Kelet-Közép-Európa Blog

A blog Kelet-Közép-Európa és a Balkán történelmével, kultúrájával és hétköznapjaival foglalkozik. Itt olvashatsz programokról, eseményekről, könyvekről és tanulmányokról. Fedezz fel egy ismeretlen, de annál izgalmasabb régiót!

Képek

Hozzászólások

Itt az orosz keret: Arsavin a kapitány

2012.05.14. 10:17 :: kelet-europa

Dick Advocaat holland mester is kihirdette az Európa-bajnokságra utazó orosz válogatott keretét. A négy évvel ezelőtti EB meglepetéscsapatához képest jó néhány változás történt. Ami viszont nem változott: holland maradt a szövetségi kapitány, Guus Hiddink helyét a Zenittel UEFA-kupát nyert Advocaat vette át; és a Szbornaja gerincét most is a Berezuckij-tesók, Ignasevics, Zirjanov, Szemsov, Kerzsakov, Arsavin, Pavljucsenko vonal adja.

A KERET

Kapusok: Igor Akinfejev (CSZKA Moszkva), Vjacseszlav Malafejev (Zenit), Anton Sunyin (Dinamo Moszkva)

Védők: Alekszander Anyukov (Zenit), Alekszej Berezuckij, Vaszilij Berezuckij, Szergej Ignasevics (CSZKA Moszkva), Vlagyimir Granat (Dinamo Moszkva) Jurij Zsirkov (Anzsi), Dmitrij Kombarov (Szpartak Moszkva), Roman Saronov (Rubin), Roman Siskin (Lokomotiv)

Középpályások: Igor Gyenyiszov, Konsztantyin Zirjanov, Roman Sirokov (Zenit), Gyenisz Glusakov, Magomed Ozdojev (Lokomotiv), Igor Szemsov (Dinamo Moszkva)

Csatárok: Andrej Arsavin, Alekszandr Kerzsakov (Zenit), Alan Dzagojev (CSZKA), Artyom Dzjuba (Szpartak Moszkva), Marat Izmajlov (Sporting), Alekszandr Kokorin (Dinamo Moszkva), Roman Pavljucsenko (Lokomotiv), Pavel Pogrebnyak (Fulham)

Szembetűnő, hogy a 2008-as csapat kapitánya Szergej Szemak kimaradt a keretből, a kapitányi karszalagot ezúttal a legnagyobb sztár, az Arsenalból a Zenitbe hazatért Arsavin fogja viselni. De nem lesz ott az EB-n Gyiniar Biljaletgyinov, az Everton középpályása és Dmitrij Torbinszkij sem, aki négy évvel ezelőtt a hollandok elleni góljával beírta magát az orosz futballtörténelembe.

Minden hiányzó ellenére rutinos csapatról beszélünk, akiknek esélyük van ismét meglepetést okozni. Az oroszok mindenképpen valami hasonlót várnak ahhoz, ami a svájci-osztrák EB-n történt. Akkor az ország futball-lázban égett, a hollandok legyőzése után össznépi örömünnep kezdődött Moszkvától Vlagyivosztokig.

A legendás meccs: Oroszország - Hollandia 3-1

Az első akadályt könnyen veheti a Szbornaja. Abban teljes egyetértés van, hogy a lehető legkönnyebb csoportba kerültek. A házigazda lengyelek maximum a hazai pálya és a szurkolók miatt lehetnek veszélyesek, de ennek a rutinos orosz gárdának még így sem lehetnek valódi ellenfelei (papíron). A csehek sem a régiek már, sem az otthonjátszók, sem a légiósok között nincs ma már olyan sztár, akitől félniük kellene. Ettől függetlenül, tudjuk, a labda gömbölyű, és a csehek is okoztak már meglepetéseket az elmúlt évtizedekben. A 2004-es Európa-bajnok Görögországtól sem kell megijedniük Arsavinéknak. Számomra mindenképpen meglepetés lenne, ha nem jutnának tovább a csoportkörből. Ugyanakkor meg kell említeni, hogy az orosz válogatott hajlamos arra is, hogy könnyelműen vegye a mérkőzéseket, arra mindenképpen figyelnie kell Advocaat mesternek, hogy a sztárok komolyan vegyék a papíron gyengébb ellenfeleket is, mert könnyen kicsúszhat a kezükből az irányítás.

Az orosz média is így vélekedik, de hogy ne legyenek elfogultak, gyakran idézik Benitez mester szavait, aki a sorsolás után azt mondta, hogy az oroszoknak komoly esélyeik lehetnek ezen a tornán. Hasonlóan vélekedett Moszkvában járva Zinedine Zidane is. Meglátjuk, hogy csak az udvariasság beszélt-e belőlük, vagy tényleg jók lesznek a FIFA ranglistán 11. helyen tanyázó oroszok.

A válogatotthoz köthető hír, hogy Szergej Ovcsinnyikov, a Lokomotiv és a Dinamo, majd a Benfica és a Porto egykori kapusa edzőként csatlakozott az EURO 2012 idejére a kerethez. Hogy ez majd mennyiben lesz érezhető, az egyébként kiváló hálóőrökkel ellátott csapat teljesítményén, majd meglátjuk. Mindenesetre ez a döntés is azt mutatja, hogy Advocaat nem bíz semmit a véletlenre. Kell is bizonyítani a holland mesternek, hiszen kiderült, hogy az Orosz Labdarúgó Szövetség a szerződésben foglaltak ellenére nem tárgyalt a hosszabbításról 2012 április végéig. A szövetség elnöke Furszenko úgy nyilatkozott, hogy megvárják az EB végét és az eredmény függvényében hosszabbítanak a holland kapitánnyal. E döntés láthatóan nem esett jól a sokat bizonyított mesternek. Azonnal felröppent a hír, miszerint Advocaat visszatér hazájába és átveszi a PSV Eindhoven irányítását. Csak azt kívánhatjuk neki, hogy nyerje meg az EB-t, aztán Furszenkóék mélyen a zsebükbe nyúlhatnak, ha meg akarják tartani a trénert. :)

Az orosz fociról itt bővebben: Az orosz foci múltja és jelene.

Forrás: sovsport.ru, ria.ru, soccer.ru, eurosport.com

Szólj hozzá!

Címkék: ukrajna oroszország futball lengyelország labdarúgás futballeb 2012 EURO 2012

A bejegyzés trackback címe:

https://kelet-europa.blog.hu/api/trackback/id/tr204507405

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása