Kelet-Közép-Európa Blog

A blog Kelet-Közép-Európa és a Balkán történelmével, kultúrájával és hétköznapjaival foglalkozik. Itt olvashatsz programokról, eseményekről, könyvekről és tanulmányokról. Fedezz fel egy ismeretlen, de annál izgalmasabb régiót!

Képek

Hozzászólások

Nemzetközi Chopin Év - 2010. Ősz-Tél

2010.09.16. 17:01 :: kelet-europa

A kultúra világa 2010-ben ünnepli a romantika egyik legnagyobb hatású zeneszerzőjének, Fryderyk Chopin születésének 200. évfordulóját. A Lengyelországban ez alkalomból meghirdetett Nemzetközi Chopin Év keretében azóta világszerte számos koncert, megemlékezés, konferencia, kiállítás és egyéb program került és kerül megrendezésre. Ehhez kapcsolódva a budapesti Lengyel Intézet is több jelentős magyar esemény szervezését, illetve támogatását vállalta magára a Nemzetközi Chopin Év keretében.
A sikeres nyitógála óta, melyre 2010. február 14-én került sor a Szépművészeti Múzeumban, számos, nagy látogatottságnak örvendő rendezvényre került sor már eddig is, de az őszi-téli programok gazdag választéka hasonlóan értékes időtöltést kínál a kultúraszerető közönség számára. Színvonalas komolyzenei programokkal, könyvbemutatóval, nagyszabású internetes tudásvetélkedővel, vándorkiállítással ünnepeljük egészen az év végéig a nagy lengyel zeneszerző születésének kétszázadik évfordulóját.
 
Olyan kiváló lengyel művészek interpretálásában és közreműködésében csendülnek fel a chopini dallamok, mint Piotr Paleczny, Piotr Banasik, illetve a világhírű karmester, Antoni Wit. Az értékes programokban bővelkedő gazdag jubileum egyik legkiemelkedőbb zenei vállalkozása a kiváló magyar zongoravirtuóz, Bogányi Gergely Chopin-maratonja, melynek keretében elhangzik a nagy zeneszerző összes szólózongorára írt darabja.
 
A Chopin Év magyarországi zárókoncertjére 2010. december 12-én kerül sor, a Művészetek Palotájában. A nagyszabású, igazi nemzetközi koncertprogram egyben a 2011-es Liszt-évet előlegezi. Lengyelország vezető szimfonikus zenekara, a Sinfonia Varsovia, Farkas Gábor kiváló fiatal zongoraművész, valamint George Csicsinadze, grúz karmester közreműködésében csendül fel a két nagy romantikus pályatárs és barát, Liszt Ferenc, valamint Fryderyk Chopin műveiből összeállított program.

Komolyzenei koncertek:

 
Piotr Paleczny koncertje
2010. Szeptember 24., 19.00, Debreceni Tudományegyetem Zeneművészeti Kar, Liszt Terem
2010. szeptember 26., 19.00, MTA Díszterem
 
Piotr Banasik koncertje
2010 október 7., 18.00, Magyar Rádió Márványterme
 
Lengyel est a fesztiválzenekarral, vezényel: Antoni Wit
2010. november 18., 15:30,  november 19,20,  19:45 - 22:00, MÜPA
 
Bogányi Gergely – Chopin összes
2010. november 27-28., MÜPA
 
Sinfonia Varsovia hangversenye
2010. december 12., 19.00, MÜPA

Egyéb rendezvények:

Chopin kvíz
2010. szeptember 6.- december 12.
Különleges Public Art Projekt
2010. szeptember 13-december 31., Andrássy út
 
F(r)ázisok – Harmadik Hang Háza /House of third voice
2010. szeptember 18. 16:00 – 22:00
Platán Galéria, 1061 Budapest, Andrássy út 32.
 
Fryderyk Chopin Története- vándorkiállítás
2010. október 1-22., Dél-Dunántúli Regionális Könyvtár és Tudásközpont, Pécs
2010. november 27-december 19. MÜPA
 
Liszt Ferenc: Chopin élete - Könyvbemutató

CHOPIN NAGYKÖVETE: PIOTR PALECZNY
 
Lengyelország egyik legkiválóbb zongoraművésze Magyarországon
 
Lengyelország egyik legkiválóbb zongoraművésze most a Nemzetközi Chopin Év keretében két magyarországi koncerttel tiszteleg a lengyel zeneszerzőóriás, Fryderyk Chopin emlékének.
 
Piotr Paleczny lengyel zongoraművész és pedagógus, a Varsói Zeneművészeti Akadémián végzett Jan Ekier tanítványaként. Számos nemzetközi zongoraversenyen aratott sikert, többek között Szófiában (1968), Münchenben (1969), Varsóban (1970), Plevenben (1971) és Bordeaux-ban (1972).
Piotr Paleczny, a Lengyel Köztársaság érdemes művésze, a legnagyobb állami elismerésnek számító Gloria Artis cím tulajdonosa.
 
A világ egyik legrangosabb zenei megmérettetésének számító VIII. Fryderyk Chopin zongoraversenyen aratott sikeres szereplése után 1970-ben számos koncertet adott világszerte. Olyan  kiváló zenekarokkal lépett fel, mint a Varsói Nemzeti Filharmonikusok, a Lengyel Rádió Nemzeti Szimfonikus Zenekara, a Chicago valamint American Symphony, a Concertgebouw, Royal Philharmonic, BBC Symphony Orchestra, Yomiuri Nippon, Gewandhaus, Tonhalle Orchester Zürich, RAI, Santa Cecilia, Orquesta Sinfónica Nacional de Mexico, Orquesta Sinfónica Nacional de Argentina, Orquesta Nacional de España– hogy csak néhányat emeljünk ki a rangos együttesek sorából.
 
A kivételes tehetségű zongoraművész a világ legnagyobb koncerttermeinek színpadán lépett fel, mint a New-York-i Carnegie Hall, Avery Fisher Hall, Alice Tully Hall, a chicagói Orchestra Hall, a tokiói Suntory Hall, a lipcsei Gewandhaus, a buenos airesi Teatro Colon, az amsterdami Concertgebouw, a Berliner Philharmonie, a bécsi Musikverein i Konzerthaus, a londoni Royal Festival Hall, vagy épp a salzburgi Festspielhaus.
 
Piotr Paleczny neve azonban nemcsak Európa legnagyobb koncerttermeinek közönsége, de a fiatalabb zongoristanemzedék számára is ismerősen cseng. Mint kiváló pedagógus, számos mesterkurzust tartott már világszerte, New Yorktól kezdve, Bordeaux-n, Párizson, Amszterdamon, Tokión, Hamamatsunon, Sydney-n, Freiburgon, Buenos Airesen, Montevideon, Torontón, Lugano-n, Koppenhágán keresztül egészen Mexikóig.
 
A Varsói Fryderyk Chopin Zeneakadémia professzora. Az elmúlt években növendékei közül többen szereztek már jó néhány elismerést rangos nemzetközi zongoraversenyeke.
 
1993-tól Lengyelország leghosszabb múltra visszatekintő zenei fesztiváljának, a Duszniki Zdrój-ban évente megrendezésre kerülő Nemzetközi Chopin Fesztiválnak a művészeti igazgatója. A zongoraművész repertoárjának fontos részét képezik hazája zeneirodalmának legjelesebb képviselői, Chopin, Paderewski, Szymanowski, vagy épp Witold Lutosławski, kinek Zongorakoncertjét a művész a szerző vezényletében adta elő.
 
A kiváló művész virtuozitását és zenei tehetségét most a magyar nézőközönség is megcsodálhatja.
 
Szervező:
Ferenczy György Alapítvány
 
Támogatók:
Lengyel Intézet
Chopin Társaságok Nemzetközi Szövetsége
Program:
 
Fryderyk Chopin - F-dúr Ballada op.38
Robert Schumann - Szimfonikus etűdök
 
---------------------
Fryderyk Chopin - F-moll Fantázia op.49
                              b-moll Scherzo op.31
                              fisz-moll Noktürn op.48 nr 2
                              asz-dúr Polonéz op.53
 
2010. szeptember 24, 19.00, Debreceni Tudományegyetem Zeneművészeti Kar, Liszt Terem
 (Debrecen, Egyetem tér 2.)
Jegyek 1000 Ft-os egységáron kaphatók a helyszínen.
 
2010. szeptember 26, 19.00, MTA Díszterem, (Budapest, V. Roosevelt tér 9.)
Jegyek 3500 Ft-os egységáron kaphatók a BROADWAY jegyirodáiban: www.jegyplaza.hu, +36-1-340 40 40, valamint az INTERTICKET hálózatban.
 

 Chopin - Liszt plakátkiállítás a Lengyel Intézetben:

 

Szólj hozzá!

Címkék: zene kultúra lengyelország chopin lengyel intézet

A bejegyzés trackback címe:

https://kelet-europa.blog.hu/api/trackback/id/tr172300937

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása