Kelet-Közép-Európa Blog

A blog Kelet-Közép-Európa és a Balkán történelmével, kultúrájával és hétköznapjaival foglalkozik. Itt olvashatsz programokról, eseményekről, könyvekről és tanulmányokról. Fedezz fel egy ismeretlen, de annál izgalmasabb régiót!

Képek

Hozzászólások

Mit várhatunk a csehektől az EB-n?

2012.05.16. 17:35 :: kelet-europa

A cseh válogatott produkálta az elmúlt 20 évben a legnagyobb közép-európai sikereket. 1996-ban Európa-bajnoki ezüstöt szereztek, majd a 1997-ben konföderációs kupán a harmadik helyen végeztek. Ez volt a cseh foci utolsó „aranykora”, ebből a gárdából több klasszis is kikerült, mint Pavel Nedvěd, Karel Poborský vagy Radek Bejbl. A csehek második felvillanása a 2004-es EB-n következett be, ahol bronzéremig. Ezután a 2006-os VB sajnos Jan Koller sajnálatos sérülése miatt sikerült már jól, kiestek a csoportkör után. Ennek a generációnak a sztárjai voltak Milan Baroš, Marek Jankulovski, Tomáš Galásek, de ekkor tűnt fel igazán a Chelsea világklasszis kapusa Petr Čech is.

Jelenleg nem tűnik olyan erősnek a cseh keret, hogy érmet szerezzen a rendkívül erős spanyolok, németek, portugálok, angolok, oroszok mellett, de azért leírni nem szabad őket. Michal Bílek keretében ott van néhány rutinos róka azok közül, akik még a 2004-es bronzot kivívták (Čech, Hübschman, Plašil, Rosický, Baroš), de a fiatalabbak közül is érdemes figyelni például Necidre, aki a CSZKA-ban nagyon jól teljesít az elmúlt években.

A KERET

Kapusok: Petr Čech (Chelsea), Jaroslav Drobný (Hamburg), Tomáš Grigar (Teplice), Jan Laštůvka (Dnyipro Dnyipropetrovszk)

Védők: Theodor Gebre Selassie (Liberec), Roman Hubník (Hertha BSC), Michal Kadlec (Bayer Leverkusen), David Limberský (Viktoria Plzen), Daniel Pudil (Cesena), František Rajtoral (Viktoria Plzen), Tomáš Sivok (Besiktas), Marek Suchý (Szpartak Moszkva)

Középpályások: Tomáš Hübschman (Sahtar Donyeck), Petr Jiráček (Wolfsburg), Daniel Kolář (Viktoria Plzen), Milan Petržela (Viktoria Plzen), Václav Pilař (Viktoria Plzen), Jaroslav Plašil (Girondins Bordeaux), Jan Rezek (Anortoszisz Famaguszta), Tomáš Rosický (Arsenal)

Támadók: Milan Baroš (Galatasaray), David Lafata (Jablonec), Tomáš Necid (CSZKA Moszkva), Tomáš Pekhart (1. FC Nürnberg)

A cseh futball egyébként nincs akkora mélyponton, ahogy az első ránézésre tűnik. 2011-ben az U19-es válogatott csak hosszabbításban kapott ki a spanyoloktól 3-2-re az EB döntőjében. Érdekes, hogy ennek ellenére jelenleg még nem építenek ezekre a fiatalokra. Nincs a keretben a Sparta Praha fiatal csatára, az EB-n három gólt szerző Tomáš Přikryl, ahogy a Ladislav Krejčí sem, aki pedig a fináléban talált be.

Szintén a 2011-es év cseh sikere volt a Viktoria Plzeň BL-szereplése is. A csoportkörben a Milan és a Barcelona mögött 3. helyen végeztek, majd az Európa Ligában a 16 közé jutásért játszva csak hosszabbításban estek ki a Schalke 04 ellen (Huntelaar ezen a meccsen mesterhármast lőtt).

Mindent mérlegelve kijelenthető, hogy a cseh válogatott nincs nehéz csoportban: a lengyelek, oroszok és a görögök az ellenfelei, így nem esélytelen a továbbjutás. Míg az oroszok előzetesen abszolút favoritnak látszanak ebben a négyesben, a második helyért valószínűleg nagy lesz a harc. Talán nem zavarja meg őket az sem, hogy a lengyel katolikusok hittérítő akciókkal várják őket Sziléziában.

Magyar vonatkozás, hogy Csehország Magyarországgal játszik felkészülési mérkőzést 2012. június 1-jén Prágában. Aki esetleg éppen arra jár egy sörtúrán, nyugodtan meglesheti őket (na meg minket) a Generali Arénában.

Végül egy klasszikus cseh futballhimnusz:

Zelena je trava, futbal to je hra (A fű zöld, a futball játék)

Szólj hozzá!

Címkék: csehország futball euro 2012 futballeb 2012

A bejegyzés trackback címe:

https://kelet-europa.blog.hu/api/trackback/id/tr194520584

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása