Kelet-Közép-Európa Blog

A blog Kelet-Közép-Európa és a Balkán történelmével, kultúrájával és hétköznapjaival foglalkozik. Itt olvashatsz programokról, eseményekről, könyvekről és tanulmányokról. Fedezz fel egy ismeretlen, de annál izgalmasabb régiót!

Képek

Hozzászólások

Moldovai Napló 8-11.

2009.04.19. 13:25 :: kelet-europa

 

Moldovai naplo 8 – surusodik az elet

 
Sziasztok!
 
Tegnap megvolt a nap alazasa: Mitrovits Miki kiment Moszkvaba, a Puskin Intezetbe nyelvtanfolyamra, es irt egy olyan emailt, hogy "jo szorakozast ott nyugaton!" :) Ezen perceking rohogtem, nagyon a helyen volt... :-)
Minden relativ ugye... :)
 
 
Itt pedig kezd beindulni az elet. A tegnapi nap azzal indult, hogy hajnalban felrobbant a Moldovaba jovo magisztralis gazvezetek a Dnyeszteren tuli teruleten. Hangulatos kis rendezveny lehetett, a hirekben szazmeteres lang szerepelt... itt egyelore nincs erezheto hatasa, nincs fennakadas a gazellatasban (legalabbis tudtam meleg vizben zuhanyozni). Dumitruek azt mondjak, hogy ha nem olyan balfekekbol allna a moldav titkosszolgalat, amilyenekbol, es nem lennenek ennyire elfoglalva az ellenzek megfigyelesevel, lehetne akar provokacio is, igy viszont inkabb tenyleg a balesetet valoszinusitik. Mindenesetre erdekes lesz figyelni, lesz-e vizsgalat, es talal-e valamit... amekkora hoseg ott lehetett, max. a hamubol lehet kis homokvarakat epiteni... a tartalek lehetoseg, hogy kiderul, hogy valami atomvakond volt, ami megfurta a vezeteket, am mivel a sotetben nem latta a dohanyozni tilos tablat, hat elszallt, mint a sohaj... :)
 
A hirekben az szerepel, hogy a Balkan fele akadozik a gazzallitas - nem tudom, itt Chisinauban fogunk-e erezni valamit. A teli gazvalsag alatt a fovarosban nem kellett korlatozni a futest, de a videki varosokban, falvakban par napig eleg hideg volt... meglatjuk, mi lesz.
 
Megint trolibusz: kituztem az itteni tartozkodasom legnagyobb projektjet - egyszer ugy akarok utazni, hogy le is ulok! :) Eddig meg sose jott ossze ugyanis. Ez fokepp azert kellemetlen, mert tul magas vagyok ezekhez a trolikhoz, meg kozepen is beverem a fejem a kapaszkodoba. (Lehetne persze azt irni, hogy a trolik alacsonyak, de ugye Marosan ota tudjuk, hogy nem a zsomle kicsi, hanem a pofank nagy... :) )
 
 
Ugye aprilis elseje volt: ezt az egyik moldav lap ugy unnepelte, hogy megjelentetett egy hirt, hogy Marian Lupu, aki a kommunistak listajan a masodik helyen van, Voronyin kozvetlen bizalmasa, sot, lehet, hogy o lesz az uj elnok... szoval, hogy ez a Lupu lemondott, nyilatkozataban ostorozta a kommunistak buneit, es felszolitott mindenkit, hogy szavazzanak inkabb a liberalisokra. :)
Utana persze kozoltek, hogy csak vicc az egesz - meglatjuk, lesz-e bajuk belole.
 
Ha mar hulyesegek: oroszul olvasni tudok kedveert:
az oroszok fele megbukott a humor-teszten! :) Kulonosen jo az a resz, amikor tamogatjak a diplomaciai kapcsolatok felvetelet Atlantiszal... :)
 
 
Tegnap egyebkent kitort itt a satortaborozas: a liberalis demokratak felvonultak tiltakozaskepp a kormany epulete ele, zaszlok, miegyeb, es fel akartak allitani egy satrat is - na, ez volt az a pont, ahol megrohantak oket a rendorok, es lett egy kis verekedes a dologbol.
Teljesen hulyeseg az egesz: ha nem csinalt volna a rendorseg semmit, az a kb. szaz tunteto nem sok vizet zavart volna, meg ha szep szinesek a zaszloik, akkor sem. Ok sem voltak ostobak, nem akartak tul kozel menni az epulethez, nem alltak el a kijaratokat, nem dobaltak meg a kepviselok autoit, ergo nem adtak biztonsagi jellegu okot ra, hogy el kelljen oket zavarni onnan.
Igy viszont, hogy nekik mentek a rendorok, rogton hir lett az ugybol, es mindenki - egyebkent jogosan - szidja a kormany brutalitasat, stb.
 
 
Este pedig vegre sikerul osszehozni a sorozest, amivel mar harmadik napja probalkozunk. Az elso ket alkalom Dumitrunak nem volt jo, egyszer valami nougy miatt (meg fogom kerni, hogy szamozza a baratno-jeloltjeit, amikor beszel roluk, mert nevek alapjan mar nem tudom kovetni... :) ), egyszer pedig a telefonjaval volt valami technikai zur.
Mindegy, most igy elsejen vegre osszehoztuk, es harman lettunk, Dumitru egy moldav kulugyes haverjaval egyutt, aki a reintegracios minisztriumban dolgozik. (Igen, ez az a szerv, ami csak bizonyos allamokban van... :), pl. Gruziaban, Azerbajdzsanban es Cipruson).
 
Most epp azzal foglalkozik a srac , hogy a corjoviai korzetben is meg lehessen tartani a szavazast. Ez a Corjova arrol nevezetes, hogy a Dnyeszteren tuli teruleten fekszik, am Chisinau joghatosaga ala tartozik. Ennek ellenere - vagy epp ezert - a szakadar hatosagok idonkent jokat meccselnek Chisinauval azon, hogy ugy egyaltalan, mi tortenjen Corjovaban. A helyzetet bonyolitja, hogy maga Voronyin elnok is Corjovabol szarmazik - tobbek szerint ezert is erzi szemelyes kuldetesenek az egesz Transznyisztria-problemat.
 
Na, most pedig az tortenik eppen, hogy a Dnyeszteren tuli hatosagok nem akarjak engedni, hogy Corjovaban is lehessen szavazni a moldovai parlamenti valasztason. Ugye elvileg ott vanak az orosz bekefenntartok, de nem csinalnak valojaban semmit, nem akadalyozzak meg, hogy a szakadar hatosagok blokkoljak a valasztast - Moszkva persze szettartja a kezet, hogy o nem tud hatni a Dnyeszteren tuli hatosagokra, Chisinau egyezzen meg Tyiraszpollal... -de ugye tizenhet eve ez van: ha Tyiraszpol egyaltalan nem akar targyalni, akkor Chisinau sem tehet semmit...
 
Nnna, szoval ez volt tegnap, a napot alapos es korultekinto sorozessel-vodkazassal fejeztuk be, kb. reggel fel kettore ertem haza.Jo volt. :)
Udv mindenkinek,
Andras
 
 

Moldovai naplo 9.  - jomunkasember...


Sziasztok!


A mai nap mar tenyleg olyan volt, amilyennek lennie kellett. A tegnapi ivaszat ellenere teljesen rendben, koordinaltan felkeltem, es szepen kilencre be is ertem dolgozni. Ezzel tovabbra is meglepem a helyieket - viszont volt annyi elonye, hogy rogton reggel meg tudtam csinalni az interjut Dr. Munteanu-val. Van rutinja a pasasnak, pontosan hatvan percig beszelt. :)

Kozben kiderult, hogy B.-ek a kovetsegrol nagyon hathatosan tudnak segiteni, ossze is hoztak nekem egy interjut a temaval foglalkozo kulugyes foosztalyvezetovel jovo csutortok delelottre. Holnap reggel kilencre en szerveztem magamnak egyet egy emberi jogi aktivistaval, ma delutanra a tegnap megismert moldav kulugyes srac beszervezte a reintegracios miniszterhelyettest (bovebben lasd alabb), szombat delelott egy UNDP-s pasas lesz soron, hetfon a moldav kulugyi tarsasag, jovo csutortokon delutan pedig egy masik emberi jogi civil szervezet. Ha ez mind osszejon, akkor tenyleg mar csak Voronyin elnok fog hianyozni a listarol :) - plane, hogy Valeriu Ostalep pedig jon majd valamikor a Kulugyi Intezetbe eloadast tartani.

Ja, kerem, mielott elfelejtem: Mitrovits Miki kitett magaert, ugyhogy megjelentunk, lasd:

http://kelet-europa.blog.hu/

Tessek egyebkent is olvasgatni, mert remek dolgok vannak rajta - pl. a rendszervalto filmklub, aminek egyetlen darabjat sem szandekozom kihagyni - mar amikor otthon vagyok. Lesz az egyik nagy kedvencem, Otar Joszeliani-tol a Brigantik. Van, aki nem szereti, de eppen a remenytelensege miatt zsenialis az a film... emellett a polgarhaborus elfasulast mentalitast semmi sem erzekelteti jobban. Van benne egy pillanat, amikor harom gruz fazosan uldogel hajnalban valami tabortuz korul, nagy csorompolessel elhuz mogottuk egy BMP, oda se neznek - akkor sem, amikor a BMP toluk szaz meterre aknara fut... nekik mindegy.


Delutan negyre mentem a reintegracios miniszteriumba interjut csinalni Ion Stavila miniszterhelyettessel. Stavilat mar ismertem korabban, 2005. decembereben, amikor meg Kijevben volt elso beosztott, egyszer mar csinaltam vele interjut az akkor Juscsenko-terv neven futott, meltatlanul elfelejtett ukran-moldav rendezesi tervrol. Stavilarol azt kell tudni, hogy eredetileg tortenesz, az atlagember szamara kicsit talan tul tavlatosan gondolkozik, es szerelmes a sajat hangjaba. Mindehhez meg roppant okos is, igy egyszerre nagyon hasznos es szorakoztato is hallgatni... az elso ket oraban. :) Mivel fontosnak tartja mindennek az elozmenyeit, az EU Keleti Partnerseg terverol (szuletett: 2008) szolo kerdeseimre is 1994-nel kezdte a valaszt... :) Anno Kijevben azt hittem, ez valami vicc, es vegulis nagyon elveztem azt a majdnem negy orat, amit vegigbeszelgettunk (hm... eros eufemizmus... szoval, neha szohoz jutottam. :) ).

Akkor ket ukran haverom is velem volt - Szerhij es Jaroszlav-a-verukran - na, ok tobbszor is elaludtak kozben. Egyebkent epp holnap jon mindket srac Chisinauba, mert csinalnak egy kis workshop-ot az itteni Soros Alapitvannyal kozosen arrol, hogy mit akar ill. mit tud Ukrajna csinalni Transznyisztriaban, es meghivtak, ha mar itt rontom a levegot. :)


Visszaterve Stavilara: most ket es fel ora utan szabadultam, de csak azert, mert mar rank akartak zarni a miniszteriumot.:) De szo szerint: bejott a takanyo, es szo szerint kiabalt egy sort a miniszterhelyettessel, hogy mit gondolunk, meddig fog itt varni rank... Mit tehettunk volna, menekulore fogtuk... :)  

Stavila egyebkent nagyon jokat mondott, es mivel egy csomo, moldav szempontbol jelentos esemenynel szemelyesen is ott volt - pl. az 1999-es isztambuli EBESZ csucs - egeszen erdekes reszleteket tud - amiknek gyakorlati haszna persze mostanra nem sok van, viszont segit megerteni, hogy anno miert ugy tortentek a dolgok, ahogy...


Utana meg hazajottem, es kb. koma. De naplo azert meg lett. :)
Szep estet mindenkinek!
Andras
 
 

Moldovai naplo 10. – tavaszi vegyes

 
Sziasztok!

Jelentem, kitort a tavasz - ilyenkor  remenytelenul koszos es szurke ez a varos. Ugye tiszta az eg, erosebb a feny, nem tud elbujni a lepusztultsag a ho ala. Az a megdobbento egyebkent, hogy barhol, bamihez hozzanyulsz vagy hozzaersz, piszkos. Ugyanaz a szurke, vastag, mindenen megtapado por mindenutt. Lehet aztan, hogy az elso kiadosabb eso ezt majd elmossa... nem tudom. Amikor idejottem, ugye meg ho volt, mostanra csak ez a szurkeseg maradt. Nyaron allitolag nagyon szep a varos, mert rengeteg park es zoldterulet van - de ugye itt az igazi, rugyezos-viragzos tavasz sokkal kesobb jon csak. Tavaly Vilniusban is csak majus kozepere lett igazan tavasz - addig inkabb csak egy elhuzodo, haromhonapos februar volt - ugyhogy az ittenit nyilvan nem fogom latni.


Reggel kilencre mentem egy emberi jogi szervezethez interjut csinalni - ugye az EU-nak Moldovaval szemben szamos emberi jogi jellegu fenntartasa van, es fokepp ezekrol beszelgettunk. Megiscsak ok vannak otthon, nyilvan jobban tudjak ezeket... haat, hogy is mondjam, nem volt tul szivderito a kep. :(

Utana intezet. Ennek elonye, hogy a fentebb emlitett emberi jog szervezettol csak et sarokra van, ugyhogy legalabb nem kellett tul sokat maszkalni, es meg volt idom dolgozni kicsit delelott - mert fel egyre mentunk megint ebedelni B-ekkel!!! :) A multkori torok helyet most kihagytuk, mert vicces volt, meg minden, de most enni szerettunk volna. Haaat, legkozelebb, azt hiszem, viszek majd szendvicset. :) B. mar tapasztalt, o csak rantott sajtot kert, K. szinten - igen am, de milyen korettel?

- Hat, mondjuk kukoricas rizs van? (errefele nepszeru koret, es egyebkent tenyleg jo.)
- Hat, kukoricas rizs eppen nincs, van viszont gombas rizs, az nem jo?
- Nem, ezert kerdeztuk elso korben a kukoricas rizst. Csak kukorica van esetleg?
- Van - es akkor rizst se kernek, meg gombat se?
- De, de rizst szeretnenk, meg hozza egy kis kukoricat.
- Es akkor a gombaval mi tortenjen?

Jo, rendben, o nyert, vegul beertuk siman gombas rizzsel. Mint kiderult, ez volt egyebkent a jo dontes, mert kifele menet lattunk ket not teljesen dobbenten ulni ket saslik, ket tanyer rizs es ket cso (!!!) fott kukorica folott... :)

Jo draga hely egyebkent - a valasztasra erkezett kulfoldiek jelenlete erzekelhetoen megdobta az arakat, ugyhogy nem fogok ide kukoricaert jarni. :)

Kozbevetett talalos kerdes: szerintetek mi a neve az itteni Dacia hotel kavezojanak? Nem tudjatok...? Ejnye, hol itt a kreaivitas... hat kerem, Decebal! :) Egy hirdetesben lattam. Elsore en sem hittem el, de ma (szombaton) direkt elsetaltam arra, es tenyleg. Es mielott valaki azt hiszi, ezt nem lehet fokozni, elarulom, hogy van Sarmisegettusa nevu utca is, jo hosszu. A Dacia bulvard egyebkent a leghosszabb utca, ha erdekel valakit. :)
(Ha kicsit tobb idom lenne, szereznek egy regebbi terkepet, hogy kideritsem, ezeket vajon hogy hivtak 1991 elott... :) )

Ujabb valsagtunet: nem csak a koldusok szaporodtak el, hanem a hulyebbnel hulyebb hirdetesek is, amikben mindenki azt probalja eladni, amilye eppen van ill. amihez ert. Lattam pl. ilyet, hogy tapasztal villamosmernok tanitana radioelektronikat, akar napkozben is (nyilvan kitettek a szerencsetlen az uzembol, ahol eddig dolgozott), meg mindenfele szabas-varras tanfolyamok, masszortanfolyamok, stb. hirdetesei - nagyon sok kozuluk girbegurba kezirassal, kockas lapon kiragasztva... lathatoan nekikeseredett maganszemelyek probalkoznak, ezek nem cegek.
Es egy klasszikus megoldasi kiserlet: az isten vilagan mindenki arul mindent. "Teherautorol leesett" ruzsokat meg a gyari csomagolasban, hovirag-csokrokat, csipkebogyot, haziszottest, stb, de tenyleg minden sarkon.


Es ma talakoztam az elso zsebtolvajjal is. Pontosabban nem en, hanem egy buszon utazo sorstars. Ment ugye korbe a buszban egy hangosan gajdolo, fekete szemuveges, feher botos, szakadt koldus, hogy o vak, es segitsenek rajta. Esett-kelt a pasas folyamatosan, az itteni trolibuszvezetoket ugyanis szerintem tomegaru-szallitobol kepeztek at (a tomegaru az ugye  kavics, homok, zuzott ko, stb, aminek kulonosebben nem art, ha ide-oda csapodik menet kozben), legalabbis ugy vezetnek. Az, hogy elobb indul el, es csak aztan csukja be az ajtot, mar fel sem tunik... szoval hosunk a kb. hatodik megtandorodas-majdnem eleses-utasban megkapaszkodast hajtotta vegre mintegy ket percen belul... aztan a mellettem allo elkapta a kezet, mert hogy, hogy nem, epp ugy sikerult nekitantorodnia a sracnak, hogy a keze mar bent volt a kabatja belso zsebeben. Akkuratus gyerek volt a kedves utastars egyebkent: levette a sajat napszemuveget, aztan a kolduset is, es csak utana fejelte le...


Delutan pedig az itteni Soros Alapitvany es az ukran haverjaim altal rendezett konferencian ultem. A tema ugye Ukrajna celjai, erdekei es eszkozei Transznyisztriaban volt, valojaban azonban erosen eltolodott az egesz a moldovai ukran kisebbseg problemainak taglalasaba. Azt Szerhij mar csak utana mondta el, hogy a moldovai ukran kisebbseg legnagyobb problemajat a sajat vezetoi jelentik, szakmai es penzugyi ertelmben egyarant... Nem volt rossz rendezveny kulonben, csak utana meg adtak az ukranok egy fogadast is, amit azert mar nem kellett volna... ugy kell elkepzelni, hogy erre meg Jaroszlav-a-verukran is azt mondta, hogy ez mar sok...

Szerhijek kint laktak a francban Chisinau szelen egy nagyon olcso, nagyon kicsi hotelben - ugye az egesz kutatasi projektet meg tavaly nyaron terveztek, igy a valsagban meggyengult hrivnya-arfolyam miatt mostanra alig maradt penz az egeszben, muszaj volt sporolni. Ugyhogy ballagunk szepen a buszmegallo fele, es akkor latjuk, hogy tobb szaz, tobb ezer - fokepp - fiatal jon a Stefan cel Mare-n a parlament felol nagy vidaman. Mar epp kezdtunk remenykedni... :) de aztan kiderult, hogy nem, nem forradalom, csak a kampanyidoszakot lezaro hagyomanyos nagy pop-koncert ert veget, onnan jottek.

A multkori ilyen koncert meg 2005-ben volt, az akkori parlamenti valasztasok elott. Nem kisebb eloadot hivtak, mint az ukran Ruszlanat, aki ugye akkoriban nyerte meg az Eurovizios dalfesztivalt, ugyhogy komoly, nagy durranasnak igerkezett. Ruszlanarol egyebkent azt kell tudni, hogy nagy es lelkes foradalmar volt, nyakig benne volt a narancsos forradalomban, stb. Ide Chisinauba viszont a kommunistak egyik "partatlan" es "semleges" (csak mint otthon...) ifjusagi alapitvanya hivta... szegeny Ruszlana csak a szinpadra kilepve szembesult vele, hogy hoppa, itten voros zaszlok vannak (azt ugyanis okosan nem kotottek a helyes kis orrocskajara, hogy valojaban milyen rendezvenyen fog fellepni - egybkent ebbol is erzekelheto, hogy nem az esze tette nepszeruve...) - viszont mar bezartak mogott a szinpad ajtajat, muszaj volt vegigcsinalnia. Azota nem nagyon jar Chisinauba... :)

Ejszaka meg szembesultem azzal, hogy 'jevroremont' ide vagy oda, azert maradt am egy sulyosan ostoba muszaki megoldas ebben a lakasban! Nem is tudom... talan "kollektiv csengokent" lehetne korulirni. Ugy nez ki a haz, hogy ha kilepsz a liftbol, akkor van eloszor egy oriasi, legalabb szazotven kilos vasajto, es csak ez utan kezdodik az a folyoso, amirol tenylegesen a lakasok nyilnak, szam szerint harom darab, a 15, 16 es 17-es szamu. Nnnna, a liftbol kilepve nem az van am, hogy van harom csengo, es mondjuk melleirva, hogy 15,16,17... - hanem bizony csak egy gomb van, ami viszont mind a harom lakasban csenget. :) Az eszem megall, nem kicsit lehetett hulye, aki ezt kitalalta.. A szomszed lakast kivette ugyanis a hetvegere nehany kulfoldi (igen, a mar reszletezett fajtabol, azaz inni es szaporodni jonnek Chisinauba par napra), es tegnap ejjel megunnepeltek, hogy pentek volt. Vagy valami mast... mindenesetre igen surun jottek hozzajuk meg hajnaltajt is, ezt a folyamatos, nalam is szolo csongetesbol lehetett tudni... :( Mindegy, a Collegiumban szerzett rutin kitart, barhol, barmilyen korulmenyek kozott tudok aludni. :)

Holnap egyebkent korbe fogom majd fotozni ezt a lakast, mert van azert egy-ket olyan 'jevroremont' megoldas, hogy minden otthoni buhera-mesterek oregapja is sirva adna vissza a diplomajat... kedvencem a cirko fustjenek kivezetese: nem kemeny van, hanem a terasz uvegen keresztul megy ki szimplan egy cso, es azon dol ki a fust... nem szeretnek sajat magam folott lakni, meg ha csak a gaz fustje, akkor sem. Azert csak holnap fotozom le, mert most epp befele sut a nap, es nem latszana semmi.

Nnna, mara ennyi.
Udv mindenkinek,
Andras
 
 

Moldovai naplo 11 – hosszu (es zenes…) hetvege

 
 
Sziasztok!


Szombaton kitort a kampanycsend, merthogy vasarnap ugye mar valasztas volt. Oszinten szolva nagyon jot tett a varosnak, hogy eltuntek az aktivistak, a hangszoros autok, stb. Otthon is be kellene ezt vezetni...


Kihasznaltam tehat szombaton, hogy nemcsak kampanycsend volt, de nyar is lett hirtelen, ugyhogy ismet elmentem setalni, es rendesen lefotozgattam, amit eddig nem sikerult a kod/havazas miatt. A kozponti parkban teljes megdobbenesemre epp a Falun Kung szekta/mozgalom (megfelelo alahuzando) harom tagja terjesztett mindenfele szoroanyagot, hogy a kinai kormany hogy elnyomja oket, es rossz nekik, egyebkent pedig eljen a tolerancia. Kaptam orosz nyelvu szoroanyagot, aminek jo otven szazalekat a kulonfele masszazs-szolgaltatok es jogatanfolyamok hirdetesei teszik ki... szigoruan a keleti kultura jegyeben, persze. Gondolom, ez azt jelent, hogy jent es juant is elfogadnak. :)


Kinarol egyebkent nem tudok semmi olyan melysegut, amiben biztos mernek lenni, ugyhogy a Falun Kung-ossal sem voltam hajlando beszelgetni, hiaba eroltette.


Kis szines: ma lattam egy parkolo autoban az anyosulesre ultetve egy jatekmacit, akinek gondosan be volt csatolva a biztonsagi ove. Sose lehet tudni. :)


Az egesz hetvege meghatarozo elmenye: a zene.
Nem tudom, hogy van ez ortodoxeknal, de a melletem levo templomban szombat reggel ota folyamatosan szertartas van. Valoszinuleg a husvettal fugg ossze, merthogy puszta gonoszagbol csinalnanak ilyet, azt azert meg roluk sem tetelezem fel.:) Az ortodox szertartasok eleve nem rovidek (ertsd: harom ora a minimum, ulni meg csak a toloszekeseknek lehet), es nem is az van, hogy harom vanyadt hangu kisfiu angyalhangon enekel – fenet. Ferfikorus. Nagy. Es hangos. Es komolyan is veszi magat, ugyhogy eleinte gyonyoru. Aztan a masodik ora utan kezd monotonna valni, aztan a negyediknel van szunet - gondolom, pisilnek, meg esznek, meg cigarettaznak a templom elott (a harombol csak ez utobbit lattam), aztan jon a delutani muszak. Szombat estere mar konkretan a hajamat tudtam volna tepni, mert muanyag ablak ide vagy oda, ez mindenen atjon + ugye azert szelloztetni is kell.


Vasarnap csak delutan volt templomi musor, de azert a zenei elmenyt delelott sem usztam meg. A Stefan cel Mare utcan pont itt ablakom alatt van egy aluljaro, na, ennek a lepcsojere ult le egy koldus harmonikazni. Tudta az Ocsi csornije-t, a Katyusat, valami kozak notat, meg ket moldav/roman nepdalt. (Ezzel le is fedte az itteni fo etnikumokat, a gagauzok meg igy jartak) Ez a repertoar summa nem volt tobb huszonot percnel. Es reggel kilenctol delutan fel haromig jatszott... grrrrr.....  Azon gondolkodtam mar a vege fele, hogy nincs mas hatra, elo kell hasznalni a Szerhijtol kapott egy liter vodkat. Vagy megiszom az egeszet tisztan decinkent,  es akkor ugye mar nem fog zavarni a pasas, vagy Molotov-koktelkent hasznalom fel, es akkor sem. A harmadik, emberbarat lehetoseg ugye az lett volna, hogy lemegyek, es nekiadom az egesz uveget, csak hogy hagyja mar abba... :) - de annal azert ez jobb vodka, kar lett volna bele.


Ja, es szombaton ejszaka a valtozatossag kedveert nem a szomszedom, hanem a felettem lako bulizott. Nem vagyok kepben modern zenei iranyzatokbol, ugyhogy nem tudom, ez mi volt: en szemely szerint utvefuronak hallottam, amit neha kikapcsolnak, hogy jobban hallattszon a korfuresz...


Muhaha, autotuning: lattam Dacia cabriot! :) Majdnem pont ilyen volt -  - csak sargaban. :)


Vasarnap este pedig atmentem Krisztianhoz, hogy megnezzuk egyutt az aprilis 5-i valasztas eredmenyeit, stb.  Persze megint ervenyesult az "ahogy azt Moricka elkepzeli"-effektus, mert eloszor be kellett allitani Krisztian tevejet. Mivel volt remek otthoni hazipalinkaja, ezert beletellett egy kis idobe, amig rajottunk, hogy ha a menut atallitjuk angolra (lehetett volna gorogre is, ez egy ilyen muvelt teve volt), akkor gyorsabban haladunk. :) Innen mar eleg hamar meglett mintegy hetven csatorna. Az allami egyesen megdobbento modon az elnokkel csinaltak eppen egyszemelyes studio-beszelgetest (vicces volt, mert Voronyin mellett ott volt felejtve egy masik szek...), az ellenzeki pro-TV-n pedig ellenzeki (fene gondolta, nem?) politologusok beszelgettek egy olyan musorvezetono iranyitasa alatt, aki leginkabb Jakupcsek Gabriella es egy atlagosnal szorosebb botsaska szerencsetlen keresztezesenek tunt.


Ekkor persze meg abszolut nem volt meg a vegleges eredmeny, csak egy korai exit poll eredmenyeit probaltak elemezni, es bolcseket mondani rola. Nehez szakma lehet a TV-politologusoke - nem is veletlen, hogy altalaban igyekszem magam inkabb torteneszkent definialni. Viszont amiben Moldova elorebb tart: itt politologuseknak nem eloiras a szurke pulover!!!! :)


Kb. ugy ejfel korul indultunk oszlasnak. A jo hir, hogy sikerult rabeszelnem Krisztiant, hogy hazakuldhessek vele par uveg bort + az itt zsakmanyolt konyveket. A csomagba egyreszt be sem ferne, masreszt nehez is lenne, igy viszont majd Bp-n begyujtom tole az egeszet. O csutortokon megy haza kocsial, en szombaton repulovel, ugyhogy teljesen jo lesz igy.


Nnna, mara ennyi. Aki nem birja ki a valasztasi eredmenyek nelkul, az elolvashatja a sztorit akar a kulugyi intezet honlapjan, akar a holnapi naploban. Kb. annyi a tortenet lenyege, hogy lehet, hogy a kommunista part az elnokvalasztashoz is elegendo tobbseget szerzett, ami fokepp azert lenne gaz, mert akkor egymaguk meg tudnak oldani az egesz transznyisztriai ugyet - viszont ugye jo esellyel Moszkva akaratanak megfeleloen. Ez ugye akar olyasmit is jelenthetne, hogy egy kelloen kreten - masik k betus: konfoderativ - alkotmanyos berendezkedessel megcsinalva az ujraegyesitest, lenyegeben konzervalni es legalizalni lehetne Moszkva befolyasat az egesz orszag folott (konfoderativ berendezkedesnel ugye a szavazati aranyokon mulik minden - volt mar ilyen orosz probalkozas, ez volt a 2003-as Kozak Memorandum), ideiglenesen maradhatnanak az orosz csapatok, es Moldova a "gyenge allam" allapotbol atmenne a "meg gyengebb nem-allam"  kategoriaba... Meglatjuk.

Udv mindenkinek,
Andras

 

 

2 komment

Címkék: moldávia rácz andrás külügyi intézet

A bejegyzés trackback címe:

https://kelet-europa.blog.hu/api/trackback/id/tr321074154

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

joder 2009.04.22. 10:17:20

A bd. Dacia-t Béke sugárútnak, a bd. Decebal-t Tyimosenko utcának, a Sarmizegetusa-t (z-vel, egy t-vel) pedig ulica Sztárovának nevezték anno.

Panzer 2009.04.22. 10:22:47

Koszonom!

Udv,
a szerzo :)

süti beállítások módosítása