Kelet-Közép-Európa Blog

A blog Kelet-Közép-Európa és a Balkán történelmével, kultúrájával és hétköznapjaival foglalkozik. Itt olvashatsz programokról, eseményekről, könyvekről és tanulmányokról. Fedezz fel egy ismeretlen, de annál izgalmasabb régiót!

Képek

Hozzászólások

Liszt Ferenc Chopin könyve

2010.11.17. 16:01 :: kelet-europa

A ZONGORA KERETÉBE ZÁRKÓZVÁN...

LISZT FERENC: CHOPIN

A Lengyel Intézet, a Gondolat kiadó valamint a Liszt Ferenc Emlékmúzeum és Kutatóközpont összefogásában kerül sor 2010. november 26-án, 11 órakor Liszt Ferenc: Chopin című könyvének könyvbemutatójára, a Liszt Ferenc Emlékmúzeum és Kutatóközpont kamaratermében. A Gondolat kiadó jóvoltából majd száz év után újra a könyvesboltok polcaira kerül a különleges kordokumentum.
 
Azok, kik egykor a zene történelmét meg fogják írni, majd kiadják osztályrészét neki, ki szellemének ritka zengzetessége, az összhangzat szövetének oly szerencsés és jelentékeny emelése által nevét a történelem könyvébe örökre bejegyezte, és diadalai nem egy felületes műnek fognak elébe tétetni, mely hangszerek sokasága és p r i m a d o n n á k serege által akarván magát érvényre juttatni, százszor meg százszor játszatott és énekeltetett el.
 
Tudta-e, hogy az első Chopin életéről szóló könyvet Liszt Ferenc írta? Liszt közvetlenül Chopin halálát követően döntött a könyv megírása mellett, ily módon állítva emléket barátjának. A Liszt által francia nyelven papírra vetett kötetnyi írást először a francia La France Musicale magazin közölte le részletekben 1851-ben. Könyv formájában először 1852-ben adták ki francia nyelven. Az első magyar nyelvű kiadás, amelyet Wass Ottilia fordított franciából, 1873-ban jelent meg. A második és egyben utolsó magyar kiadás 1926-ban látott napvilágot a Kultura Könyvkiadó és Nyomda Rt. gondozásában, azóta csak a könyv egyes részletei jelentek meg 1959-ben a Liszt Ferenc válogatott írásai című könyvben. Emiatt Liszt Chopin-könyvét Magyarországon gyakorlatilag senki nem ismeri, antikváriumokban sem lehet megszerezni.
 
Részlet a műből:
Kiválólag a zongora keretébe zárkózván, Chopin, nézetünk szerint az író leglényegesebb tulajdonának adta jelét, t.i. azon alak helyes méltánylatának, melyben magát kitüntetnie oly nagy mérvben sikerült: és mégis e tény, melyet oly komoly érdeméül rovunk fel neki, nem kevéssé ártott hírének. Az összhangzat és dallam ily magas tehetségeinek birtokában más talán nehezen állott volna ellent a vonó zengzetes kísértéseinek, a fuvola ábrándos epedéseinek, a trombita harsogásainak, mely utóbbi hangszert mi az agg istennő egyetlen hírnökének tartjuk, kinek kegyei elnyerésében oly buzgón fáradozunk. Mily átgondolt erős meggyőződéssel kellett bírnia, hogy e látszólag rideg körre szorítkozva, lángesze által létrehozza azt, minek felvirágozása e helyen lehetetlennek látszott. Mily mélyen átható éleslátásnak adja jelét e kizáró választás által, mely kiragadván a különböző hangszereket szokott birodalmuk határából, hol a zaj egész hullámzatosságában lábai előtt tört volna meg, azokat a helyett egy szűkebb, de eszményibb körbe helyezi át.
 
A könyvbemutató résztvevői:
 
Domokos Zsuzsanna – A Liszt Ferenc Emlékmúzeum és Kutatóközpont igazgatója
Dr. Batta András – A Liszt Ferenc Zeneművészeti Egyetem rektora
Szilasi Alex – zongoraművész, a kötet szerkesztője
Bácskai István – A Gondolat Kiadó igazgatója
Arkadiusz Bernaś – A Lengyel Intézet igazgatója
 
Közreműködik:
 
Gyöngyösi Ivett – zongora
Fryderyk Chopin: Asz-dúr ballada (op. 47)
Esz-dúr noktürn (op. 55)
 
A könyv megjelenését támogatta:
Balassi Intézet – Nemzeti Évfordulók Titkársága
 

 

Szólj hozzá!

Címkék: zene könyv kultúra magyarország lengyelország könyvajánló liszt chopin

A bejegyzés trackback címe:

https://kelet-europa.blog.hu/api/trackback/id/tr942455180

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása