Kelet-Közép-Európa Blog

A blog Kelet-Közép-Európa és a Balkán történelmével, kultúrájával és hétköznapjaival foglalkozik. Itt olvashatsz programokról, eseményekről, könyvekről és tanulmányokról. Fedezz fel egy ismeretlen, de annál izgalmasabb régiót!

Képek

Hozzászólások

A lengyel keleti politika

2011.05.09. 06:00 :: kelet-europa

MEGHÍVÓ

 
Lagzi Gábor: A lengyel keleti politika. Lengyelország keleti szomszédság- és nemzetpolitikája 1989-2009.
könyvbemutató
 
2011. május 16. (hétfő), 17.00
Lengyel Intézet
1065 Budapest, Nagymező utca 15.

 

Terra Recognita Alapítvány

Közép-európai civil külpolitikai kezdeményezés
 
A könyvet bemutatja:
Zahorán Csaba (TRA tagja és az MTA Történettudományi Intézete tudományos segédmunkatársa)
és Rácz András (Magyar Külügyi Intézet)
 
 
 
Lagzi Gábor (1974) egyetemi tanulmányait az ELTE történelem–lengyel szakán fejezte be, emellett diplomázott a Varsói Egyetem Kelet-Európa Tanulmányok szakán is. 2007-ben PhD fokozatot szerzett történelemből az ELTE-n. 1999-től 2006-ig a Teleki László Intézet Közép-európai Tanulmányok Központjának munkatársa, 2007-től a Debreceni Egyetem Lengyel Nyelv és Irodalom tanszékének tanársegéde. Érdeklődési területe: a közép-európai országok (Lengyelország, Ukrajna, Fehéroroszország és a balti államok) 20. századi történelme.
 
1989 után új államok születésének lehetünk szemtanúi a közép- és kelet-európai térségben: a szabadságát elnyerő Lengyelország a demokratikus és piacgazdasági átmenet rögös útjára lépett. Ezzel párhuzamosan 1991-ben darabjaira hullott a Szovjetunió, és romjain független nemzetállamok jöttek létre. A keleti politika tekintetében a varsói diplomácia az emigrációban kiadott „Kultura” c. folyóirat évtizedekkel korábban megfogalmazott elveit tette magáévá. Ennek lényege: Lengyelországnak támogatnia kell a határaitól keletre fekvő országok (Ukrajna, Litvánia, Belarusz, az ún. ULB-országok) nemzeti függetlenségét, valamint a nemzeti identitás helyreállítására tett erőfeszítéseiket (főleg a fehéroroszok esetében). Ugyanakkor a lengyel kormányzatnak a szomszédokkal való kapcsolattartásban szem előtt kellett tartania azt a tényt is, hogy ezekben az országokban több százezres, magát lengyelnek tartó kisebbségi közösség él. Varsó nemzetpolitikája mindig is kitüntetett figyelmet fordított a volt Szovjetunió területén élő lengyeleknek, és az anyaország jelentős segítséget nyújtott számukra (pl. oktatás- és intézményhálózat fenntartása, anyanyelvi média támogatása, ösztöndíjak). Azonban a 2000-es években indított programok (lengyel igazolvány, repatriáció) nem hozták meg a kívánt eredményeket.
Az elmúlt húsz esztendő lengyel keleti szomszédság- és nemzetpolitikája a magyar olvasó számára is számos tanulsággal szolgálhat.
 
A Terra Recognita Alapítványt (TRA) 2005-ben hozta létre mintegy féltucatnyi történész, politológus diplomával rendelkező vagy doktori tanulmányokat folytató fiatal kutató. A TRA elkötelezett a közép-európai együttműködés, illetve a magyar közvélemény Közép-Európával kapcsolatos ismereteinek bővítése mellett. Az alapítvány eddig számos, a régió múltjával és jelenével foglalkozó kötetet elkészítésében és kiadásában működött közre.

 

 

Szólj hozzá!

Címkék: könyv ukrajna lengyelország könyvajánló külpolitika kelet európa belarusz balti államok terra recognita lagzi gábor

A bejegyzés trackback címe:

https://kelet-europa.blog.hu/api/trackback/id/tr512872718

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása