Kelet-Közép-Európa Blog

A blog Kelet-Közép-Európa és a Balkán történelmével, kultúrájával és hétköznapjaival foglalkozik. Itt olvashatsz programokról, eseményekről, könyvekről és tanulmányokról. Fedezz fel egy ismeretlen, de annál izgalmasabb régiót!

Képek

Hozzászólások

Europe in Budapest

2011.09.11. 14:30 :: kelet-europa

Európa Budapesten él, és nemcsak jelképesen, a féléves elnökség ideje alatt, hanem már évszázadok óta itt él Európa: számtalan nyelv, kultúra és vallás képviselteti magát a magyar fővárosban. Némelyik már évszázadok óta, részben asszimilálódva, részben megőrizve saját közösségeit és hagyományait.

A Terra Recognita Alapítvány gondozásában megjelent útikönyv, az Európa Budapesten ennek a sokszínűségnek a történelemre, kultúrára, városi életre gyakorolt hatásait mutatja meg az olvasóknak. Gyönyörűen kivitelezett, színes, hiánypótló könyv lett belőle, amely magyaroknak, sőt a fővárost jól ismerőknek is tartogathat meglepetéseket. A nagy sikerre tekintettel a kiadó alapítvány és a kiadást támogató Külügyminisztérium már gondolkodik a magyar nyelvű megjelentetésen és terjesztésen is, de egyelőre sajnos csak angol nyelven és kizárólag a hozzánk látogató eurokratáknak hozzáférhető a kötet, amelyet máris tízezer példányban osztottak szét az uniós vendégeknek. (A magyar elnökség programjának egyik sarokpontja éppen a kulturális sokszínűség megóvása, a könyv ilyen értelemben is beleillik a képbe.) Akik hozzájutottak a kötethez, jól jártak, olyan arcait láthatják a fővárosnak, amelyet idegenvezetők nem mutatnának meg nekik, és a legtöbbjük megtalálhatja a könyvben a saját nemzetének magyar vonatkozásait is. Mindenképpen szép gesztus ez feléjük, és messzire vezet, remélhetőleg egészen odáig, hogy mindenki, a magyarok is megértik: a magyarság kulturális közösség, a magyarságtudat pedig kulturális identitás. Beleférnek olyanok, akiknek az alakjával, szobraival, emlékezetével ez a könyv is tele van, akik ilyen vagy olyan származású magyarnak vallották magukat, de itt voltak eredményesek, és ezek az eredmények a mai napig elérnek: így lehetett Gerbeaud-nk, Ruszwurmunk, Pollack-épületeink, Ganz-gyárunk és még sok egyéb.

A könyv népek és vallások szerint, fejezetenként villantja fel a főváros különböző arcait: Svájctól, a németektől a cseheken, a lengyeleken át a szerbekig, a görögökig, a románokig sok nép rajta hagyta keze nyomát a városon, és sokan még a máig élő közösségekkel vannak jelen Budapest életében. Ugyanúgy, ahogy az ortodoxok, a zsidók, a mozlimok. A kötet az épített örökség és a mai napig működő intézmények sorra vételével térképen végigkövethető tematikus sétákat is tervez a látogatóknak, a fotókat pedig olyan gusztusosan rendezték össze, hogy aki ezeket látva nem kerekedik fel, valószínűleg egyébként is otthon maradt volna.

További információ a könyvről: http://europeinbudapest.blog.hu/

A Terra Recognita Alapítvány honlapja: http://kibic.hu/

Szólj hozzá!

Címkék: könyv kultúra történelem európai unió könyvajánló kelet európa terra recognita

A bejegyzés trackback címe:

https://kelet-europa.blog.hu/api/trackback/id/tr473217989

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása