Kelet-Közép-Európa Blog

A blog Kelet-Közép-Európa és a Balkán történelmével, kultúrájával és hétköznapjaival foglalkozik. Itt olvashatsz programokról, eseményekről, könyvekről és tanulmányokról. Fedezz fel egy ismeretlen, de annál izgalmasabb régiót!

Képek

Hozzászólások

A háborúk és forradalmak költője

2012.05.16. 17:46 :: kelet-europa

A budapesti Lengyel Intézet tisztelettel meghívja Önt

Artur Domosławski:

A háborúk és forradalmak költője

Kapuściński non-fiction

című könyvének bemutatójára, május 22-én,  18 órára az Európa Pontba (Millenáris, Budapest, Lövőház u. 35.).

Ryszard Kapuściński, akinek könyvei Magyarországon is igen keresettek voltak, szépirodalmi szintre emelte a riport műfaját. Az egész világot beutazta, 27 forradalom szemtanúja volt, sokszor forgott életveszélyben, négyszer akarták agyonlőni, 12 háborús fronton fordult meg, Afrikában súlyos trópusi betegséget szerzett, amelyből felgyógyult. Rangos lengyel folyóiratok munkatársaként, majd pedig a PAP lengyel hírügynökség afrikai és latin-amerikai tudósítójaként dolgozott évtizedeken át.
Artur Domosławski három évig dolgozott Kapuściński terjedelmes életrajzán. A család barátként kezelte a tehetséges újságírót és tanítványt, minden segítséget megkapott - most viszont perelni akarja az özvegy a mester lejáratása miatt. A szerző a krakkói Znak kiadó támogatásával járta végig azokat a helyszíneket, amelyek a legfontosabbak voltak világjáró hőse számára, a kész mű ismeretében a szerkesztők mégis veszni hagyták a befektetést, és lemondtak a kiadásáról. A lengyel Bertelsmann megköszönte az ajándékot, piacra dobta a könyvet, majd két hét alatt eladott belőle kétszázezret. Azóta mindenki erről beszél Lengyelországban, de máshol is rögtön felfigyeltek a könyvre, ahol fogalommá vált Kapuściński neve.

Ryszard Kapuściński első teljes, nagy visszhangot kiváltó életrajzának szerzőjével az európai identitásról Magyari Péter újságíró beszélget.

Artur Domosławski: A háborúk és forradalmak költője
Poligráf Kiadó, 2011, Ford.: Hermann Péter

Előzetesen a Lenolaj írását ajánljuk a könyvről.

Szólj hozzá!

Címkék: könyv kultúra irodalom lengyelország könyvajánló

A bejegyzés trackback címe:

https://kelet-europa.blog.hu/api/trackback/id/tr54520601

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása