Kelet-Közép-Európa Blog

A blog Kelet-Közép-Európa és a Balkán történelmével, kultúrájával és hétköznapjaival foglalkozik. Itt olvashatsz programokról, eseményekről, könyvekről és tanulmányokról. Fedezz fel egy ismeretlen, de annál izgalmasabb régiót!

Képek

Hozzászólások

Moldovai Napló 12-15.

2009.05.08. 16:44 :: kelet-europa

 

Moldovai naplo 12 – most akkor forradalom van…? Nem hiszem…

Sziasztok!

Na, ez most egy olyan felig hetfo - felig kedd jellegu naplo lesz.

Tegnap egesz nap mindenki azt leste, mi jon ki vegleges valasztasi eredmenykent - jelzem, egyebkent meg mostanaig sem sikerult megszamolni azt a kb. 2,5 millio szavazatot, ami azert eleg vicces, ha meggondoljuk.

Ugye az az igazi problema, hogy a kommunistak jelen allas szerint alkotmanyozo tobbseget (a moldav redszerben az altaluk elert kb. 49% 60-61 parlementi mandatumra eleg a 101-bol) szereztek, raadasul egyedul. Kiestek a lehetseges koalicios partnereik, pl. az oroszok altal egeszen szegyentelen mertekben tamogatott Centrista Unio, es meg par ilyen vicces kezdemeny, az viszont teljesen abszurd, hogy minden masodik valasztopolgar a kommunistakra szavazott volna, marpedig a hivatalos eredmenyekbol ez latszik. A klasszikus esete annak, hogy Voronyinek "tulnyertek" magukat. Ugyhogy tegnap este ota folyamatos tiltakozas megy a fo teren.

Ma reggelre kicsit eldurvult a dolog, mar nem jartak a trolibuszok sem, akkor voltak kb. hatezren. Egy ideig nezegettem ugy messzrol, ittam egy kavet, aztan kezdtek elszaporodni a lathatoan magukkal mit kezdeni nem tudo, parosaval alldogalo, oltonyos, fejhallgatos, nagydarab pasasok, ugyhogy eljottem, mielott kitort volna a balhe.

Ez volt masfel oraval ezelott.

Most itt hallgatjuk az intezetben a radiot - mostanra a tuntetok megfutamitottak egy rendorsorfalat, betortek a kormanyepuleten par uveget, de egyre tobb rendor van ott. A tuntetok dobaloznak tojasokkal, persze, de az egesz egyerlore eleg szervezetlennek tunik. Dumitru most hivott, hogy csak most kezdenek ott valami szinpadot felallitani az ellenzeki partok, talan lesz majd valami beszed, stb.

B.-eknek suru eletuk lehet ott a kovetsegen, mert az kb. ketszaz meterre van a cirkusz kozpontjatol.

Ettol fuggetlenul azt gondolom, hogy forradalmat nem igy kell csinalni. Nem foglaltak el a tevet, a radiot, egy tokures parlamenti epuletet ostromolni pedig nincs sok ertelme. Raadasul 6-8000 fiatal ehhez szerintem keves. Kulso tamogatas pedig jelenleg nem latszik, hogy lenne, mind az EBESZ, mind az EU elismerte a valasztast demokratikusnak (ami kulonben marhasag, mert ugye nincs is meg meg a vegleges eredmeny, de mindegy.)

Ezzel egyutt izgalmas par ora lesz.

Udv, es akkor majd folyt. kov. meg ma.

Andras

Moldovai naplo 13 – továbbra sem forradalom, de azért izgalmas nap volt….

Sziasztok!

Nem, nem forradalom, tovabbra sem. Kezdjuk ott, ahol a delelotti abbamradt. Ultunk az intezetben, es hallgattuk a radiot, hogy mi ujsag. Aztan bemondtak, hogy a tuntetok elkergettek a parlamentet vedo rendoroket, es teljes nyugalomban elkezdtek kifosztani az epuletet. Ja, ha nyugalom van, akkor viszont menjunk, es nezzuk meg! :)

(Egyebkent utolag aztan a neten fentlevo videokbol kiderult, hogy a parlamentet kb. harminc szerencsetlen, fiatal rendor probalta megvedeni kb. husz darab pajzssal - eleinte nagyon profin felalltak a pajzsokkal teknosbeka-alakzatba, de pillanatok alatt szetdobaltak oket utcakovekkel... lett egy csomo serult teljesen ertelmetlenul. Ugyanis ha csak harminc emberem van, akkor nem allok ki a bejarati lepcsore, hanem leengedem a vedoracsot, es belulrol probalok vedekezni... mindegy.)

Na, szoval elsetaltunk odaaig. Ekkora mar nem mukodtek a mobiltelefonok az egesz kornyeken - valaki lathatoan a kormanyoldalon is esznel volt.

Teljesen es tokeletesen szervezetlen volt az egesz. A Stefan cel Mare-n kb. 3-4000 fiatal grasszalt ott fel-ala, vonulgattak a kormanytol a parlamentig, meg vissza. Nem volt ekkor meg szinpad, hangositas, nem volt semmi koncepcio az egeszben. Sokkal inkabb volt fesztival-jellege az egesznek, mintsem barmifele forradalom-szeru...

Persze, jottek a fiatalok folyamatosan mindenfelol. Es ami meglepo volt, hogy nagyon sokan nem moldav, hanem roman zaszlokat hoztak (a szinek megegyeznek, de utobbinak a kozepen nincs cimer), Romaniat eltettek, stb.
Ja, ha mar Romania: Kantor Zoli aggodott ertem, ugyhogy elkuldte emailben a kovetkezo gyongyszemet:

"Ha ott olyan a helyzet, akkor érdemes ismerned legalább egy fontos román szót:
 
SÜN = ARICI / ejtsd: arics(i)
 
SÜN SÜN = ARICI ARICI /ejtsd: arics(i) arics(i) "

Ezen percekig rohogtem... Az alapszo baj eseten: SUN! :) Hat nyilvan... :)
Az intezetiek nem ertettek, mi bajom van.

A parlamenthez erve aztan kiderult, hogy a radio csak reszben mondott igazat: elol mar javaban romboltak az epuletet, akkortajt gyujtottak fel az elso szobakat + a kidobalt berendezesi targyakbol nagy tuzet raktak a parlament lepcsojen. Hatul ekozben ott varakozott jonehany tovabbi rohamrendor, de nem csinaltak semmi erzekelhetot.
Krisztian utobb elmondta, hogy ok epp ekkortajt menekultek ki a hatso ajton - akkor ezt biztositottak azok a rendorok. Rosszul jart egyebkent, mert neki a harmadikon volt az irodaja, az a szint a nap vegere konkretan megsemmisult, kifosztottak, stb.

Az volt a furcsa egyebkent, hogy az egesz rombolast allitom, hogy maximum negyven ember csinalta! Tenyleg nem volt tobb. Az atlag tunteto, bameszkodo, arra jaro inkabb dobbenten nezte, hogy mi tortenik + maximum jelszavakat kiabalt... de tevolegesen nagyon kevesen csinaltak! Es nagyon szervezetten is, lathatoan ismertek egymast. Nem akarom tudni, kik voltak ezek, honnan kerultek elo, de hogy nem volt teljesen spontan, ami tortent, az holtbiztos.

Az atlag moldav eleve nem balhes tipus + mar bocsanat, de milyen lelkivilag kell ahhoz, hogy a hazad parlamentjere kezet emelj, plane hogy kirabold es felgyujtsd...?! Persze, ez eleg ronda egy epulet, de akkor is. Az eszem megall. Ezek beszelnek nemzettudatrol? :(

A parlamenttel szemben levo elnokseg ostroma mar kicsit mas teszta volt. Ebben sem mondott igazat a radio, az meg javaban zajlott, amikor ott voltunk. (A tobbes szam Dumitrut es Nataljat jelenti.) A bentiek probaltak tuzoltofecskendokkel vedekezni, emellett visszadobaltak a behajitott koveket. Elottunk het-nyolc sorral talalt fejbe valakit egy ilyen - nem volt szep latvany. Amikor a mentobe tettek, meg mozgott, de nem hiszem, hogy valaha is elindulna ezutan "az Ev Arca" versenyen...
A bentieknek egy ido utan elfogyott a vize (nagyon vicces latvanyt nyujt egy fokozatosan lekokado tuzoltofecskendo...), utana a tuntetok kovekkel betortek a bejaratot + szanaszet dobaltak az egesz epuletet. Kivulrol uveg boritja az egesz elnoki palotat, ugyhogy kodobasnyi magassagig csupa lyuk lett.
De ennek is volt valam piknik-jellege, mert a jelenlevok kilencvenot szazaleka maximum futtyogott, meg skandalt, de az epuletet tenylegesen nagyon kevesen bontottak.

A parlamentbol ekkor valaki a tetorol kilott egy konnygaz-granatot - de tobb nem jott, egy granat meg nem sokat er, a tomeg nem reagalt, nem ijedt meg, nem szaladt el. Mi viszont ugy dontottunk, ideje elmenni ebedelni, mert a fene tudja, mi tortenik kesobb, es addig egyunk (+ menjunk WC-re, mert ez is fontos :) ) , amig lehet.

Ugyhogy sikerult ennunk valami szornyusegesen rossz pizzat kozepesen dragan, aztan visszamentunk az intezetbe, megnezni  hireket, hogy mi tortenhetett vajon nap kozben. Kozben viszont felhivott az egyik itteni politikai elemzo, akivel interjut akartam csinalni EU-Modova ugyben (egyebkent politizal is - viszont tenyleg elvi alapon, ugyhogy meg sosem jutott be a parlamentbe), hogy hopp, most lenne egy szabad fel oraja, oda tudnek-e menni. Elvileg ma reggel tizre beszeltuk meg tegnap, de aztan tegnap keso este felhivott, hogy hm, szoval "fokozodik a nemzetkozi helyzet", ugyhogy majd beszleljunk nap kozben. Es ugy lon.
Dumitru hazament blogot irni, en meg - tomegkozlekedes hijan - futolepesben elkozlekedtem a megadott cimre, es tenyleg, egy fel orat tudtunk is beszelgetni.

Utana megindultam gyalog visszafele, es mivel kelloen messze voltam meg a parlamenttol, mukodott a telefonom, igy Natalja fel tudott hivni, hogy o most vegzett az intezetben, es nezzuk mar meg, hogy mi lesz + bemondta a radio, hogy lesz majd valami beszed, merthogy a harom parlamentbe jutott ellenzeki part vezetoi targyalnak a kormannyal. Jo, nezzuk.

Mostanra mar nyugalom volt a parlamentnel, ezt is teljesen kifosztottak, meg az elnoki palotat is. Vicces volt, az elnoki palotabol kihoztak egy szonoki emelvenyt, es mindenki azon bohockodott. :) A korabban latott kb. negyve hulye meg mindig bontotta az epuletet, most epp a bal sarkanal jartak, dobaltak ki a butorokat, papirokat, stb. Teljesen abszurd volt az egesz.

Rendoroknek mar nyomat sem lehetett latni itt, csak a kormany epuletet vettek korbe kettos sorfallal. Azt este, a hirekbol tudtam meg, hogy 16:30-kor megallapodtak a tuntetokkel, hogy a tuntetok beszuntetik a parlament es az elnoki hivatal rombolasat, cserebe a rendorseg nem mutatkozik a Stefan cel Mare bulvaron. Eszem megall... :) Azert ilyen megallapodast is csak itt tudnak kotni... persze a tuntetok b@sztak betartani a rajuk eso reszt, a rendorok tavolleteben pedig teljesen kifosztottak mindket epuletet.

Utana visszasetaltunk a kormany epulete ele. Itt eppen ekkor mondott beszedet a harom ellenzeki partvezeto, Dorin Chirtoaca chisinaui polgarmester, Serafim Urecheanu volt polgarmester, es Vlad Filat. Ekkor jottek meg a kormannyal folytatott targyalasrol, es elmondtak, hogy ok uj valasztast kovetelnek, a gyulekezesi jog liberalizalasat. Emellett felszolitottak a tomeget, hogy tartozkodjon a vandalizmustol - ehhez eleg jo hatteret adott a parlament epuletebol gomolygo fust...


Summa:
Alapvetoen az volt a benyomasom egyebkent, hogy a rendorseg meg sem probalta ezeket az epuleteket megvedeni. Lehet, hogy senki nem mert nekik parancsot adni, vagy csak nem mertek cselekedni, lehet, hogy az osszes fontosabb epuletet egyszerre probaltak vedeni a varos minden pontjan, lehet, hogy a bevezeto utakat kellett lezarni... nem tudom. Teny, hogy egyetlen egy, rendes rohamfelszerelesbe oltozott rendort sem lattam egesz nap (a reggel latott szegeny kis hulyeknek csak sisakjuk es pajzsuk volt, testpanceljuk, fegyvereik nem), sem jarmuvet, sem csapatszallitot, sem vizagyut (csak egyetlen „sima” tuzoltoautot – szet is dobaltak kb. harom perc alatt, a verzo sofort ugy kellett kiszedni), semmit. Moldova ilyen szempontbol rendes kommunista orszag, iszonyatosan sok rendoruk es rohamrendoruk van - hol voltak?
Komolyan mondom, az volt a benyomasom, mintha a hatalom szandekosan hagyta vola ezeket a dolgokat megtortenni...

Ha meggondoljuk, lehet is benne logikat talalni. Igy ugyanis a mediaban - foleg a belfoldi kozonseg elott - tokeletesen ossze lehet mosni a csalasok ellen jogosan tunteto demokrata ellenzek kepet a parlamentet kifoszto vandalokkal, huliganokkal. Kemenyen fellepni nem szabad, mert rosszul nez ki a nemzetkozi mediaban (ahol egyebkent nagyon durvan ervenyesul a roman hirforrasok tulsulya!!!! Ennek nyoman az index.hu is hulyesegeket ir, persze: messze nem volt ott tizenotezer ember, nem allt langokban a parlament epulete, mert (ekkor meg) csak par szoba egett + elhallgat egy csomo fontos dolgot, lasd alabb.), plane, hogy a moldav rendorseg valoszinuleg alkatilag keptelen finoman oszlatni.
A kemeny fellepes helyett tehat uljunk le targyalni az ellenzekkel, kozosen iteljuk el a vandalizmust - es hopp, mar meg is osztottuk a tiltakozokat, ugye...?

Messze nem olyan dramai a helyzet, mint ami a hirekbol latszik.
-Eleve nagyon keves ember tuntet, tenyleg csak par ezer.
- szinte kizarolag fiatalok, egyetemistak es kozepiskolasok (de tenyleg! Rengeteg gyerek van kint!)
- az orszag tobbi reszen relative nyugalom van. Az, hogy Balti-ben, ami a masodik legnagyobb varos, osszegyult ketszaz tiltakozo, az nem jelenti azt, hogy "videken is gyulekezik az ellenzek"
-eleve voltak mar ilyen, fiatalok altal csinalt megmozdulasok, tobb naposak is (azok mogott is Filatek alltak egyebkent)
-holnapra ideer videkrol a rendori erosites
-osszessegeben veve ez egy, a nemzetkozi mediaban az atlagosnal jobban lathato (a felgyujtott parlament miatt), foleg fiatalok altal vegrehajtott, helyi szintu zavargasnak tunik, nem forradalomnak.

Az ellenzek mar most targyal, es nekik az ujraszamolas - azaz ha Voronyineknak nem lenne 61 mandatumuk, csak mondjuk 58 - mar eleg jo eredmeny lenne. (Ne felejtsuk el, vegleges eredmeny meg mindig nincs, azaz meg kommunikalni is lehet, ha modosulnanak a mandatum-aranyok!) Az uj valasztasokat erzesem szerint csak azert kovetelik, mert a tomegnek valamit mondani kell - ott voltam, eloben hallgattam azt a beszedet, es tenyleg nagyon kellett ott valami meggyozot mondani... ez sikerult, ez hatott rajuk.

Plane ugy ertelmetlen uj valasztast kovetelni, hogy a mediaban tovabbra is teljes a kormanyparti tulsuly. Ilyen korulmenyek kozott pedig a hatalomnak nem volna mas dolga, mint osszemosni a parlamentet felgyujto vandalokat az ellenzeki tilakozokkal. Az atlag moldav nagyon nem forradalmar alkat - siman elofordulhatna, hogy egy megismetelt valasztasbol az ellenzek konkretan rosszabbul jon ki.

Annal is inkabb, mert most negyparti lesz/lenne a parlament - es a harom ellenzeki part valoban ellenzeki!!! 2005-ben nem ez volt, az akkor bejutott "ellenzeki" partok kozul az egyik konkretan atallt (Iurie Rosca es a keresztenydemokratak), masok eseti alapon kollaboraltak a hatalommal (Dumitru Braghis, stb.).
Uj valasztas eseten lehet, hogy bejutna valamelyik Moszkva altal tamogatott, "balrol elozo" ellenzeki part is, akar a Tarlev-fele Centrista Unio, akar mas.
Igy a demokratikus ellenzek a kvazi-ellenzeket es a Moszkva altal penzelt ellenzeket egyarant ki tudta szoritani a parlamentbol, ami szamukra komoly eredmeny.

Ezen a ponton egy ujraszamolas mar boven jo kompromisszum volna az elenzeknek is, a hatalomnak is. Az sem biztos, hogy eddig elmennek - de ennel tovabb biztosan nem. (most legalabbis igy gondolom)

Aztan holnap majd meglatjuk.
Kuldok par fotot mutatoba - erdemes oket alaposan megnezni,

Jo ejt mindenkinek!
Andras

Moldovai naplo 14 – vihar elotti csend….

Sziasztok!

Kedd este, a bekesen langolo parlamentnel hagytam abba, ugye? :)

Nos, azota, gondolom, a hirekbol mindenki kb. el tudta olvasni, hogy mi ujsag van itt - roviden: a hatalom nagyon kemenyen visszavagott, elsosorban Romaniat vadolva azzal, hogy o all a zavargasok mogott, hogy mindez roman penzbol szervezodik. Ennek annyi igazsaga valoban van, hogy a harom ellenzeki partbol ketto tenyleg nagyon erosen romanparti... igy aztan most magyarazkodhatnak, hogy nekik igazabol nem volt kozuk a tortentekhez. Az allami iranyitasu mediarol pedig el tudjatok kepzelni, milyen "segitseget" nyujt mindehhez...

A moldav-roman viszony pedig ennek megfeleloen eldurvult. Szerdan persona non-gratanak nyilvanitottak az itteni roman nagykovetet: a pasas hetedik eve szolgalt Chisinauban, ehhez kepest volt 24 oraja, hogy osszepakoljon, es tavozzon. Kidobtak nehany roman ujsagirot is, kicsit tobbet be sem engedtek (a repuloterrol forditottak vissza oket), emellett tegnaprol mara ujra vizumkenyszert vezettek be Romaniaval szemben... A demokratikus ellenzek persze tiltakozik, az EU-hoz fordul, stb, keves eredmennyel.

Viszont holnapra nagy tuntetest hivtak ossze, amire megfeleloen keszulnek a hatosagok is - Dumitru is, en is szamos olyan rendorsegi csapatszallitot lattunk, amiknek videki rendszama volt... ugy tunik, osszevonjak a videki rendori eroket a fovarosba. Szep nagy cirkusz lehetosegerol beszelnek az itteniek. Holnap meglatjuk.

Chisinau jelentos reszen "karbantartas" miatt lekapcsoljak majd az aramot (ne nezzen a lakossag tevet, radiot, nem kell az neki, internet meg meg annyira sem - gondolom, a szolgaltatokkal nem sikerult megallapodni, igy aztan marad az aram lekapcsolasa...). Engem ez utobbi, legalabbis a nyilvanossagra hozott korzetlista szerint talan nem fog erinteni, legalabbis itthon nem. Az intezetet mar inkabb. A mobilhalozat mukodesenek zokkenoit pedig mar kezdjuk megszokni... :)

Akit bovebben erdekel, olvasson moldav hireket, ez nem politikai naplo. :)
Kepeket pedig itt lehet talalni:
http://unimedia.info/?mod=foto&id=1
http://unimedia.info/?mod=foto&id=2

A szerda reggel azzal telt, hogy az intezetben hallgattuk a radiot, hogy vajon lesz-e folytatasa a keddnek. Nem lett - volt ugyan napkozben is valami kisebb tuntetes, de sokkal bekesebb, nyugodtabb, es kevesebben is voltak. Lathatoan mindenkint nagyon melyen erintett, ami tortent.

Napkozben Botonddal elmentunk ebedelni, es a kedvenc torok helyunkre (igen, oda!) ugye a Stefan cel Mare-n vezet az ut. Lefotoztam a parlamentet is: nos, sokat romlott az allapota kedd keso delutan ota, az epulet gyakorlatilag megsemmisult. A legfelso szintig ki van fosztva, tobb helyen oriasi, 4-5 emelet magas egesnyomok, stb. Ennek vege, mint a botnak. Az elnoki palota jobban nez ki, azt talan nem fosztottak ki annyira, vagy max. csak az also szintjeit. Kozel menni mar nem lehetett - rengeteg rendor orizte mindket epuletet. (A hirek szerint az ejszaka beerkezo erosites tett rendet, foglalta vissza az epuleteket, es tartoztatott le mintegy 200-250, meg mindig az utcan levo tuntetot, foleg fiatalokat es gyerekeket - roluk egyebkent masodik napja nem tudni semmit, a hatosagok egyszeruen nem hajlandoak megmondani, hova, melyik bortonbe vittek oket... Nem szivesen lennek a szuleik helyeben. Bar mostanaban ez a veszely nem nagyon fenyeget...)

Viszont szerdan nagyon paras meleg volt egesz nap, eros napsutessel, nulla legmozgassal. Ugyhogy volt a delutani kis tuntetesnek, meg a rendorsorfalnak is volt valami kedelyes piknik-hangulata. A tuntetok nem nagyon kiabaltak, eleg bagyadtak voltak mar tobb ora napon alldogalastol, a rendorok pedig pajzsostul behuzodtak az epuletek koruli fak arnyekaba, ott husoltek, stb. Nagyon kellemes, napos delutan volt midnent egybevetve.

A szerdara tervezett interju - meglepo modon :) - nem jott ossze, az esemenyek kicsit tulleptek a moldav-EU viszonnyal kapcsolatos hulye kerdeseimen. :)

Este Dumitruval elmentunk egy sorre, kaptam ugyanis valami reklamakcio kereteben egy 20%-os kedvezmenykartyat az egyik itteni Pub-ba, raadasul epp Liverpool-Chelsea meccs volt. En ugyan David Ibolyatol elteroen tenyleg nem ertek a focihoz, de gondoltam, biztosan vicces moldav focidrukkerekkel egutt kocsmazni, plane, hogy meg kedvezmenyunk is van... nyertem, tenyleg vicces volt. :)  A nap tanulsaga: kis helyen keves moldav is nagyon hangos tud lenni... :) Egyebkent a Chelsea nyert 1:3-ra, ha erdekel valakit.

A mai nap mar jobban sikerult kutatasi szempontbol. Egyreszt reggel siman be tudtam menni az intezetbe, nem volt tuntetes, ugyhogy vegig jartak rendesen a trolik. Utana tizenegyre mentem a kulugybe, interjut csinalni az europai unios ugyekert felelos foosztaly vezetojevel. Nagyon okos, remekul felkeszult fiu - bar amikor feltettem azt a kerdest, hogy melyik EU-tagallamra szamithat Moldova leginkabb mint tamogatora, akkor csak annyit mondott, hogy jobb lett volna, ha ezt a kerdest a mult heten teszem fel... :)

Utana egy ebed a toroknel - ezuttal egyedul, mert B.-eknak belulrol mutogattak meg jo ketoras program kereteben, hogy mi maradt a parlamentbol. Szegeny kelloen ehes lehetett a vegere, mert elvileg 12-kor talalkoztunk volna, de fel kettokor meg mindig a romokat nezegettek... :)

Utana kettokor egy masik interju, ezuttal egy itteni ujsagiro-iskola vezetojevel (meg mult elotti heten penteken ismertem meg, ott volt Iasi-ban a konferencian). Kerek-perec megmondta, hogy o az unios technikai ugyekrol semmit nem tud - viszont a mediahelyzet valos jellegerol nagyon jokat mondott.

Delutan megint osszefutottam Dumitruval - az a maniaja, hogy el lehetne adni par fotot, amit a parlamentnel ill. az elnoki palotanal csinaltunk, mert van nehany, ami tenyleg jol sikerult. Ugyhogy elkerte oket, hogy felteszi valami weblapra, es akkor majd jol megveszik tole... :) Legyen, csinalja - de elotte azert gondosan kivalogattam, amiket vegul megkapott, jobb a bekesseg.

Teljesen nyugodt egyebkent a varos, egyfajta vihar elotti csend. Mindenki pontosan tudja, hogy holnapra nagy balhe varhato - mennek korbe az SMS-ek, a Twitter-en is jonnek az ertesitesek, a hirekbol meg lehet tudni, hogy megkezdodtek a letartoztatasok, az elnok kilatasba helyezte, hogy szukseg eseten kesz eroszakot is alkalmazni, mert meg egyszer nem lesznek olyan "engedekenyek" a hatosagok, mint kedden voltak... hat meglatjuk.
Kozben egyebkent kijott egy olyan hir, hogy csak a parlament helyreallitasa kb. 300 millio moldav lej lesz, ez kb. huszmillio euronak felel meg.

Itt tartunk. Holnap nem tudom, hogyan lesz internet, meg aram, meg ilyesmik - de hogy a kozelebe sem megyek a fo ternek, az biztos. Kedden lehetett hulyeskedni kicsit, mert varatlan volt az egesz, meg voltak lepve a hatosagok is, ha az ember nem csinalt ostobasagot, nem kerult bajba. A holnapi nap masmilyen lesz - nagyon rakeszult a rendorseg, es nagyon duhosek is... a sok hulye pedig ennek ellenere is biztosan kimegy tuntetni. Elvileg legalis a dolog, tehat be van jelentve, de nem tudom, meddig fog terjedni a hatalom turelme... mindegy, majd elolvasom a hirekben. :)
Igazabol az lenne a legjobb, ha jonne egy hidegfront, es egesz nap szakadna az eso.

Nnnna, szep estet mindenkinek, aztan majd jelentkezem.
Udv,
Andras

Moldovai naplo utolso resz – a vihar elmaradt, de…

Sziasztok!

Nos, a pentekre vart "vihar", azaz a nagy ellenzeki demonstracio es annak meg nagyobb szetverese teljes egeszeben elmaradt. Lottoznom kellene egyebkent: a csutortok esti naploban azt kivantam, barcsak rossz ido lenne - es bejott. Pentek reggel kb. hat fok, eros szel, szitalo eso, felhos eg... nem kimondottan forradalmi ido.

De nemcsak ezert maradt el a nagy tuntetes. Szerda, es fokepp csutortok folyaman teljes erovel mukodesbe leptek a kormanyzati eroszak-szervezetek, nyilvanosan es kevesbe nyilvanosan egyarant. Osszesegeben veve a sz@rt belefagyasztottak a laksosagba, akik aztan - az ellenzeki partok kelloen jozan magatartasanak is koszonhetoen - vegul maradtak a fenekukon.

Ugy kell elkelzelni, hogy iskolai osztalyokbol vittek el diakokat, akik allitolag reszt vettek a keddi balheban, meg buszmegallokbol szedtek ossze az egyetemistakat, lerancigaltak fiatalokat Chisinauba tarto buszokrol, hogy biztosan demonstralni jonnek, meg ilyenek... es persze folytatodtak a letartoztatasok, eltunesek, stb. A helyztre jellemzo, hogy az egyik chisinaui helyi teve, a Jurnal TV teljes stabja menedekjogot kert az amerikai nagykovetsegen, olyan zaklatasok ertek oket - nem tudom, mi lett az ugybol egyebkent,
Mindezek mellett penteken reggel a miniszterelnok, Zinaida Greciani tett egy olyan nyilatkozatot, hogy a hivatalos epuleteket a kormany kesz barmilyen eszkozzel megvedeni, akar fegyverhasznalattal is. Igy, szo szerint. :( Olyan (rem)hirek pedig mar korabban elterjedtek, hogy ha lesz ellenzeki tuntetes, akkor provokatorok neki fognak menni a rendoroknek, es ezzel urugyet adnak az egesz rendezveny szetzavarasara + ugye a minisztereloki nyilatkozat a kerdeses nap reggelen... hat, ezek utan nem meglepo modon senki nem ment tuntetni.

Ami a szemelyes elmenyeket illeti: penteken reggel tizkor lett volna egy interjum a moldav kulugyi tarsasagnal - a pasas 9:45-kor hivott fel, hogy nem jo neki, mert epp valami sajtokonferenciat szerveznek, ahol majd kibocsatanak egy tiltakozo kommuniket a fentebb leirt ugyekkel kapcsolatban. (Elvileg ugy volt, hogy majd nap folyaman kesobb, esetleg szombaton talalkozunk megis, de aztan ez nem jott ossze.) Ugyhogy akkor hatra arc, es seta az intezetbe.

Na, ekkor derult ki, hogy nem teljesen mese, hogy a varosban civil ruhas rendorok igazoltatjak az embereket, es idonkent elviszik-megverik, miegyeb. Ballagok bekesen, erre korbefog negy fekete dzsekis pasas, hogy akkor igazoljam magam, es egyebkent meg hova megyek. Utolag belegondolva fogalmam sincs ,romanul vagy oroszul mondtak-e, de valahogy megertettem. Utlevel elo, es azonnal elkezdtem folyekonyan es igen gyorsan angolul beszelni, hogy ki vagyok, mi vagyok, mit csinalok, stb. Nezegettek a komak a magyar utlevelet - ravasz egy dokument egyebkent, mert ugye ezt a vilag minden nyelven Passport-nak hivjak, kiveve magyarul, tehat pl. a borito alapjan nemigen derul ki rola egy kulfoldinek, hogy mi is ez... :)  - es ugy tunt, kelloen zavarba jottek ahhoz, hogy elengedjenek. Az is csak utolag tunt fel, hogy el sem hangzott, hogy ok rendorok lennenek, nem mutattak semmilyen papirt, stb. Mindegy, megusztam, ez a lenyeg.

Az intezetben egesz nap kb. "szuksegallapot" volt, Munteanu prof., az igazgato bevezette, hogy az ajtot o, es csak o nyithatja ki, miutan a kameran at meggyozodott rola, hogy csak olyan jon, akit hivtunk... ugyhogy a pizzas elegge szentsegelt is, mert a srac olyan helyre allt, es tamasztotta a motorkerekparjat, ahonnan nem latta a kamera, ugyhogy vart kint az esoben vagy tiz percet... de ezen kivul mas nemigen tortent.

Folyamatosan kovettuk a hireket, mar amikor mukodtek a vonatkozo website-ok. Tenyleg hulyek egyebkent a moldav szervek: az egyik legfontosabb, ellenzeki beallitottsagu website-ot, az unimedia.md-t folyamatosan blokkoltak, nem lehetett elerni - viszont ugyanennek az angol nyelvu verzioja, az unimedia.info remekul mukodott, es live-ban kozvetitette, hogy mi tortenik...

Delutan talalkoztam B.-vel es a ket kislanyaval, eloszor jatszoter, aztan kis vacsora. Szegeny srac mar napok ota egyik tanacskozasrol rohangalt a masikra, EBESZ, EU-s nagykovetek, moldav civil szervezetek, a parlamenti elnok, ellenzeki partok, stb.... ugyhogy pl a hireket abszolut nem volt ideje olvasni.

Este pedig kb. bucsu-sorozest csinaltunk Dumitruval, Vlad-dal, meg egy helyi haverjukkal, akik szepen elpanaszoltak, mennyire remenytelen orszag is ez a Moldova. Vlad erdekes dolgot mondott: azt mondta, hogy o eddig nem kervenyezte a roman allampolgarsagot, mert Moldovahoz erzi magat lojalisnak, egykori diplomatakent, ismert kulpolitikai szakertokent pedig kulonosebb vizum-problemak nelkul tudott utazni eddig is... viszont most kerni fogja a roman allampolgarsagot, egyszeruen azert, mert a roman allam legalabb megprobalja megvedeni a polgarait, ha azokat baj eri. (merthogy a roman kulugy folyamatosan arra szolitja fel Moldovat, hogy hagyjon fel a roman allampolgarok elleni zaklatassal, bocsassa szabadon a bebortonzotteket, stb.)

Azt persze csak itt csondesen jegyzem meg, hogy vicces am ez a "roman allampolgarok" kitetel. Ugye par even rengeteg moldav, tobb, mint egymillio kerenyezett roman allampolgarsagot, bar vegul csak kb. 100-120.000 kapta meg. A moldav alkotmany ugye lehetove teszi a kettos allampolgarsagot. A most parlamentbe jutott ellenzeki partok kepviseloinek legnagyobb resze megkapta a roman allampolgarsagot is - tehat a 101 fos parlamentben minimum 25-30 olyan kepviselo fog ulni, aki roman allampolgar is. A moldav kormany ennek nem tulzottan orul, probalkoztak olyan valasztojogi torvennyel, ami kizarja az idegen allampolgarsaguak valaszthatosasag, vagy hogy bizonyos pozicional magasabba ne kerulhessen olyan szemely, aki masik orszagnak is allampolgara, mert a lojalitasa megkerdojelezjeto, stb. Bukarest persze zsenialisan revolverezi Chisinaut kulonfele nemzetkozi forumokon (Europa Tanacs, stb.), hogy ez alapveto emberi jogi kerdes, es ha engedélyezve van a kettos allampolgarsag, akkor milyen dolog az, hogy a kettos allampolgarsaguakat probaljak kizarni bizonyos hivatali poziciokbol, stb, es igenis legyen teljes egyenjogusag, stb.
Itt csak csendesen jegyeznem meg, hogy ha mondjuk az ukran parlament tagjainak 30%-rol derulne ki, hogy egyebkent orosz allampolgarok is, mindenki az ukran belugyekbe valo beavatkozassal, befolyas-szerzessel vadolna Moszkat, Kijev pedig teljesen jogosan csinalhatna az illetokkel mindenfele csufsagokat, a Nyugat teljes tamogatasat elvezne... sot, legyen szo mondjuk a gruz parlamentrol, mert Gruziaban (Ukrajnaval ellentetben) engedelyezve van a tobbes allampolgarsag.
Szoval a gruzok jogosan, teljes nemzetkozi tamogatassal tiltakozhatnanak ez ellen - viszont ha a moldav parlament 30%-a all roman allampolgarokbol, akkor az emberi jogi kerdes, es a moldav-roman kettos allampolgaroknak ez elemi joguk, Moldovanak pedig kuss, oldja meg az erintettek lojalitsanak biztositasat mas modon (pl. eskuvel, stb.).
Na, ezert szoktam zsenialisnak nevezni a roman diplomaciat, mert a szamukra fontos ugyekben igy kepesek iranyitani a diskurzust...

Szombaton jottem ugye haza. Reggel kelloen sokaig aludtam, utana kitakaritottam a lakast, hogy amikor jon a holgy atvenni, legyen minden rendben, nem szeretek szemetet hagyni magam utan - ezen nem kicsit lepodott meg. Elmondta, hogy az eddigi berlok idonkent egeszen elkepeszto allapotban hagytak a lakast... ahogy egy ilyen iszunk-nozunk-iszunk jellegu hetvege utan el lehet kepzelni...

Hazafele a repteren talalkoztam B. egy haverjaval, egy Moszkovics Janos navu zsenialis Kossuth Radio tudositoval, aki szerdatol volt Chisinuban. Rengeteg interjut csinalt, beszelt mindekivel, ugye remekul tud romanul, igy ez nem volt gond - es olyan sztorijai voltak, hogy a gyomrom fajt a rohogestol. :) Jo volt, na. :) A repteren talalkoztunk egy roman ujsagironovel is: szerencsetlen teljesen keszen volt mar a felelemtol, lathatoan alig varta, hogy kijuthasson az orszagbol...
A gep jo masfel oraval kesobb indult, de aztan rendben megerkeztunk Budapestre.

Hat kb. ennyi volt ez a tizennyolc nap. Kicsit izgalmasabbra sikerult, mint terveztem, az utolso napok meg kifejezetten... de osszessegeben jo volt.
Koszonom a figyelmet mindenkinek.
Udv,
Andras

 

Szólj hozzá!

Címkék: politika moldávia rácz andrás külügyi intézet

A bejegyzés trackback címe:

https://kelet-europa.blog.hu/api/trackback/id/tr91110183

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása