Kelet-Közép-Európa Blog

A blog Kelet-Közép-Európa és a Balkán történelmével, kultúrájával és hétköznapjaival foglalkozik. Itt olvashatsz programokról, eseményekről, könyvekről és tanulmányokról. Fedezz fel egy ismeretlen, de annál izgalmasabb régiót!

Képek

Hozzászólások

Több mint szolidaritás

2011.05.19. 17:28 :: kelet-europa

A magyar-lengyel kapcsolatok ezer éve

című kiállítás a Nemzeti Múzeumban

2011. június 1. (szerda) — szeptember 30. (péntek)

Magyar Nemzeti Múzeum

Budapest, VIII. Múzeum krt. 14-16.

Magyarország 2011 júniusában adja át az EU-elnökséget Lengyelországnak. Ebből az alkalomból a Magyar Nemzeti Múzeum rendhagyó kiállítást rendez, mely a magyar és lengyel történelmi kapcsolatok ezer évét tekinti át.
 
"Történelmi barátság - ez köti össze a magyarokat és a lengyeleket. Mit rejt magában ez a szókapcsolat? Sokan írtak erről szép mondatokat és bölcs gondolatokat. Dinasztikus rokonságok, a közös ellenség elleni harc, csoportos segítségnyújtások, költők, muzsikusok, katonák, politikusok, tudósok barátságai, és még hosszan sorolhatnánk az aranylánc ragyogó szemeit. Ezt teszi  a Magyar Nemzeti Múzeum Több mint szolidaritás című kiállítása is, abból az alkalomból, hogy Lengyelország veszi át tőlünk, magyaroktól az Európai Unió Tanácsának soros elnöki tisztét" - írja Csorba László a kiállításhoz készülő kiadvány bevezetőjében.
 
Középkori királyi családjainkat rokoni szálak fűzték össze, Szent László lengyel földön született és lengyel volt az édesanyja. Nagy Lajos királyra közös uralkodóként emlékezünk, a Jagellók idején egy szoros szálakkal összefonódó közép-európai dinasztia volt születőben, Báthori István erdélyi fejedelmünk Lengyelország egyik legnépszerűbb királya lett, s a XIV. századi visegrádi találkozó meghatározó történelmi előzménye a közép-európai országok ma is virágzó visegrádi együttműködésének.
Utazók, művészek és kereskedők számára a lengyel-magyar határ sosem jelentett akadályt. Idehaza ismert volt a krakkói nyomda, odakint a tokaji borvidék, Balassi Bálint lengyel verseket is írt, Liszt Ferenc és Chopin között szoros barátság szövődött.
Közös harcaink nem a közelmúltban kezdődtek. A két nép katonái együtt küzdöttek az orosz és a török hódítókkal, II. Rákóczi Ferenc lengyel földről indította el magyar szabadságharcát. 1848-ban lengyel légió harcolt hazánkban, az I. világháború végén Magyarország fegyverrel, a II. világháborúban tízezrek befogadásával segített, 1956 forradalmát és a rendszerváltoztatást a két nép közötti szolidaritás jellemezte.
Oklevelek, arany- és ezüstérmék, beszédes műtárgyak, nagyszabású építkezések látványos rekonstrukciói, gazdag multimédiás és fényképbemutató, zenék és versek teszik teljessé az ezer évet átívelő történelmi utazást. Egy középkori krónika szerint a lengyelek és a magyarok közötti barátság Isten rendelésén alapul. E kiállítás is bizonyítja: ez sokkal több, mint egyszerű szolidaritás.
 

A kiállítás megtekinthető június 1. és szeptember 30. között a Magyar Nemzeti Múzeum első emeleti kiállítótermeiben.

Jegyárak:
Felnőtt: 1100 Ft
Kedvezményes: (6-26, valamint 62-70 éves korig): 550 Ft
Családi: 1150 Ft

 

(A kiállításra váltott belépővel megtekinthető a múzeum összes aktuálisan nyitva tartó kiállítása.)

A kiállításhoz előadássorozat is kapcsolódik a lengyel-magyar közös történelemből tárgyköréből. Részletek később!

Szólj hozzá!

Címkék: kultúra történelem magyarország kiállítás lengyelország lengyel intézet

A bejegyzés trackback címe:

https://kelet-europa.blog.hu/api/trackback/id/tr682917170

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása