Kelet-Közép-Európa Blog

A blog Kelet-Közép-Európa és a Balkán történelmével, kultúrájával és hétköznapjaival foglalkozik. Itt olvashatsz programokról, eseményekről, könyvekről és tanulmányokról. Fedezz fel egy ismeretlen, de annál izgalmasabb régiót!

Képek

Hozzászólások

Lengyelország Történelme Külföldi Kutatóinak II. Kongresszusa - Krakkó

2012.05.17. 10:53 :: kelet-europa

2012. szeptember 13-15. között második alkalommal szervezik meg Krakkóban a Lengyelország Történelme Külföldi Kutatóinak Kongresszusát (II Kongresu Zagranicznych Badaczy Dziejów Polski). Az ötévente megrendezésre kerülő kongresszusra a világ minden tájáról érkeznek kutatók (történészek, irodalomtörténészek és más társadalomtudósok). A helyszínt a Jagełło Egyetem biztosítja.

A cél

Az idei kongresszus fő témája a „Lengyelország Közép-Európában” címet viseli. A fő cél, hogy a kutatók ebben a témában bemutassák és közösen megvitassák kutatásaik eddigi eredményeit. A szervezők abban bíznak, hogy egy ilyen esemény alkalmat ad arra, hogy nem csak a lengyel társadalom ismerje meg azokat a külföldi kutatókat, akik éppen az ő történelmükkel foglalkoznak, hanem a különböző országokból érkező tudósok egymással is szorosabb kapcsolatot teremthessenek. A kongresszus lehetőséget ad arra, hogy a jelenlegi kutatási problémákat megvitassák és a jövő perspektíváit is megismerjék. Ennek érdekében számos intézmény, intézet, alapítvány és egyéb kulturális szervezet is képviselteti magát a rendezvényen. A résztvevők ezáltal segítséget kaphatnak a különböző pályázati lehetőségekről és kutatástámogatási formákról.

A szervezők

A fő szervező a Lengyel Történelmi Társulat (Polskie Towarzystwo Historyczne) krakkói szervezete. A hazai partnerek között megtaláljuk a Jagełło Egyetemet, a krakkói Pedagógiai Egyetemet, a Város Történeti Múzeumot, Lengyelország Történeti Múzeumát, a Kultúra Nemzetközi Centrumát és a krakkói Vásárok nevű céget. A külföldiek közül a Magyar Történelmi Társulatot, a Cseh Köztársaság Történelmi Társulatát és a Szlovák Tudományos Akadémia Szlovák Történelmi Társulatát kérték fel.

II. Kongres.JPGA program

A résztvevőket már szeptember 11-én várják a rendezők, és este 6 órakor dr Katrin Steffen előadásával megkezdődik a hivatalos program. Másnap, szeptember 12-én (a nulladik napon) már egész napos rendezvényre kell számítani, délután azonnal két fontos kérdés kerül a vita középpontjába: az egyik a zsidó társadalom a Holokauszt után Lengyelországban, a másik pedig a totalitariánus rendszerek tapasztalai Közép-Európában.

A kongresszus hivatalos megnyitója szeptember 13-án az Egyetem Auditorium Maximum termében 9 órakor lesz, ahol egyúttal átadásra kerül a „Pro Historia Polonorum” díj is. A megnyitó előadást Jan Borkowski, a lengyel Külügyminisztérium államtitkára tartja „Lengyelország és Közép-Európa a közös európai identitás alakulásában” (Polska i Europa Środkowa w kształtowaniu wspólnej tożsamości europejskiej) címmel. Ezután természetesen a legtöbb kerekasztal-beszélgetés Közép-Európa fogalmával, a „közép-európaisággal” foglalkozik majd. Több beszélgetés elemezi majd azt a Lengyelország képet, amelyet a különböző országok történelem tankönyvei alapján lehet kialakítani, azaz hogyan látják Lengyelországot a világban, milyen képet közvetítenek az oktatásban a külföldi diákok irányába?

Érdekes előadások lesznek azok is, amelyek Lengyelország és a szomszédjai kapcsolatát elemzik, illetve amelyek a kereszténység történelmi és kulturális szerepét vizsgálják. Több panel foglalkozik a historiográfiával, valamint lesz olyan is, ahol Krakkó kerül előtérbe és a város régióban betöltött kulturális jelentőségét mutatják be. A modern kultúrtörténeti kutatások egyik központi témája a térség multikulturális múltja és az egyes városok közötti kapcsolatok története. Ezzel is foglalkozik majd az a beszélgetés, amely „Lipcse, Bécs, Krakkó, Lemberg a zene és a kultúra kereszteződésében” címet viseli.

A záró rendezvény szeptember 15-én délben kezdődik. Ekkor adják át a Wacława Felczak és Henryk Wereszycki professzorokról elnevezett díjakat is. Az utolsó szakmai esemény a Visegrádi Négyek 20. évfordulója alkalmából folytatott beszélgetés lesz a V4-ek jövőjéről.

A teljes program letölthető itt: http://www.secondcongress-krakow.pl/program

A díjak

Összesen három díjat osztanak ki a kongresszus idején.

  1. Nagroda Pro Historia Polonorum (a legjobb idegen nyelven írt könyv Lengyelország történetéről).
  2. Nagroda Wacława Felczaka i Henryka Wereszyckiego (a legjobb idegen nyelven írt könyv Közép-Európa XIX-XX. századi történelméről).
  3. Nagroda imienia Janusza Bogdanowskiego (a legjobb építészettörténet, várostörténeti témában írt könyv).

A magyar résztvevők

A lengyel-magyar tradícióknak megfelelően jelentős magyar delegáció utazik a kongresszusra. A program alapján a következő hazai kutatók képviselik Magyarországot:

Mitrovits Miklós, Varga Endre, Simon János, Kovács Péter, Kiss Gy. Csaba, Petneki Áron, Perényi Roland, Kovács István, Szende László, Tapolcai László, Bencsik Barnabás, Pető Andrea. (Remélem nem hagytam ki senkit.)

A rendezvényen való részvétel ingyenes, minden érdeklődőt szeretettel várnak a szervezők. A részvétel csupán regisztrációhoz kötött, amit a Kongresszus hivatalos internetes oldalán lehet megtenni: http://www.secondcongress-krakow.pl

Szólj hozzá!

Címkék: kultúra történelem konferencia lengyelország visegrádi országok Krakkó II Kongresu Zagranicznych Badaczy Dziejów Polski

A bejegyzés trackback címe:

https://kelet-europa.blog.hu/api/trackback/id/tr664521787

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása