Kelet-Közép-Európa Blog

A blog Kelet-Közép-Európa és a Balkán történelmével, kultúrájával és hétköznapjaival foglalkozik. Itt olvashatsz programokról, eseményekről, könyvekről és tanulmányokról. Fedezz fel egy ismeretlen, de annál izgalmasabb régiót!

Képek

Hozzászólások

XVII. Lengyel Filmtavasz

2011.05.04. 00:01 :: kelet-europa

A Lengyel Intézet immáron tizenhetedik alkalommal ajánlja az új lengyel filmeket. Idén különösen érdekes, az utóbbi egy év légkörét és tendenciáit jól tükröző alkotásokkal jelentkezünk.


XVII. Lengyel Filmtavasz

05.11-15. - Budapest, Művész mozi, VI. Teréz krt.30.
05.13-15 - Győr, Hrabal mozi, Teleki László utca 21.

A mozi a világ tükre. Ez a látszólag banális megállapítás az utóbbi időkben aktualitást nyert, az élet pedig olyan drámai forgatókönyvekkel szolgál, hogy számos film valódi eseményeket dolgoz fel. Az alkotók történelmünket is górcső alá veszik, s nem idegenkednek attól, hogy bemutassák az erőszakot, a bonyolult hatalmi mechanizmusokat és a mai kor emberének – gyakran eléggé szánalmas – helyzetét. Formai szempontból különféle eszközökkel alkotják műveiket. Vannak tehát hagyományos, nyugodt ritmusú és újszerű, a mai nap gyors ritmusát tükröző filmek is. Ezek is, azok is érdekesek, és kölcsönösen kiegészítik egymást. Ha azonban teljes képet akarunk kapni a lengyel filmművészetről, nem feledkezhetünk meg a legújabb kori történelem megfilmesített eseményeiről, szereplőiről, a filozófiai tartalmú alkotásokról és persze a komédiákról sem. Egyre határozottabban körvonalazódik a minőségi film újjászületése művészi igényű és kommersz változatában egyaránt.

 

A Lengyel Intézet immáron tizenhetedik alkalommal ajánlja az új lengyel filmeket. Idén különösen érdekes, az utóbbi egy év légkörét és tendenciáit jól tükröző alkotásokkal jelentkezünk.
 
A Lengyel Filmtavaszt Jan Kidawa Błoński Kicsi rózsa /Różyczka/ című filmjével indítjuk, amelynek cselekménye 1968-ban játszódik. A történet valóságos eseményeken alapul (többek között egy lengyel íróról szól és a feleségéről, akiről évek múlva kiderül, hogy jelentéseket írt férjéről a titkosszolgálatnak, de hasonló dolgok Jeszenyinnel és Brechttel is megtörténtek). Veszélyes érzelmi játék zajlik az író, annak szép, fiatal felesége és az asszony szeretője között. A rendező a népi Lengyelországban gyakori kettős élet kérdését feszegeti, amely valójában az összes szereplőt érinti, mindannyian „a rendszer áldozatai”. Másfelől azonban azt is látjuk, hogy egyik tisztességtelen lépés a másikat hozza maga után, s egyre mélyebbre taszítja a megingókat. A Los Angeles-i bemutatón jelenlévő Zsigmond Vilmos operatőr a film megtekintése után azt mondta róla, hogy „a múlt év legjobb külföldi filmje”.
Paweł Sala Macskás Teréz Anya /MatkaTeresa od kotów/ című alkotása, amely a színházi rendező Sala első filmje, néhány évvel korábban történt tragikus eseményeket dolgoz fel. A címben szereplő tanácstalan, fia gyűlölködésének kitett Teréz Anya mindenáron a lelki békéjét keresi – hasztalanul. Végül – valójában az elején, mivel a film cselekménye visszafelé zajlik – a két fiútestvér megöli az anyját. Az erőszaknak nem feltétlenül van konkrét oka. Létezik, csak úgy. Mint a frusztráltság, kielégítetlenség és tanácstalanság ellenszere.
Przemysław Wojcieszek először színházi változatban bemutatott Made in Poland c. filmje tanulmány az agresszióról. Egy lakótelepi fiú a homlokára tetoválja a „FUCK OFF” kifejezést, mindenkit gyűlöl, egy fémrúd helyettesíti számára a párbeszédet. „A dühöngés a XX. század AIDS-e” – mondja, és konok kitartással keres menedéket és tekintélyeket az anyjánál, a papnál vagy a tanáránál. Przemysław Wojcieszek filmjének erejét kétségkívül a forma adja. Jolanta Dylewska fekete–fehér, kvázi-dokumentarista felvételei, a rendkívül dinamikus, Boguś dühét felerősítő montázs és a cselekményt időről időre megszakító, a punk fanzine-ok agresszív stílusára jellemző, rövid animációs betétek.
Jan Jakub Kolski Velence /Wenecja/ című filmjében a rendező egy gyermek szemével láttatja a háborús sorsokat. A főhős, a valóság elől menekülve, külön ábrándvilágot teremt magának. Olyan fiú sorsával ismerkedünk meg, akinek gyermekkorát félbeszakítja a háború, mert váratlanul vidékre kell édesanyjával menekülnie. Mindez megakadályozta abban, hogy tervei szerint Velencébe utazhasson, ami felnőtté válásának jele lett volna. A film elsősorban Artur Reinhart operatőr tehetségét dicséri. A film szinte minden jelenete festői, érzéki szépséggel, különleges érzékenységgel lepi meg a nézőt.
Arkadiusz Jakubiak Egyszerű történet a szerelemről /Prosta historia o miłości/ című alkotását némely kritikusok példaként hozzák fel arra, hogy a moziban nem feltétlenül a szürke valóságnak vagy a múlttal történő szembenézésnek kell dominálnia ahhoz, hogy a nézők valami új és friss szellemmel találkozzanak. A címbeli történet pedig egyáltalán nem is olyan egyszerű. Két, vonaton utazó narrátor kigondol egy történetet a véletlenül találkozó két főhős szerelméről, ezt aztán filmre veszik, s hogy a dolog tovább bonyolódjék, a főhősöket alakító szereplők egymásba szeretnek.
Juliusz Machulski (Szexmisszió, Vabank) ezúttal a lengyel moziban ritka műfajhoz nyúlt, és bemutatta a lengyel „Addams családot” a véres Bölcsődalban /Kołysanka/. Az ideiglenesen egy mazóviai faluban lakó vámpírcsalád története intelligens stílusparódia. Rejtélyes körülmények között sorra tűnnek el a festői szépségű település lakói és vendégei. Az atmoszféra, mint a legjobb bűnügyi filmekben, jelenetről jelenetre sűrűsödik, a feszültséget pedig tovább növeli a nyomozás, amelyet egy rendőrpáros végez. A nyomok azonban megszakadnak, viszont egyre újabb és újabb ártatlan áldozatok tűnnek el nyomtalanul.
Minden előadás mellé levetítünk egy Oscar-díjra jelölt (2003), kivételes filmet, Tomek Bagiński Lengyelország animált története /Animowana historia Polski/ című alkotását, amely 2010-ben elnyerte a legjobb vizualizációért járó Animago-díjat, és nagy tetszést keltett a múlt évi sanghaji világkiállításon. Valójában sajátos impresszióval van dolgunk, amely egyúttal, alig 8 percben, nagy kifejezőerővel bemutatja Lengyelország történetét.
Takács Malgorzata

KICSI RÓZSA  /RÓŻYCZKA/

MACSKÁS TERÉZ ANYA  /MATKA TERESA OD KOTÓW/

MADE IN POLAND

VELENCE  /WENECJA

EGYSZERŰ TÖRTÉNET A SZERELEMRŐL  /PROSTA HISTORIA O MIŁOŚCI/

BÖLCSŐDAL /KOŁYSANKA/

LENGYELORSZÁG ANIMÁLT TÖRTÉNETE  /ANIMOWANA HISTORIA POLSKI/

Teljes film!!!

Szólj hozzá!

Címkék: film kultúra lengyelország lengyel intézet

A bejegyzés trackback címe:

https://kelet-europa.blog.hu/api/trackback/id/tr822864526

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása