Kelet-Közép-Európa Blog

A blog Kelet-Közép-Európa és a Balkán történelmével, kultúrájával és hétköznapjaival foglalkozik. Itt olvashatsz programokról, eseményekről, könyvekről és tanulmányokról. Fedezz fel egy ismeretlen, de annál izgalmasabb régiót!

Képek

Hozzászólások

A nők Horvátországban. Nőtörténelem és női művelődéstörténet. - Könyvbemutató

2012.05.10. 09:46 :: gjudit88

Magyar Történelmi Társulat Társadalmi Nemek és Nőtörténeti szakosztálya és a Balassi Kiadó meghívja a Múltak Történetkutató Központ szervezésében 2012. május 11-én, pénteken 19.00 órakor a V. Nádor utca 9. 201-es teremben megrendezendő könyvbemutatóra, melyre a szerzők közül Andrea Feldman és Ana Munk jelenlétében kerül sor.

 

A könyvet: A nők Horvátországban. Nőtörténelem és női művelődéstörténet. Szerkesztette: Andrea Feldman. Feminizmus és történelem sorozat, Budapest, Balassi Kiadó, 2008. Pető Andrea mutatja be. A könyvbemutató nyelve angol.

 

Jelen kötet a horvát történelemmel, a horvát nők történelmi helyzetével, szerepével, tevékenységével foglalkozik a középkortól napjainkig. A kötet szerzői különböző generációkhoz tartozó történésznők, akik módszertani újszerűséggel áttekintik a nők helyzetét a Dráva–Száva köze városi településein a fejlett és késő középkorban, Kotromanić Erzsébet magyar királyné alakjának ábrázolását a történetírásban és Szent Simon zárai szarkofágján, a reneszánsz Raguza női gondolkodóinak sorsát, a „híres-hírhedt kalózok” a zenggi uszkokok feleségeinek megjelenítését a történetírásban, a nőoktatás kérdését Észak-Horvátországban a 19. század végén, a nők és a jugoszláv ideológia alakulását a két világháború közötti Jugoszláviában, valamint Jugoszláviában és Horvátországban a feminizmus helyzetét a hatvanas évektől napjainkig.Mivel a horvát és a magyar történelem ezer szállal kapcsolódik egymáshoz, ezek a tanulmányok ránk is vonatkoznak.

 

A kötet szerzői: Marija Karbić, Ana Munk, Zdenka Janeković Römer, Catherine Wendy Bracewell, Ida Ograjšek Gorenjak, Andrea Feldman, Djurdja Knežević.

 

Szólj hozzá!

Címkék: könyv történelem horvátország

A bejegyzés trackback címe:

https://kelet-europa.blog.hu/api/trackback/id/tr14499789

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása