön elnyerte a Legjobb kisjátékfilmnek járó elismerést, majd a velencei Mostrán kezdte meg nemzetközi filmes karrierjét. A Türelem azóta több mint negyven fesztiválon járt már,  a görögországi Dramában elnyert UIP-díjjal pedig automatikus jelölést szerzett az Európai Filmakadémia 2008-os rövidfilm díjára.

18.00  
Egy élet egy életért   / Adam resurrected / Ein Leben für ein Leben
r: Paul Schrader, 2008, USA, 106 perc, angol nyelvű, német felirattal 
Adam Stein története, akit szanatóriumban ápolnak 1961-ben. A háború előtt Ádám kabaré impresszárió, cirkusz-tulajdonos, varázsló és zenész volt, akit imádott a közönség, beleértve a náci közönséget is, mindaddig, míg egy koncentrációs táborban nem találta magát. Ádám csak úgy menekülhetett meg a haláltól, ha hajlandó volt egy náci tisztet kutyaként szórakoztatni, miközben Ádám feleségét és lányát a gázkamrába hurcolták. Évekkel később, már  a kórházban, rátalál egy másik „kutyára”, egy fiúra. Egy ember, aki valaha kutya volt, találkozik egy kutyával, aki valaha fiú volt.

január 29. péntek
15.30  
Meséld el…! / Tell your children…!
r: Salamon András, 2007, magyar,  szöveg nélkül, 5 perc
Ez a kisjátékfilm felidézi az 1945 januárjában történt dunaparti nyilas tömeggyilkosságot. A pesti alsó rakparton, egy hétköznap éjjel magyar állampolgárok százai - köztük idősek, nők és gyerekek - sorban állva, várja a tarkólövést. Nagyon kevesen élték túl az éjszakai gyilkosságot. A sorban fiatal nő, karjában 4 éves kislánya. Óvatosan, észrevétlenül, leereszti a kislányt a földre, aki ösztönösen menekülni kezd a lábak között. Róla szól a film.A rövidfilm számos fesztiválon díjat nyert. 

Üvegház
r: Szekeres Csaba, 2009, magyar, 72 perc
Karl Lutz, a svájci alkonzul és a cionista szervez
etek együttműködését, embermentő akcióját idézi fel Szekeres Csaba új dokumentumfilmje, amelyben túlélők visszaemlékezéseiből rajzolódik ki a hely, a vadász utcai „üvegsziget” története.  

Agapé
r: Szekeres Csaba, 2009, magyar 26 perc 
Egy idős, ma Izraelben élő asszony visszaemlékezése – a megbocsátás története.
18.00  

Elfelejtett szállítmányok: Észtország / Forgotten Transports to Estonia
r: Lucas Prybill, 2008, cseh, 90 perc, cseh nyelvű, angol felirattal
1942. szeptember 5-én  közel száz cseh zsidó nőt –19-től 25 évesig - családjuktól elszakítva, Terezinből Észtországba, a Jagala nevű táborba szállítottak. A lányok egymást segítő csoportokat alkottak, és a közösségi szolidaritás segítségével a legszörnyűbb körülmények között is képesek voltak egyfajta „biztonság” megteremtésére.A film interjúk, archív felvételek, fotók segítségével mondja el a táborban töltött három év történetét.
 
 

 

Szólj hozzá!

Címkék: film kultúra történelem konferencia magyarország csehország holokauszt észtország lengyelország cseh centrum lengyel intézet

A bejegyzés trackback címe:

https://kelet-europa.blog.hu/api/trackback/id/tr11696446

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása