Kelet-Közép-Európa Blog

A blog Kelet-Közép-Európa és a Balkán történelmével, kultúrájával és hétköznapjaival foglalkozik. Itt olvashatsz programokról, eseményekről, könyvekről és tanulmányokról. Fedezz fel egy ismeretlen, de annál izgalmasabb régiót!

Képek

Hozzászólások

Az albán nemzettéválás kezdetei

2011.10.14. 14:38 :: kelet-europa

Az egyetemes történet művelésének két hagyományos módszere teremtett iskolát Magyarországon. Az egyik a kapcsolattörténeti megközelítés, amely a valamely egyetemes érvényű jelenséghez való magyar viszonyulást tárta fel.

A másik járt út a nemzetközi jelentőségű folyamatok, a nagy sorsfordító események önálló feldolgozása, amelynek jellegzetes műfaja a korok, országok vagy régiók történetét tárgyaló monográfia. Nem lehet kétséges, hogy az utóbbi követeli meg a sokoldalú szakmai felkészültséget és a kiérlelt történetírói tapasztalatot.
 
Az albanológiai és balkanisztikai tanulmányokban elmélyült szerző is először saját speciális tudományterületének kialakulásához nyújtott magyar szellemi hozzájárulást feltérképező tanulmányokkal jelentkezett a történészi pályán, de mostani első könyvével egyszerre magasabb osztályba lépett. A délszláv állami széttagolódással párhuzamosan az 1990-es években kibontakozott albán nemzeti önállósulás kétségkívül olyan regionális jelentőségű eseménynek számított, amelynek történeti előzményeit csak speciális felkészülés után lehetett eredményesen megismerni és újragondolni. Ennek a kitartó tanulásnak és kutatásnak a gyümölcse az albán nemzetépítés sajátosságairól és az önálló államiság 20. századi eleji létrejöttéről szóló könyve, amely kölcsönhatásában jeleníti meg a balkáni nemzeti kérdés alakulásának két meghatározó pólusát, az albán belső társadalmi adottságokat és a nemzetközi hatalmi politika szerepét. A századelő albán társadalmának és mentalitásának tablója hitelesíti diplomáciatörténeti kutatásainak legfőbb hozadékát, hogy a függetlenség elnyerését végső soron - korunk gyakorlatához hasonlóan - a nagyhatalmak konszenzusa, s főként a két adriai hatalom, az Osztrák-Magyar Monarchia és Olaszország eltökélt szándéka eredményezte.

Ress Imre

A könyv adatai:

Csaplár-Degovics Krisztián

Az albán nemzettéválás kezdetei (1878-1913)

- a Rilindja ás az államalapítás korszaka-

Megjelenés éve: 2010
Oldalszám: 447
Kötés: puhafedeles
ISBN: 9789632841762

A könyv megvásárolható az ELTE BTK Jegyzetboltjában!

Szólj hozzá!

Címkék: könyv történelem könyvajánló kelet európa balkán albánia kelet európa története tanszék csaplár degovics krisztián

A bejegyzés trackback címe:

https://kelet-europa.blog.hu/api/trackback/id/tr653302908

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása